Nieuws Marketing

Vaker gratis parkeren in centrum van Tiel

Menno Provoost 8 januari 2016

Gratisparkeren1065

Kritiek op betaald parkeren van onder- nemers leidt tot vaststellen meer gratis dagen, vooral bij evenementen. Dat meldt De Gelderlander vrijdag.

Bezoekers van de Tielse binnenstad die op één van de grote parkeerterreinen parkeren, zijn dit jaar op 22 dagen vrijgesteld van het betalen van parkeergeld. Het stadsbestuur heeft deze week de gratis parkeerdagen vastgesteld. Het betreft negen officiële feestdagen en dertien zaterdagen, onder meer tijdens Tiel pakt uit, Appelpop en Fruitcorso.

KoopzondagenTijdens de koopzondagen kan voortaan ook altijd gratis geparkeerd worden in Tiel. Voorheen werden de koopzondagen vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, en moest er op die dagen ook betaald worden. Tegenwoordig mogen winkeliers in Tiel altijd open op zondagmiddag, van twaalf tot vijf uur. Via winkeliersvereniging Hart van Tiel is de afspraak gemaakt om in 2016 iedere eerste zondag van de maand koopzondag te houden, maar dit is niet af te dwingen. Omdat de parkeerinkomsten op koopzondag volgens de gemeente toch laag zijn, is besloten op alle zondagen het parkeren gratis te laten.

Sinds de invoering van het betaald parkeren in augustus 2011, is er veel kritiek van winkeliers op het betaald parkeren. Het zou klanten afschrikken. Vanaf medio 2013 zijn er daarom steeds meer gratis parkeerdagen gekomen, om de aantrekkelijkheid van de Tielse binnenstad te vergroten.

Aanvankelijk waren dat vier dagen, tijdens Tiel pakt uit. Vorig jaar waren dat er 16 en nu dus 22. De gemeente schat in dat er door de extra gratis parkeerdagen dit jaar zo'n 53.000 euro minder in het parkeerfonds binnenkomt.