Nieuws Marketing
'Uber van ticketverkoop' opent kantoor in Amsterdam
Het Amerikaanse Eventbrite, zeg maar de 'Uber' van de ticketverkoop, opent een kantoor in ons land. Een kookworkshop, lezing of yogaklas, maar ook een dancefestival; Eventbrite laat iedereen zijn eigen events organiseren, zonder tussenkomst van ticketbureaus. Dat schrijft het AD.

Het is de zoveelste loot aan de snel groeiende boom van de deeleconomie. Waar iedere huiseigenaar zijn optrekje tegenwoordig met Airbnb kan omtoveren in een hotel, zijn auto via Snappcar kan verhuren of met Thuisafgehaald kok kan spelen, laat Eventbrite je je eigen events organiseren.
,,Een concert, lezing of festival organiseren kan met ons in een handomdraai,'' verklaart Elsita Meyer-Brandt, die verantwoordelijk is voor Eventbrite's internationale ambities.
Hoe het werkt? Maak een evenement aan via Eventbrite en koppel de pagina aan Facebook of Whatsapp om vrienden uit te nodigen. Tickets zijn in twee klikken met iDeal te betalen, waarna de koper een QR-code krijgt toegemaild. De organisator kan die bij de ingang met een smartphone scannen dankzij een speciale app. Dure ticketscanners niet meer nodig.
Al 200 miljoen toegangskaarten wist Silicon Valley-bedrijf Eventbrite sinds de start in 2006 zo te verkopen, waarvan de helft afgelopen jaar.
Eventbrite, opgericht door de bekende ondernemer Kevin Hartz en zijn vrouw Julia, rekent zelf voor zijn tussenkomst een klein percentage per ticket plus een fractie van de opbrengst. Wie een gratis evenement organiseert, betaalt niets aan de bemiddelaar.
MarketingInmiddels wordt het platform al in ruim 180 landen gebruikt. Met name de laatste 2 jaar groeit het platform hard. Ook in ons land, waar de Amerikanen sinds 2012 met een Nederlandstalige website actief zijn. ,,In Amsterdam alleen vinden dit jaar al zo'n 1200 evenementen plaats via ons, zonder enige marketing of ondersteuning.''
Het is de reden dat na kantoren in Melbourne, Dublin, Londen en Berlijn nu een vestiging in Amsterdam wordt geopend. De groei moet daarmee een flinke impuls krijgen, vertelt Meyer-Brandt. ,,Onze ervaring is dat een team 'on the ground', dat de taal en cultuur van een land kent, enorm helpt. Alle evenementen zijn immers lokaal.''
Zo zijn in de VS zogenaamde 'comicons' - stripbeurzen - razend populair. In Berlijn ziet Eventbrite relatief veel foodevents. In Nederland is er veel beweging in de dancemuziek. ,,In elk land begint het met zakelijke congressen en seminars, daarna hangt het af van wat in een land populair is. En jullie zijn groot in dance en dj's.''
Eventbrite, dat zijn hoofdkantoor in San Francisco heeft en inmiddels vijfhonderd werknemers telt, beklemtoont dat het platform niet slechts voor kleine evenementen dient. ,,We willen de hele ticketmarkt ontwrichten. In Amerika doen we bijvoorbeeld veel festivals, we hebben er zelfs één gedaan met 150.000 bezoekers.''
ArmbandIn die categorie waar de Ticketmasters van deze wereld nu heersen, hoopt Eventbrite flink te groeien. Het bedrijf werkt aan een armband met zogenaamde 'radio frequency identification'. ,,In plaats van een ticket krijgt de koper een armbandje met chip opgestuurd. Dat werkt met een klein apparaatje dat bij de ingang aan een hek of ergens anders valt op te hangen. Ook kun je er saldo op laden.''
Een andere service: een mini-printer die met een iPad communiceert zodat aan de deur last-minute tickets verkocht kunnen worden.
Vraag is of Eventbrite de welig tierende woekerhandel in concertkaarten buiten de deur kan houden als het in ons land grote events gaat doen. Meyer-Brandt hoopt van wél. ,,Het blijft lastig, maar de ticketmarkt wordt steeds meer mobiel. Kaarten zijn daardoor moeilijker te dupliceren of door te verkopen."
Eventbrite belooft het organiseren van evenementen steeds eenvoudiger te maken. En dankzij de aanwezigheid in Nederland heeft het platform binnenkort accountmanagers beschikbaar om grote organisatoren bij te staan.
Daarmee houdt het wel op, Eventbrite levert geen personeel voor events zelf. ,,Wij zijn en blijven een technologiebedrijf dat mensen tools en software wil geven om het zelf te doen.''