Nieuws Sponsoring

Twents bedrijf is 'plots' shirtsponsor van voetbalkampioen Luxemburg: dit is het verhaal erachter

Hij had het zelf nooit kunnen bedenken, maar het gebeurde vorige week wel. Stan Hoff (29) uit Vriezenveen was in Luxemburg om te kijken naar Dudelange - St. Patrick’s Athletic, een wedstrijd in de eerste voorronde van de Conference League. Reden: zijn bedrijf Mystery United pronkt sinds dit seizoen op het shirt van de profclub uit het Groothertogdom.

Robin Campmans (AD) 20 juli 2023

Stan Hoff Bruno Freire Dudelange

Stan Hoff (rechts) met Bruno Freire, de aanvoerder van Dudelange. Foto: Kees Hoff

„De laatste jaren waren sowieso al bijzonder, met mijn eigen bedrijf op het tenue van een profclub staan is een volgende stap”, zegt Stan Hoff tegen hetADterwijl hij omringd is door dozen met voetbalshirts. Zijn bedrijf Mystery United bestaat nu 2,5 jaar.

Wat begon als hobby thuis bij z’n vader is inmiddels uitgegroeid tot fulltime job. Hij zegde zijn vorige baan als branding- en communicatiespecialist er eerder al voor op. Hoff huurt sinds twee jaar een ruimte in Almelo en heeft inmiddels acht medewerkers in dienst.

''Al met al heb ik inmiddels al shirts uit zo’n tachtig verschillend landen gehad. Argentinië, Mexico, maar ook wel Engeland hoor''

Stan Hoff

Geen Barcelona of Manchester United, maar juist onbekendere clubs

Het concept van Mystery United blijkt succesvol. Hoff verkoopt voetbalshirts zonder dat de koper weet welke hij of zij krijgt. Eén ding is wel zeker, het zijn bijzondere tenues. Geen Barcelona of Manchester United, maar juist van onbekendere clubs. Het Indonesische PSIS Semarang bijvoorbeeld. „Zoek het derde tenue van vorig seizoen maar eens op.”

Op het toch al kleurrijke shirt van PSIS pronkt ook nog een draak. „Geweldig toch”, reageert Hoff. „Dit zijn shirts waarmee iemand echt opvalt. Al met al heb ik inmiddels al shirts uit zo’n tachtig verschillend landen gehad. Argentinië, Mexico, maar ook wel Engeland hoor.”

Lees ook: Jumbo stopt met sponsoring Max Verstappen en Dutch GP in Zandvoort: volgt wielrennen?

Halve ton voor kleine vermelding op shirts tweede of derde Bundesliga

Hoff kwam de afgelopen 2.5 jaar veel in contact met verschillende clubs en kledingmerken. Onder meer met Capelli, leverancier van onder meer de shirts van Dudelange.

„Zo kwam het balletje aan het rollen. Eerst dacht ik: ‘wat moet ik daar?’ Maar het was ook een mooie kans om voor een relatief klein bedrag, ik ga niet zeggen hoe veel, iets nieuws te proberen. Want voor een kleine vermelding ergens op een shirt bij een club uit de tweede of derde Bundesliga betaal je al zo een halve ton.” Lachend: „Dat zit er niet in.”

Wel staat er de komende twee seizoenen een vermelding op de voorkant van het shirt van Dudelange. Niet groot op de buik, maar bij de borst. „Qua niveau kun je Dudelange vergelijken met de onderkant van de eerste divisie, maar ze spelen jaarlijks wel Europees.”

''Op hoe veel we nu per dag zitten laat ik in het midden, maar dertig zou tegenwoordig catastrofaal zijn. We blijven groeien en uitbreiden''

Stan Hoff

Zestienvoudig kampioen van Luxemburg

Hoff zag vorige week met eigen ogen hoe de ploeg, zestienvoudig kampioen van Luxemburg, thuis in de eerste voorronde van de Conference League met 2-1 won van St. Patrick’s Athletic. Donderdag is de return in Ierland.

„Het zou natuurlijk geweldig zijn als ze het hoofdtoernooi bereiken. Jaren geleden haalden ze al eens de groepsfase van de Europa League. Dus wie weet.”

Een shirt van Dudelange in de collectie voor liefhebber sowieso al speciaal

Of Hoff sinds vorige week volop bestellingen uit Luxemburg heeft? „Dat niet, maar er is ook geen reden om te klagen”, reageert hij. Twee jaar geleden, vrij kort na het oprichten van zijn bedrijf, meldde Hoff dat ‘dertig bestellingen per dag de ondergrens was’. „Op hoe veel we nu per dag zitten laat ik in het midden, maar dertig zou tegenwoordig catastrofaal zijn. We blijven groeien en uitbreiden.”

En het zou ook zomaar kunnen dat er bij klanten binnenkort een shirt van Dudelange op de deurmat ploft. „Een win-winsituatie. Een shirt van Dudelange in de collectie is voor de liefhebber sowieso al speciaal, voor mij persoonlijk nu helemaal.”

Lees ook: Hoe FC Emmen-sponsor EasyToys met #checkjeballen maatschappelijk impact wil maken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws