Nieuws Marketing

Tenwolde Horses verkoopt Olympische paarden

De Olympische Spelen deze zomer worden spannend voor Bob Tenwolde uit Haastrecht. Terwijl hij zelf niet eens meedoet. Met zijn bedrijf Tenwolde Horses traint hij paarden en ruiters voor de wereldtop in dressuur en een paar van zijn paarden doen deze zomer misschien mee in Rio de Janeiro. "Twee van mijn paarden staan op de longlist. Het paard Burberry is hier gefokt en kwalificeert zich zeer waarschijnlijk voor de Paralympische Spelen. Een ander paard hebben we gescout en verkocht aan de familie Glock, bekend van de handvuurwapens en sponsor van topruiter Edward Gal. Bij de vorige Spelen reed in het Zweedse team een paard mee dat door mij was gescout.''

Bert van den Hoogen l Foto: Peter Franken 22 juni 2016

Bobtenwoldepaarden

Bob volgde van 1992 tot 1998 in Duitsland een opleiding voor dressuurtraining bij olympisch kampioene Isabell Werth. In 1999 begon hij in Haastrecht een trainings- en verkoopstal. "Ik krijg van mijn klanten de opdracht een paard te zoeken dat bij ze past en dat paard te trainen. De kunst is de kwaliteit van een jong paard te herkennen en vervolgens de juiste combinatie te vinden van paard, klant en ruiter. Er moet tussen alle drie een klik zijn om uiteindelijk succes te kunnen krijgen. Na de verkoop is het een halfjaar spannend. Ik werk met de beste trainers en heb veel contact met hen en de klanten om alles in goede banen te leiden. Doordat de paardenwereld klein is, kun je je geen fouten veroorloven. Je moet eerlijk en open zijn. Ik vertel alles over wat een paard heeft meegemaakt, laat met filmpjes zien hoe de paarden hier weggaan en los het op als er geen match is.''

AmazoneBob reist de hele wereld over voor zijn bedrijf, maar hij verkoopt vooral in Amerika. "Ik zit daar al sinds 1998. Tijdens mijn opleiding heb ik veel contacten opgedaan met Amerikanen. De paardenwereld is klein en daardoor automatisch internationaal. We hebben nu hier een Amerikaanse amazone in training."

Eens in de drie maanden gaat Bob naar zijn klanten toe om trainingen te geven. "Dat is goed voor het contact. Veel klanten zijn inmiddels vrienden. Ik moet begrijpen wat voor personen de klant en de ruiter zijn en wat voor paard ze zoeken. Ik weet inmiddels dat Amerikanen een braaf, makkelijk paard willen."

Snelle handel is de paardenbusiness absoluut niet. "Ik denk jaren vooruit. We zijn nu al aan het scouten en trainen voor de Olympische Spelen over vier jaar.''

WieWie: Bob Tenwolde (42)Wat: dressuurpaardenVan: Tenwolde HorsesOver: Verenigde Staten

De handel in paarden brengt zijn eigen exporteisen met zich mee. Bovendien moet je in de Verenigde Staten oppassen voor schadeclaims.

1. KlantbelevingDe wet stelt een paard gelijk aan een koelkast. De beleving van de klant is echter totaal anders. Een paard vervang je niet zo makkelijk.

2. DocumentatieBewaar alle correspondentie en medische rapporten tot lang na de verkoop, voor het geval iemand een schadeclaim tegen je indient.

3. De matchAls er geen match is tussen paard, klant en ruiter, moet je het probleem oplossen. Een foutje wordt in de internationale paardenhandel keihard afgestraft.

4. AftersalesBij handel in levende dieren is de aftersales ontzettend belangrijk. Je zit met de klant in hetzelfde schuitje. Als er na een halfjaar geen match blijkt te zijn, zit je allebei met een probleem. Zelfs twee jaar na de verkoop kan dat nog voorkomen.