Nieuws Marketing
Twentse Vakantiebeurs steeds groter succes
Bezoekers moeten zich even in Brazilië wanen, kriebels krijgen om de Transsiberië Express te pakken en warm worden van de stranden op de Canarische Eilanden. Als de eerstejaars studenten van de opleiding Toerisme dat voor elkaar weten te krijgen, is de zevende Twentse Vakantiebeurs geslaagd, weet Floris Struis (22).

Als derdejaars student is hij samen met vier anderen verantwoordelijk voor de organisatie van de twee dagen durende beurs, die jaarlijks door het ROC van Twente wordt gehouden. Grote, regionale spelers zoals TUI, Face2Face Travel en de ANWB zijn er aanwezig, maar de meeste stands worden gevuld door studenten zelf. "Eerstejaars zijn vanaf oktober vier uur in de week bezig met zoveel mogelijk informatie inwinnen van een bepaald vakantieland", vertelt derdejaars Floris Struis. De eerstejaars hoeven dat land niet per se bezocht te hebben, overigens. "Ik heb me in mijn eerste jaar verdiept in Marokko, maar daar had ik ook nog nooit een voet aan land gezet."
Groeiend De Twentse Vakantiebeurs is de laatste jaren redelijk doorgegroeid, vertelt docent Gerben Kappert. Er zijn meer bedrijven uit de regio en er is ook meer animo van het publiek. "Het eerste jaar kwamen alleen ouders en wat bejaarden van om de hoek", zegt hij illustrerend. "Nu komen er per dag zeker zo'n 150 tot 200 bezoekers." Dat komt mede door de Twentse insteek die de school eraan probeert te geven. Met bedrijven, maar ook met de landen die de eerstejaars presenteren. "Een vakantie naar Hawaii klinkt wel heel mooi, maar daar gaan jaarlijks nog geen honderd mensen uit Twente heen", weet Kappert. "Landen als Frankrijk, Spanje en Italië blijven populair, daar houden we dan rekening mee. Maar er staat ook een meisje dat van oorsprong uit Sri Lanka komt. Zij promoot haar land van afkomst, volledig in klederdracht. Bezoekers pakken natuurlijk niet meteen het vliegtuig naar zo'n land, maar door erover te vertellen wordt wellicht wel 'het eitje' gelegd."
EindprojectVoor Floris Struis zelf is dit een eindproject. Hij en vier anderen moeten zorgen dat alles volgens het draaiboek verloopt. Als dit lukt, is het einde van de studie in zicht. En dan? Struis weet het nog niet. Misschien gaat hij doorstuderen, maar een leuke baan zou hij ook niet afslaan. De toerismebranche ligt hem wel. "Mijn motto is: als ik het gevoel heb dat ik op vakantie ben, voelt het niet als werk. Ik heb zes maanden stage gelopen bij een hotel in Scheveningen. Dat is heerlijk, zo dicht bij het strand."
Foto: vlnr organisatoren Sarawut Chuemchabok, Floris Struis, Romello Dore & Roderick Romney (Lenneke Lingmont)