Nieuws Marketing
Sterrenrestaurant op rails van Haaksbergen naar Boekelo
Sterchef Lars van Galen serveert nu elke maand culinair vorkjesdiner in een stoomtrein van de MBS. Zo'n rijdende keuken is wel even wat anders.

De stoomtrein draait warm, maar Lars van Galen houdt zijn hoofd koel. De sterchef schittert deze zaterdagavond voor de ogen van zo'n veertig gasten in zijn nieuwe MBS Pop-up Restaurant. Een wat? De eetgelegenheid laat zich het beste omschrijven als een restaurant op rails, inclusief rijdende keuken.
Buurtspoorweg in HaaksbergenDe drie rijtuigen staan elke eerste zaterdag van de maand gereed bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen waar de smaakvolle ritten van start gaan. "Kijk, ik heb hier eigenlijk gewoon een volwaardige keuken", zegt Van Galen in de middelste wagon. De sterchef heeft het zwaarste werk er gelukkig al op zitten. De gerechten zijn grotendeels al bereid bij 't Lansink, zijn restaurant in Hengelo. "Een goede voorbereiding is het halve werk", zegt de kok met een knipoog.
SlakkengangIn deze kleine, rijdende ruimte worden de warme gerechten klaargemaakt en de borden uitgeserveerd. En dat met drie man in de bediening en drie man in de keuken. Over dat rijden hoeft Van Galen zich overigens niet druk te maken, want de stoomtrein gaat in een slakkengang naar Boekelo en weer terug.
'Menu Saisonnier'Vraag de gepassioneerde chef naar het menu en hij loopt leeg. Op de kaart geen eenvoudig stamppotje, maar een 'Menu Saisonnier': seizoensgebonden verwennerijtjes. Van Albacore tonijn met aardappel, radijs, spekbokking en quinoa tot kalfswang met zwezerik, eekhoorntjesbrood en knolselderij. Van Galen hanteert in zijn wagon een opendeurenbeleid: gasten mogen gluren in de keuken waar al die culinaire hoogstandjes worden bereid.
‘Aardig relaxt’Robbin Niemeijer en Latoya Rijkschroeff uit Enschede zijn wel benieuwd waar al dat lekkers op hun bord vandaan komt. "We hebben ook wel eens bij 't Lansink gegeten", zegt zijn vriendin Rijkschroeff in de keuken. "Maar dan zie je Lars niet echt bezig zoals dat hier kan. Ik vind je nog wel aardig relaxt", zegt ze tegen de sterchef, die zich op de coquilles stort. Eenmaal per jaar maakt het stel samen met vrienden een bijzonder culinair uitstapje, want het moet natuurlijk wel 'speciaal' blijven. En speciaal is het vanavond zeker. "Je eet nu ook dingen die je zelf niet zo snel zou bestellen. Dit is echt een superleuk idee en het eten is heerlijk."
Jong en oud Een uitje voor jong en oud, zo omschrijft Pieter Stork (31) uit Hengelo het pop-up restaurant. De nazaat van grootindustrieel C.T. Stork geniet met zijn vrouw Heleen (30) in de laatste wagon van het vorkjesdiner. "Hoe is het in de eerste wagon?", vraagt hij nieuwsgierig. Zijn medepassagiers hebben dezelfde vraag, komen in de benen en wandelen door de keuken naar de eerste wagon. Het stel heeft een sterke band met Het Tuindorp en het huidige hotel/restaurant dat in 1916 gebouwd werd als theehuis voor de werknemers. Toen ze over het pop-up restaurant hoorden, wisten ze al voldoende. Hier wilden ze bij zijn. "Tante Ankie Stork die eind vorig jaar is overleden, was een trouwe gast van het restaurant", weet Heleen Stork. En vandaag de dag levert haar schoonmoeder vlees aan 't Lansink, afkomstig van lokale Herefordsrunderen. De vriend van haar schoonzus onderhoudt er de tuin en het stel is er samen getrouwd." Kortom, de banden zijn nog altijd nauw.
En wat vinden ze van de smakelijke rit? Het stel prijst Van Galen en zijn team voor hun creativiteit. 't Lansink is volgens de dertigers een ideale combinatie van jong en oud: een modern team werkend in een monumentaal pand. Vandaag even in een oude stoomtrein. Alsof het zo moest zijn, vindt ook Van Galen. Natuurlijk kookt hij vaker op locatie, maar dit is toch wel bijzonder. "En het liep als een trein, hè."
Foto: Christian van der Meij