Nieuws Marketing

Vriendengroep verovert Twente met 'Wöske'

Het begon in 2015 met een grap: 'Zullen we eens harde worst proberen te maken?' Sindsdien heeft Skier Wöske uit Almelo hard aan de weg getimmerd. De ambachtelijke droge worsten van Henk-Jan Kamp, Dennis Oude Booijink en Vincent Slettenhaar vinden inmiddels gretig aftrek.

Van onze redactie 18 oktober 2016

Skier Woske Lars Smook

De drie vrienden moeten er nog steeds om lachen, als ze de oorsprong vertellen. Proefondervindelijk werd de eerste worst immers gedraaid in de keuken van Kamp, in de boerderij aan de Bolkshoeksweg. Uit een eenvoudige gehaktmolen. "Ik vind het jammer om dingen weg te gooien. Zodoende had ik een gehaktmolentje gekocht om van reststukken vlees gehakt te maken", vertelt Kamp. "Vervolgens vroeg Vincent: 'Waar is dat tuitje voor?' Voor het draaien van worst. We zijn gewoon begonnen."

Zout

Oude Booijink kan zich zelfs de smaak van de eerste worsten nog herinneren. "Ik had ze al eens slechter geproefd, maar al te best waren ze nog niet. Veel te zout. In plaats van eentiende procent zout, hadden we 10 procent op een kilo vlees gedaan." Langzaam kregen de drie vrienden, die het bedrijf combineren naast hun gewone baan, de smaak te pakken en werden de recepten, door non-stop te experimenteren, geperfectioneerd. Het gevolg: twee ambachtelijke worsten: naturel- en kruidnagelknoflook.

Subliem

De naam 'Skier Wöske', een Twentse vertaling voor subliem worstje, was bovendien snel gevonden. "We gaan ieder jaar met de groep naar Schiermonnikoog", vertelt Kamp. "Vincent zei: 'We moeten een naam hebben. Iets met Schier'. 'Dan maken we er Skier van', zei ik direct. En 'wöske' worstje klinkt anders zo klein."

De tekst gaat verder onder de foto

Henk-Jan Kamp (links) en Dennis Oude Booijink begonnen Skier Wöske als een grap, maar het bedrijf groeit flink.

Het concept, voorzien van een fraaie vormgeving, sloeg aan. Op de culinaire markt in Almelo, tussen de dure foodtrucks, was het al een doorslaand succes, evenals bij voetbalvereniging MVV'29 en de plaatselijke supermarkt in Harbrinkhoek. Inmiddels verkoopt ook de Zuivelhoeve de harde worsten. 3,50 euro per stuk, 6 euro voor twee. Om aan de grote vraag en de hygiëne-eisen te voldoen, worden de worsten sinds kort gemaakt in een slagerij. "Daar worden ze ook in een speciale kamer gedroogd. In het begin hingen ze nog bij mij op zolder te drogen", zegt Oude Booijink. ,,Het ene moment waren ze na een dag al goed, de andere keer pas na twee weken. En het was natuurlijk ook niet ideaal dat de kinderen tussen de worsten wakker werden."

Kerstpakket

De echtgenotes dragen ook hun steentje bij. De één doet de facturering, de andere twee de website en sociale media. En het assortiment is uitgebreid. Een 'Skier Biertje' mocht niet ontbreken. "Want harde worst eet je onder het genot van een biertje", zegt Slettenhaar. Ook zijn er inmiddels cadeauverpakkingen met nootjes van de Zuivelhoeve, op een 'Skier Plankje'. Het is het ideale concept voor een kerstpakket, zo blijkt. "De eerste orders zijn al binnen."

Twente is inmiddels veroverd. Waar het eindigt? "We hebben echt geen flauw idee", zegt Kamp. "We gaan in ieder geval geen gekke dingen doen. Natuurlijk is een prijs bij een grote order onderhandelbaar, maar als het centenwerk wordt. We zijn wel snel gegroeid. Van het rondje om de kerk in Harbrinkhoek naar een rondje IJsselmeer."

Foto: Lars Smook