Nieuws Marketing
Online honingwinkel van stadsimker Ahmet Taskan ongekend succes: 'Iederéén zou een internetwinkel moeten beginnen'
In coronatijd kwamen de kinderen van de Utrechtse stadsimker Ahmet Taskan thuis te zitten. Zij wisten zijn bedrijf Honingwinkel online zo’n impuls te geven dat zijn eigen bijen het niet meer aankunnen. Hij importeert nu uit België, Turkije en Nieuw-Zeeland.

Ahmet Taskan in zijn Honingwinkel in Utrecht. Foto's: Raymond Rutting Photography
Kanaleneiland-Noord ziet er met platte flats, afgewisseld door platte rijtjeshuizen, niet veel anders uit dan de meeste volksbuurten. Maar wie goed luistert hoort gezoem. Op de plantenbakken, stoeptegels en geraniums kruipen ze overal: bijen. Log van de pollen verzamelen ze zich in hun kasten op het dak van een garage. Het is de garage van de Utrechtse stadsimker Ahmet Taskan (53), omgetoverd tot honingmakerij, voorraadhok én het visitekaartje van zijn online-imperium Honingwinkel.nl. Dankzij corona slaagde hij er met hulp van vrouw en kinderen in de omzet van zijn honingwinkel van 450 euro per maand naar bijna 15 duizend euro op te krikken.
Coronacrisis als leerschool voor beginnen ondernemerschap
Taskan imkert al sinds hij zijn huis twintig jaar geleden kocht. Als hobby, honing die overblijft geeft hij weg in de buurt. Zijn geld verdient hij met zijn andere ondernemingen, onder meer in halalproducten en kantoormeubilair. Daarnaast is hij toezichthouder bij een zorginstelling en jarenlang raadslid geweest voor CDA Utrecht, valt te lezen op de Volkskrant.
Lees ook: Dropshippen in opkomst: webshopje bouwen en rijk worden maar, werkt dat echt zo?
Tot in maart vorig jaar zijn kinderen (14, 15 en 23) plots de hele dag thuis waren. Een goed moment om hen eens werk te laten maken van de site die hij een paar jaar geleden opzette, maar waar hij niks mee deed. Hij zag een onlinewinkel voor zich waar alleen echte kwaliteitshoning te koop was en zou zijn kinderen tegelijkertijd leren wat ondernemen betekent. Het werkte. Inmiddels heeft Taskan zoveel klanten, dat hij het al lang niet meer af kan met de honing die zijn eigen bijen produceren. Hij importeert nu bijenproducten uit onder meer België, Turkije en Nieuw-Zeeland.
Het optimaliseren van de website na een cursus bij Google
De onlinestrategie van de familie Taskan heeft duidelijk bijgedragen aan dat succes. Sinds de kinderen in maart vorig jaar begonnen met het optimaliseren van de site, groeide de omzet gestaag van 450 euro naar zo’n 3.000 euro in september. Taskan schreef zijn kinderen in voor gratis onlinetrainingen van Google, om beter gevonden te worden. Een maand later stond de teller al op 7.000 euro. Aan het einde van het jaar was dat 12.000 euro, nu zet de winkel bijna 15.000 euro per maand om. Het inkopen van advertentieruimte op Google bleek de beste methode om meer klanten te werven. Na een jaar was de omzet hoog genoeg om het advertentiegedeelte voor een groot deel uit te besteden aan een extern marketingbureau. Met een omzetstijging van 130 tot 140 procent en een kostenbesparing van 40 procent vindt Taskan die uitgave goed te verantwoorden.
Begin een onlinewinkel een wees onderscheidend
,,Iederéén zou een internetwinkel moeten beginnen”, roept Taskan vanaf een gemakkelijke stoel op zijn gazon, een bij uit zijn gezicht wapperend. Voor concurrentie is hij niet bang, er zijn nu al meer dan genoeg (online) honingwinkels. ,,Je moet je onderscheiden door een goed product te leveren.” Taskan gaat alleen in zee met leveranciers van wie hij de hele productieketen kan overzien. Daarna komt voor hem klantvriendelijkheid. ,,Klanten maken er in mijn ervaring geen misbruik van als je ze de mogelijkheid biedt een product terug te sturen als ze niet tevreden zijn, dus geef ze die kans. Sommige oudere mensen bellen om te bestellen, omdat ze internet niet vertrouwen of moeilijk vinden. Dat kan allemaal.” Zijn winkel is aangesloten bij Webwinkelkeur, een keurmerk dat garandeert dat beoordelingen echt zijn. Hij scoort op het gebied van klanttevredenheid met ruim 200 beoordelingen een 9,6.
"Klanten maken geen misbruik van als je ze de mogelijkheid biedt een product terug te sturen als ze niet tevreden zijn, dus geef ze die kans"
Ook verkoopt Taskan nu op Bol.com, en wil hij gaan experimenteren met Amazon. ,,Bol.com loopt wel goed, daar halen we ongeveer 15 procent van onze omzet’, zegt Taskan. ‘Facebook- en Instagramadvertenties slaan nu nog niet heel goed aan, maar daar gaan we binnenkort serieuzer mee aan de slag. Zo bekijken we steeds wat kans van slagen heeft.”
Lamsoor en maïs verbouwen
Zijn vrouw, Hanife, is zo’n drie uur per dag bezig met het verwerken van alle bestellingen en steekt daarmee elke dag al iets meer tijd in het bedrijf dan hijzelf. ,,De kinderen zijn nu groot, dus ik was al op zoek naar werk. Vanwege mijn gezondheid gaat de thuiszorg niet meer, en hier leer ik veel van", zegt Hanife. Ze is graag buiten. Ze wijst naar een lapje grond in de tuin waar ze onder meer maïs en lamsoor verbouwt. ‘Je trekt het uit de grond en stopt het zo in je broodje. Heerlijk vind ik dat.”
De tekst gaat onder de foto van zoon Ismael Taskan verder. Hij helpt een handje mee.
Met de kinderen is afgesproken dat ze minimaal anderhalf uur per dag in het bedrijf steken, maar Taskan voegt daar lachend aan toe dat dat in de praktijk niet altijd lukt. Zijn vrouw en kinderen betaalt hij salaris voor het werk dat ze doen, de rest gaat allemaal terug in het bedrijf. ,,Als je vanuit huis begint heb je weinig opstartkosten’, zegt Taskan. ,,Dus je hoeft jezelf niet bloot te stellen aan te veel risico’s. Nu het zo goed gaat hebben we geld om te kijken of we willen uitbreiden, misschien in de toekomst wel naar fysieke winkels in de grote steden.”