Nieuws Marketing

Van crowdfunding naar café voor wielerliefhebbers in Enschede

Dankzij crowdfunding kan Kook&co aan tweede leven beginnen.

Marjon Kok | Foto: Emiel Muijderman 18 februari 2016

Wielercafe emiel muijderman

Anderhalf uur voor middernacht stond de teller op 30.000 euro. Zondag klokslag 00.00 uur sloot de crowdfunding. Het bedrag was bereikt, het wielercafé komt er. "Geweldig", zeggen Dolf Hendriks en René Kolkman. Café Koers opent op 28 februari aan de Noorderhagen, hartje Enschede.

Deze middag wordt er druk gewerkt in het grote pand aan de Noorderhagen. René Kolkman (40) doopt de kwast in de verf en schildert de kozijnen. Dolf Hendriks (31) komt binnen met zijn wielrenfiets onder de arm. René en Dolf leerden elkaar kennen in de horeca. Nu vinden ze elkaar in de sport waar hun hart en vrije tijd in zit: wielrennen.

KookstudioHet wielercafé wordt gehuisvest in Kookstudio Kook&co. De kookstudio blijft bestaan, maar wordt kleiner. René Kolkman nam de kookstudio in 2010 over. En de laatste tijd merkte hij dat het minder massaal werd. "Vroeger hadden we de hele polikliniek van het MST hier voor een bedrijfsuitje, nu komt een kleinere afdeling." Dus blijven nog drie kookeilanden over en zijn zes dagen per week wielerliefhebbers welkom. Dolf lacht. Het is allemaal heel snel gegaan. "Een hel." Knipoog. "René belde in november: ik heb een ideetje, kun je er eens naar kijken?" Hij was meteen enthousiast, zegt hij.

Bij HTC, zijn fietsclub in Hengelo, vroeg hij eens rond. "Waar denk je aan bij een fietscafé? Nou, appeltaart natuurlijk." Dus wordt er straks ook appeltaart geserveerd. "Licht verteerbaar, suiker en langzame koolhydraten. Dat is the way to go voor fietsers." Zelf gebakken, want ook Dolf heeft zijn leven in de horeca doorgebracht. Al was op de hogere hotelschool nog niet duidelijk dat hij z'n eigen bedrijf zou beginnen.

DroomAppeltaart, broodjes voor de lunch en 's avonds de keus uit een goede hamburger, pulled pork en de zelfgedraaide pasta. Dat is meteen het mooie aan crowdfunding, zegt Dolf. "Mensen steken geld in jouw droom, maar tegelijk kom je heel goed te weten wat je publiek wil." Bij de aftrap voor de crowdfunding bijvoorbeeld, zeiden mensen: de pasta moet blijven. "Daar hadden we zelf nooit aan gedacht. Heel waardevol dat mensen dit aangeven. Zo bedien je je bezoekers goed en garandeer je meteen je toekomstige publiek."

De markt is groot, weten ze. "Er zijn razend veel mensen die heel graag fietsen. Meestal mannen van boven de veertig die met vrienden een tochtje van veertig kilometer maken. Wij willen het start- en eindpunt zijn." Ze dromen van een tourtochtfestival op het Wilminkplein, waar hun terras straks uitzicht op heeft. "Tweeduizend wielrenners die hier verzamelen, een zakje eten mee, een ritje van 80 kilometer, lekker weer hoop ik. Al die klikschoentjes op het plein, hoe mooi is dat?"

DetailsMaar eerst het café, met z'n tweeën. Ze voeren het fietsen in bijna alle detais door. Er komt een fietssleutelhoek, fietsdouches om de fiets na een tocht af te spoelen en er is plek om de fiets binnen op te hangen. Fietskapstokken? Dolf knikt. "Een beetje wielrenner of mountainbiker besteedt een flink maandsalaris aan een fiets. Die laten ze heus niet buiten staan." Er komt een 'koffiekapstok' voor kortparkeerders en een systeem voor de lunch of dinerstop. "Metalen balken met haken eraan die je naar boven kunt hijsen. Dan hang je je fiets hier gewoon aan het plafond. Als je een biertje wilt drinken neem je een taxi naar huis. Haal je de fiets de volgende dag weer op."

Bier van brouwerij Twente, die Radler aan de tap schenkt. Koffie van Il Magistrale, een branderij uit Brabant die de 'superprestige', 'de Bom van Balen' en 'de zwarte van Tervuren' schenkt. En een biertje uit Vlaanderen, genoemd naar de Oude Kwaremont, de bekendste helling in de Ronde van Vlaanderen. "Hellingspercentage 6,6, dus dat is het alcoholpercentage."

Ze hebben nog nagedacht over tosti's vernoemd naar wielrenners. "Dat werd te veel." Er zit genoeg beleving in, vinden ze. En, zegt Dolf, "Nu hoef ik de keuken niet meer stil te leggen om Tom Dumoulin de Vuelta te zien fietsen..."

Foto: igenaren van het nieuwe wielercafé De Koers Dolf hendriks (R) en Rene kolkman