Nieuws Marketing

'Vrouwen ondernemen stapje voor stapje'

Astrid Pel | Foto: William Hoogteyling 3 februari 2016

De Voordeur Vianen

Ze komen uit Vianen, IJsselstein en Nieuwegein, de initiatiefnemers van De Voordeur aan de Voorstraat 65 in Vianen. In het mooie pand huizen vanaf 6 februari drie maanden lang enthousiaste en beginnende ondernemers met hun 'verrassingswinkels', bericht het AD.

Dat het allemaal vrouwen zijn is toeval en komt onder meer door hoe vrouwen tegen het ondernemerschap aankijken. "Wij vrouwen zien het anders. Mannen denken meteen aan groot en veel. Wij doen het stapje voor stapje en beginnen klein", legt Anouska Blankensteijn uit Vianen uit, met een knipoog.

Hoe je het ook bekijkt, De Voordeur is voor al deze beginnende ondernemers een opstapje naar meer. Zo hoopt Anouska in haar winkel Poppin-kids veel jonge ouders binnen te krijgen. De stichting Kinderopvang Vianen zorgt voor opvang, dus vaders en moeders kunnen rustig rondkijken.

Bijvoorbeeld bij Ursela van Raaij uit IJsselstein met haar zaak URSee. Hier vindt de bezoeker uit hout gemaakte cadeaus. Ursela: "Voor mij is dit een klein droompje. Ik zie het als een testfase voor mijn winkel en hoop veel contacten te leggen."

BoostVoor inwoners van Vianen speelt ook de liefde voor de stad mee. Zoals bij Carolien Remkes, met haar onderneming Hip. Met de komst van De Voordeur krijgt de Voorstraat een boost.

Iets waar deze winkelstraat grote behoefte aan heeft, vindt Carolien. "Vroeger toe ik klein was gingen we lellebellen op de Voorstraat. Nu kun je er vaak een kanon afschieten. Dat is jammer, maar initiatieven als dit kunnen daar verandering in brengen." Haar grootste wens is een stenen winkel naast de webshop die ze al heeft. Ook voor haar is De Voordeur een mooie opstap.

Grote motor achter De Voordeur is Jeannette Verplancke. Zij woont pas kort in de binnenstad maar na het zien van de Voorstraat met zijn lege panden én mogelijkheden is zij met grote voortvarendheid bezig om leven in de winkelstraat te krijgen. Ze geeft vol enthousiasme een rondleiding door het oude bankgebouw. Daar is nog de dikke kluisdeur te zien, waarachter nu een kinderhoek verrijst.

SamenwerkenDe vrouwen zijn allemaal druk bezig inrichten. Jeannette vindt dat alles draait om samenwerken. "Met samenwerken bereik je zoveel meer. Dit is er een mooi voorbeeld van." Jeannette zelf is van de De Schenkerij aan de voorkant, waar bezoekers kunnen eten en drinken. "Willen mensen een broodje, dan bestel ik dat aan de overkant bij De Rooie Reiger. Die kunnen dat prima. Ook dat is samenwerken."

De Voordeur is tot en met april open van 10.00 tot 17.00 uur op woensdag, vrijdag en zaterdag en op vrijdagavond. Op zaterdag 6 februari is de officiële opening.