Nieuws Marketing
Van chic naar snelle hap

Traditionele dorpscafés profiteren niet van de opleving in de horeca. In het Brabantse Prinsenbeek gooien ze het roer om. Met succes.
Het is zaterdagavond half acht en bij restaurant Valdijck in Prinsenbeek zijn slechts twee tafeltjes bezet. Het is januari, zo vlak na de dure feestdagen altijd een lastige maand in de horeca. In het Brabantse dorp houden de mensen de hand misschien nog wel extra op de knip, met carnaval in het vooruitzicht.
Inderdaad, zijn restaurant heeft betere tijden gekend, beaamt eigenaar Kees Bosman (52). Vroeger kwamen de gasten van heinde en verre naar Prinsenbeek voor zijn befaamde gamba's en tournedos. Toen kwam de crisis en liep de klandizie flink terug. "Het is dat we ook twee zalen hebben waar feesten en kaartavonden van bridgeclubs worden gehouden. Ook doe ik er sinds 2008 de catering van de golfclub in het dorp bij. Met alleen het restaurant was het heel moeilijk geweest om te overleven. Daarom gooien we het roer na carnaval om."
Geen chique gedekte tafels meer, maar een laagdrempelige 'bar & kitchen' met kleine gerechtjes, legt hij uit. "Ook geen friet met saté, maar leuke tapasachtige gerechtjes met bijvoorbeeld oesters, tonijn en rundvlees. Geserveerd met een speciaalbiertje of mooi glas wijn. Mijn kinderen kwamen met het idee. Zij hebben een horecaopleiding gevolgd en willen de zaak overnemen."
Piccolo PiattiOm de hoek, bij Pasta & Pesto op de Markt in het dorp, is het drukker. De echtgenotes van de plaatselijke Raad van Elf doen zich tegoed aan een tafel vol 'Piccoli Piatti': een soort onbeperkt sushi eten, maar dan met Italiaanse gerechtjes. Voor een vaste prijs van 24,95 per persoon. Eigenaar Toon van Dongen heeft die formule onlangs geïntroduceerd omdat de zaken terugliepen. Hij is tevreden over het resultaat, zegt hij. "Op doordeweekse avonden was het te rustig, met soms maar tien gasten. Nu zijn dat er geregeld vijftig of zestig."
Ondanks de stijgende bestedingen aan eten en drinken buiten de deur, staan de omzetten van traditionele restaurants en cafés onder druk, blijkt uit cijfers die het FoodService Instituut Nederland (FSIN) vandaag op horecevakbeurs Horecava presenteert.
De brancheorganisatie ziet vooral een groei in de 'fast casual'-hoek: eetgelegenheden waar je (bijna) net zo snel te eten hebt als in een fastfoodrestaurant, maar dat eten is van hogere kwaliteit en wordt opgediend op een bord. Denk aan luxe hamburgers van lokaal rundvlees, Aziatische wokformules of Italiaanse eetgelegenheden als Happy Italy, waar je voor nog geen tientje een bord pasta of een pizza met een glas wijn krijgt. Zulke 'one product'-restaurants zijn populair vanwege het voordeelgevoel dat klanten er krijgen, zegt directeur Jan-Willem Grievink van FSIN. "De keuze is beperkt, je krijgt waarde voor je geld. Van zulke concepten gaan we komende tijd echt een explosie zien."
Linnen servettenDe Prinsenbeekse restauranthouder Kees Bosman heeft zich erbij neergelegd dat de toekomst van zijn restaurant er niet een van linnen servetten en kristallen glazen is. "De tijden zijn veranderd, als ondernemer moet je nadenken over andere concepten. De afgelopen jaren heb ik mijn prijzen al behoorlijk verlaagd, maar dat was niet genoeg. Tot de crisis begon heb ik een mooie tijd gehad. Nu is het de beurt aan mijn kinderen om het op hun manier te gaan doen."