Nieuws Marketing
Utrecht krijgt zijn eerste krekelteler
Krekels om op te eten? "Wij geloven er gewoon in'', zegt Folkert de Jong (19) uit Werkhoven in een interview met het AD. Samen met vader Arie (58) en broer Matthijs stapt hij als eerste in de wijde omtrek in de krekelteelt. De dieren die zij gaan telen, worden verwerkt tot meel, halffabricaat voor de voedingsindustrie.

Het idee om de krekelteelt erbij te doen, komt van Arie: ,,De jongens zijn dit jaar ook in het bedrijf gekomen en daarom zochten we naar uitbreiding. Op ons terrein komt ruimte vrij door de sloop van oude schuren. Ik las dat insecten als eiwitbron voor de mens de toekomst zijn. Het is veel duurzamer dan vlees.''
In grote delen van de wereld staan insecten op het menu. In Nederland griezelen de meeste consumenten nog bij de gedachte. Ook de drie toekomstige Werkhovense telers hebben nog nooit een insect verorberd. Matthijs: ,,Maar we gaan nu wel proeven natuurlijk.''
Arie verwacht dat de Nederlandse consument snel aan het idee zal wennen. ,,Ik denk dat de toepassing als meel de drempel om insecten te eten verlaagt. Je ziet al insectenburgers in de supermarkt.''
Waarom hebben ze eigenlijk voor de krekel gekozen? Arie: ,,Wormen vind ik niks, sprinkhanen zijn lastig te houden.''
Hij heeft er veel vertrouwen in dat de vraag naar insecten zal groeien. ,,We zijn in zee gegaan met Insect Europe, dat ons begeleidt bij teelt en afzet.'' Dit Nederlandse bedrijf wil komend jaar 30 ton krekels verwerken en is een campagne begonnen om nieuwe investeerders te interesseren. ,,Als nieuwkomer horen wij bij de grotere telers.''
Zo ver is het nog niet. ,,We zijn sinds een half jaar bezig om uit te zoeken wat er allemaal bij komt kijken: huisvesting, voer.'' De architect had nog nooit een krekelverblijf getekend. De schuren moeten heel goed geïsoleerd worden, want de dieren voelen zich pas lekker bij een temperatuur van 25 tot 30 graden.''
In de schuren zullen vele duizenden exemplaren van de huiskrekel rondscharrelen. Ze krijgen biologisch plantaardig voer en ook de krekels zijn straks biologisch. De telers verwachten dat ze in januari van start kunnen gaan met de krekelteelt.