Nieuws Marketing

Sterk staaltje ondernemersgeest

Bertjan Kers | Foto: John Schouten/Beeld Werkt 7 januari 2016

Ondernemerschapkerstbomen1065

In rap tempo groeide woensdag de stapel kerstbomen op het Burchtplein in Heusden. Kinderen verdienden een centje bij, schrijft het Brabants Dagblad.

Wat nou bolderkar of fiets? Pieter van der Pol (6) uit Heusden heeft het beter bekeken. Als een zakenman in de dop zit hij achterin de Audi van zijn oma om in hoog tempo kerstbomen naar het Burchtplein in de vesting te brengen. De bomen slepen achter de auto aan. Het geld - 50 cent per boom - stroomt binnen en Pieter is zijn concurrenten te slim af. Juichend springt hij weer op de achterbank voor een volgende lading.

"Eigenlijk had hij er geen zin in om bomen op te halen, maar toen ik dit voorstelde zag hij het wel zitten", legt oma lachend uit. En weg is ze weer om met Pieter naar meer bomen te zoeken. Auto met chauffeur, Pieter heeft een mooie toekomst voor de boeg.

OndernemersgeestJan Trommelen en Bert van der Sanden van de buitendienst van de gemeente Heusden kunnen er wel om lachen. Ze hebben vaker zulke staaltjes ondernemersgeest gezien.

"Vorig jaar was er een jongen die in no time zestig bomen kwam brengen. Toen hij vertelde dat hij er thuis nog een verzameling van een stuk of dertig had liggen zijn we die maar met de aanhanger gaan ophalen. Hij had zo toch al gauw 50 euro verdiend."

De stapel bomen op het Burchtplein groeit in rap tempo. Niet alleen dankzij de ijverige Pieter en zijn chauffeur, maar ook door de inzet van de minstens zo fanatieke Nina en Marlou. De vriendinnen, allebei zeven, slepen de ene na de andere boom aan, eerst met de hand en later achterop de fiets. Hoeveel ze al hebben verdiend? "Geen idee", zegt Nina gehaast. Tijd om te praten heeft ze niet, er moet gewerkt worden.

Kettingzaagrommelen en Van der Sanden hebben de kettingzaag binnen handbereik liggen om de bomen te ontdoen van de voeten die er met schroeven in zijn gezet. "Die vindt de versnippermachine niet fijn."

Dat versnipperen gebeurt bij een composteerbedrijf in de buurt van Helvoirt, nadat eerst alle bomen zijn verzameld op de Heusdense gemeentewerf. Vorig jaar waren dat er ongeveer achthonderd.

Pieter komt ondertussen een beetje beteuterd terug op het Burchtplein. Hij is een muntje van 50 cent kwijtgeraakt. "Daar leert hij van", reageert oma. De omzet van de ondernemer-in-spe belandt vervolgens in de jaszak van zijn grootmoeder.