Nieuws Marketing

Vrienden starten echt Waalwijks tassenmerk

Ze zijn geboren tussen het leer en de schoenen. Nu beginnen de drie vrienden hun eigen tassenmerk. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Sylvia van de Ven | Foto: Bea Hohen 14 september 2016

Tassen waalwijk 1065

De plannen zijn groots. Dorus Leenaarts, Rob van Ravenstein en Joep Janssen uit Waalwijk hebben er dan ook alle vertrouwen in. De markt mag dan barsten van de tassenfabrikanten, hun merk Laauw kan daar best nog bij, zo vinden de vrienden.

Met zijn drieën hebben ze een collectie ontworpen, kleuren en leersoorten bepaald en samples, voorbeeldexemplaren, laten maken.

Mooie tassen zijn het, vindt Dorus Leenaarts. "Simpel, duidelijk, effectief." Dorus en Joep hebben de wereld over gereisd en lieten zich inspireren door het 'simpele en relaxte' leven dat ze leidden tijdens die reizen. Hun collectie voor volgend voorjaar is gebaseerd op Madrid, de stad waar Dorus sinds drie maanden woont. Elke wijk heeft zijn eigen tas. En volgend jaar moet een andere stad de inspiratiebron worden, zegt Dorus.

WebsiteNee, de jongens, die ook gewoon een baan hebben, zijn niet met hun tassen aan het leuren bij retailers in de hoop dat winkels hun collectie willen verkopen. Daar hebben ze in de eerste plaats geen tijd voor, maar het is ook 'zo niet meer van deze tijd', vinden ze. "We leggen de nadruk op directe verkoop. Via onze eigen website, via Facebook en een Kickstarterscampagne."

Deze maand presenteert Laauw zich op een Amerikaanse site waar jonge bedrijven met een creatief idee zich kunnen voorstellen. Mensen, wereldwijd, die iets zien in de tassen, het merk of het de jongens gewoon gunnen, kunnen daar een tas bestellen en de jongens zo helpen aan het benodigde startkapitaal. 20.000 euro hebben de vrienden nodig om hun eerste collectie te kunnen laten produceren.

De Waalwijkers zijn al van jongs af aan vrienden. Voetbalden samen, zaten samen op school. Een eigen bedrijf starten of beter gezegd, een eigen merk beginnen, was al lange tijd het idee. Dat het iets met leer moest worden, was al snel duidelijk. "Onze opa's werkten vroeger in de leerindustrie en zelf werk ik ook in de lederbranche", zegt Rob. "Als Waalwijk je geboortestad is, dan moet je daar iets mee doen."

HerkenbaarBekend worden als merk is nu het grootste doel. "Mensen moeten ons vaak voorbij zien komen op sociale media en ons mooi vinden." Laauw wil daarom vooral herkenbaar zijn. Niet door een logo op de tas te plakken, maar door bijvoorbeeld de hoeken van de onderkant van de tas die normaal gesproken naar binnen worden gestikt, naar buiten te stikken. "Als we dan eenmaal bekend zijn, dan hopen we dat de retailers bij ons aankloppen."

Dat klinkt nogal hoopvol, maar wie niet waagt wie niet wint, vinden de vrienden. En het moet gezegd; tot nu toe pakken de Waalwijkers het professioneel aan. De website, zelf gemaakt, ziet er gelikt uit en ook de foto's van de voorjaarscollectie doen niet onder voor merken die hun sporen hebben verdiend. "De fotocollectie is in Madrid gemaakt door een beginnend fotograaf maar wel een met talent", zegt Dorus.

Op een van de foto's staan de jongens zelf met een tas uit de collectie. Een rugzak met de naam Tribunal. "Al onze tassen worden vernoemd naar de plek waarop hij is geïnspireerd. Tribunal is het metrostation dat mensen naar de hippe wijk van Madrid brengt."