Nieuws Marketing
Tribes: het thuis van de zakelijke nomade
Tien vestigingen wil flexkantoor Tribes in groot-Amsterdam, misschien wel met slaapgelegenheid. De eerste opent vandaag, bij het Amstelstation, schrijft Het Parool.

"Marketing is een beetje mijn ding." Dat had Eduard Schaepman echt niet hoeven zeggen. Zijn beeltenis hangt verdiepingenhoog aan de gevel van de nieuwste vestiging van Tribes in het Amsterdamse Amstelgebouw. "Jort Kelder was te duur." Standaard in het ruitjespak, deze keer van hergebruikt katoen, met het Tribeslogo op de manchetknopen en – ‘Ik ben net Jean Marie Pfaff’ – het credo van de dag op beide manchetten; Rechts het woord ‘Today…’ links aangevuld met ‘…I am a Triber’.
Gisteren stond er links ‘I am a Hamar’. Elke van de nu twaalf vestigingen van de Nederlandse flexkantoorketen is vernoemd naar een nomadenstam. Hamar, dat is de vestiging in Utrecht. De Tribes die vandaag met 220 werkplekken op 4000 vierkante meter aan het Prins Bernhardplein opengaat, is opgedragen aan de Suristam uit Ethiopië. Het bijbehorende overhemd ligt nog bij de kleermaker.
Stamtafel
Je zou zomaar kunnen denken dat het koketteren met etnologie door een commercieel verhuurder van flexibele werkruimte weer zo’n dingetje uit marketingland is: promotie door storytelling. "Ja dat klopt", erkent Schaepman zonder gêne. "Maar het is ook veel meer. Onze klanten zijn zakelijke nomaden, ze trekken de wereld over. Net als oorspronkelijke nomadenstammen, maar dan met een groter leefgebied."
Hij is net terug van een bezoek aan de Kirgiezen. "Als daar een rare man in ruitjespak op bezoek komt, slachten ze meteen een schaap en word je uitgenodigd in een yurt. Ik heb op een dag wel tien keer geluncht. Maar die oprechte behoefte aan menselijk contact is nu precies wat ik hier zo mis."
"In traditionele kantoorruimte worden mensen niet uitgedaagd elkaar ontmoeten, met elkaar te communiceren en elkaar te respecteren." In Suri zijn alle werkruimtes en vergaderzalen van glas, deuren zijn bedoeld om open te staan. "Wij zorgen er dan nog extra voor dat gebruikers elkaar tegenkomen. Er is een koffiebar, fitnessruimte, een stamtafel. Onze medewerkers lopen steeds rond en vragen mensen of ze hulp nodig hebben."
Surigemeenschap
En als ontmoeten live niet lukt, is er nog altijd de online Surigemeenschap. De clientèle is een mengelmoes van éénpitters die voor 150 euro per maand een simpele uitvalsbasis regelen, jonge ‘scale-ups’ – bedrijfjes die de startfase voorbij zijn – en dependances van gevestigde ondernemingen. Zo zal Groupon een hele verdieping in Suri bezetten. "Maar we hebben ook accountants, banken en advocatenkantoren die via ons snel kunnen uitbreiden."
Flexkantoren zijn volgens Schaepman het antwoord op de kantorenleegstand. "Het Amstelgebouw stond al tijden grotendeels leeg. Wij zijn, als we in oktober helemaal klaar zijn, nagenoeg volgeboekt. Dat toont aan dat voor traditionele kantoorruimte geen animo meer is, maar voor onze formule wel."
Investering
Met de ombouw van het Amstelgebouw is volgens hem een investering van twee miljoen euro gemoeid, wat binnen twee jaar is terugverdiend. "We maken als bedrijf nog geen winst, maar sommige vestigingen doen dat al wel." Schaepman is gepokt en gemazeld in de kantorenwereld. Hij maakte flexpionier Regus groot in de Benelux en bestierde enige tijd het vastgoedimperium van Marcel Boekhoorn. Die investeert nu in Tribes, met Michiel Mol en de Vlaamse ondernemer Philip Cracco.
In juni kwam daar een Amerikaanse geldschieter bij die – met volgens vastgoedvorsers ‘tientallen miljoenen euro’s’ – Schaepmans groeidromen moet laten uitkomen. "Ik ga ervan uit dat we in tien jaar 2000 vestigingen opzetten, in de 58 belangrijkste steden van de wereld. Flexwerken zal in die periode de norm worden."
Zowel in Nederland als in België/Luxemburg voorziet hij 34 vestigingen. Amsterdam zal daarbij leidend zijn. Een tweede vestiging in de hoofdstad gaat in december open in de plint van de Itotoren op de Zuidas. Het wordt het vlaggenschip van de keten, met deze keer een zelfbedachte stam, de X-tribe. "En binnenkort kondigen we een derde Tribes in Amsterdam aan."
Sleutelen
Volgend jaar gaan de eerste vestigingen buiten de Benelux en een eerste in de VS open. Ondertussen sleutelt Schaepman steeds aan de formule. "Waarom bieden we onze nomaden niet de mogelijkheid om ook te overnachten?" Net als concurrenten als Spaces en Wework jaagt het bedrijf daarbij op de steeds schaarser wordende vastgoedjuweeltjes, omdat door de groeiende economie het aantal beschikbare gebouwen snel afneemt en in de crisis veel kantoorwezen zijn veranderd in hotel of woonruimte. Volgens Schaepman is er nog ruimte genoeg. "Maar kantoren zijn sowieso eindig. Ik denk dat over een jaar of vijftig mensen helemaal geen kantoorruimte meer gebruiken. Maar tot die tijd hebben ze ons nog nodig."