Nieuws Marketing

Vredehof biedt kijkje in wereld van uitvaart

Wat maakt dat 250 mensen op hun vrije zondag naar een open dag van een uitvaartcentrum gaan? Algemeen directeur Herman Wormgoor van Vredehof weet het wel. "Mensen zijn wel vaker in ons uitvaartcentrum geweest, maar dat gaat als een film aan ze voorbij. Nu komen ze terug en hebben doelgerichte vragen."

Van onze redactie 25 januari 2016

Open Thinkstock

De animo is ook niet voor niets. Volgens een medewerker kiest tegenwoordig 60 procent van de mensen voor cremeren. Een aantal bezoekers komt de verschillende familiekamers bekijken of horen wat er allemaal mogelijk is. Een FC Twente-uitvaart. Een kist laten beschilderen door een kunstenaar. Vragen en antwoorden over hoe mensen opgemaakt worden. Of een kunstknie of pacemaker mogen blijven zitten.

‘Elke uitvaart is een examen’Voor voormalig beheerder van de Westerbegraafplaats, Jurrie Hardiek (65), is de dag een weerzien met oud-collega's. Hij is nu twee jaar weg na 22 jaar trouwe dienst maar denkt nog dagelijks aan zijn oude werkplek. "Dankbaar en zwaar was het. Elke uitvaart is een examen. Alles moet kloppen. Voor en na de uitvaart. Anders krijg je de wind van voren. De familie moet altijd met een goed gevoel weggaan."

Vertrouwd met de doodIn de familiekamer staat een witte kist. Floor is 8 jaar oud en staat erbij te kijken met haar trouwe knuffels onder de arm. Ze is vertrouwd geraakt met de dood. Opa en oma werken al jaren in de uitvaartbranche. Maar de dood van de jonge overbuurjongen heeft Floor nog niet verwerkt.

‘De dood hoort erbij’Haar ouders Sandra Vrugteveen (38) en Stevin Bruijn (40) zijn erg open over de dood. Ze vullen lijstjes aan met hun favoriete muziek en praten aan tafel over dit onderwerp. "Want de dood hoort er, net als het leven, gewoon bij", zegt moeder Sandra.

‘Speciale’ zorg na overlijden De meeste belangstelling gaat uit naar het werk van de 35-jarige Stefan Floors. Als assistent van de patholoog anatoom vertelt hij over zijn vak. Een roeping. Hij houdt zich al vijftien jaar bezig met de 'speciale' zorg na een overlijden. Op zijn tafel liggen veel grimeurspullen en materiaal voor de thanatopraxie, lichte balseming van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene toonbaar blijft en er bijna levend blijft uitzien.

Als iemand een ongeluk heeft gehad, maakt hij de persoon ook weer toonbaar. Hij sluit wonden. "Ik verdoezel de minder mooie kanten. Dat is wat anders dan make-up aanbrengen. Ik zorg ervoor dat de persoon er zo lang mogelijk goed uit blijft zien."

Foto: Thinkstock