Nieuws Marketing
Neuromarketing: Zo speel je in op onderbewustzijn van je klant
Van de 100.000 beslissingen die een mens op een dag maakt, zijn er 95 procent onbewust. Met neuromarketing speel je in op het onderbewustzijn van je klant. 5 tips en tricks.

Neuromarketing is de combinatie van wetenschap en marketing, waarbij kennis van de werking van de hersenen wordt gecombineerd met marketing. Vooral het sturen van onbewust gedrag is reuze interessant, legt Edwin van Ooijen, marketing- en communicatieconsultant bij PostNL, uit. Een goede marketingcampagne raakt zo mogelijk beter de 'koopknop' in het brein van de consument. "Alle zingtuigen spelen daarbij een grote rol, maar vooral de kracht van beeld is onvoorstelbaar groot", zegt Van Ooijen. Dit zijn enkele tips, tricks & best practises die hij tijdens de Week van de Ondernemer presenteerde.
1. Stuur op een eindbelevingVan Ooijen wijst op een campagne met George Clooney als uithangbord voor Nespresso. De steracteur roept positieve associaties op, waardoor consumenten eerder geneigd zijn koffie van dat merk te kopen. "Mannen willen hem zijn, vrouwen willen hem hebben", verduidelijkt de marketingexpert.
2. Kies een positieve benaderingEen positieve benadering stimuleert het koopgedrag, aldus Van Ooijen."Mensen hebben onbewust een voorkeur voor de dag en niet voor de nacht (donker, angstig)." Benoem niet de angst van je klant, maar wat hij of zij nastreeft. "Je leven lang zorgeloos wonen. Dat wil iedereen", zegt Van Ooijen over een campagne van De Hypotheker.
3. Toon gewenst gedrag"Het geven van pepermuntjes en een visitekaartje bij de rekening geeft onbewust positieve prikkels voor een hogere fooi. Tegelijkertijd verzacht het de pijn voor de klant", aldus Van Ooijen.
4. Voorkom keuzestress"Een makkelijk te doorgronden winkelassortiment of aanbod bij een reclameaktie zorgt voor een lift in de sales", zegt de marketeer. Een assortiment met 6 verschillende soorten jam (30 procent omzettoename) werkt beter dan 24 soorten (3 procent omzettoename), geeft hij een voorbeeld.
5. Laat ogen de juiste kant op kijken, en handen de juiste kant op wijzenDoor middel van eyetracking-onderzoek kun je nagaan waar de consument bij het voorleggen van campagnes naar kijkt. Wat blijkt: de consument volgt de richting van de ogen van het reclamemodel. De consument kijkt ook in de richting waar naartoe een model wijst. Zorg er dus voor dat het model in je reclame uiting de juiste kant op kijkt en in de juiste richting wijst.