Nieuws Marketing

'Waarom moeten al die fietsen bij ons op het plein?'

Janske Mollen 7 januari 2016

Fietsenparkeren1065

Het Gasthuisplein in Zwolle moet aantrekkelijker, vinden gemeente en ondernemers, maar het valt niet mee een goede oplossing te vinden voor 400 fietsen. Dat meldt De Stentor donderdag.

Horeca-ondernemers en winkeliers zijn nog niet onverdeeld enthousiast over de nieuwe herinrichtingsplannen van de gemeente Zwolle voor het Gasthuisplein. Ja, het moet nodig - en liefst zo snel mogelijk - worden opgeknapt en ja, dan zal er her en der wat moeten worden ingeleverd, maar de manier waarop... dat leidt nog wel tot discussie.

Vooral de fietsenstalling die door de gemeente midden op het plein is getekend baart de ondernemers zorgen. Vierhonderd fietsen moeten er kunnen staan... Jasper Aardenburg van de kersverse Rotisserie-Bar Spies voelt dat rechtstreeks in de portemonnee. "Van mijn 120 vierkante meter terras, heb ik dadelijk nog maar 40 vierkante meter over."

Heel netjesNatuurlijk wist hij dat het plein heringericht zou worden. "De herinrichting van de Nieuwe Markt en de Oude Vismarkt is heel netjes gedaan, dus we geloven er wel in dat het de gemeente hier ook lukt. Maar het uitgangspunt zou volgens mij moeten zijn dat het er beter van wordt. Niet dat je inlevert."

De plek van de fietsenstalling is overigens nog helemaal niet zeker. Volgens Aardenburg denkt de gemeente er nog over een overdekte fietsenstalling in het pand van Scheer en Foppen te maken.

De electronicazaak stopt aan het Gasthuisplein. "We gaan hier inderdaad weg", zegt assistent-bedrijfsleider Sjors van Heerden. "De loop is er helemaal uit. En nu steeds meer middenstand is verdwenen, de bioscoop eind dit jaar weg gaat en het meer en meer een horecaplein wordt, zien wij voor de toekomst geen verbetering komen. Het zal alleen maar slechter worden aangezien er Scheer en FoppenWaar Scheer en Foppen heen gaat is nog niet bekend. Het vertrek van de electronicazaak is geen goede zaak, meent eigenaresse Linda van Noorden van kledingzaak September. "Er wordt tijdens de sessies van de klankbordgroep wel steeds gesproken over horeca en terrassen, maar hoe zit het met de detaillisten aan het plein?" vraagt ze zich af. "Zonder die dagzaken komt er overdag niet veel reuring op dit plein. De gemeente zou ook de detailhandel moeten koesteren. Ik hoop dat als het plein is opgeknapt het weer aantrekkelijker wordt voor ondernemers om zich hier te vestigen."

Zelf werd ze twee jaar terug lekker gemaakt met twee mogelijke 'stop en go'-plaatsen voor haar deur. "Maar die zijn in de nieuwe plannen verdwenen." En het strikte parkeerbeleid werkt ook niet mee, meent ze. "Als klanten steeds op hun horloge moeten kijken of de parkeertijd is verlopen, winkelt dat onrustig."

Zij, en met haar andere ondernemers vragen zich sowieso af waarom er op 'hun plein' zoveel fietsen gestald zouden moeten kunnen worden. "De gemeente heeft er jarenlang op aangestuurd dat mensen op de fiets naar de binnenstad komen en nu zul je zien dat ze niet willen betalen om het probleem op te lossen dat daardoor is ontstaan." Zij hoopt dat de gemeente het pand van Scheer en Foppen huurt om die fietsen daar te stallen. "Maar dat zal wel weer te veel geld kosten."

Naar verluidt zou de stalling de gemeente een ton per jaar kosten, zeggen de ondernemers. "Je kunt wel op je klompen aanvoelen dat dat er niet van gaat komen."

En ergens vindt Aardenburg dat terecht. "Als burger vind ik het idioot dat de gemeente commerciële ruimte gaat gebruiken voor fietsenstallingen om zowel het leegstandsprobleem als het stallingsprobleem op te lossen", zegt hij. "Maar als ondernemer, ben ik eigenlijk wel voor. Anders krijg ik die fietsen voor de deur."

Het Gasthuisplein volgens het voorstel van de gemeente, met in het wit de verdiepte fietsenstalling.

Impressie van het plein, gezien vanuit de richting van de Spoelstraat.

illustraties Gemeente Zwolle

concept van de herinrichting

De gemeente heeft een concept gemaakt voor de herinrichting van het Gasthuisplein.

Die is mede gebaseerd op de wensenlijst die eerder is opgesteld door Gasthuispleingebruikers. Een afvaardiging van belanghebbende had samen met zogeheten evolutiepsychologen gekeken welk profiel het beste bij het Gasthuisplein past.

Een van de problemen is het grote aantal fietsen dat de gemeente een plek wil geven op het plein.

In het voorstel van de gemeente kunnen 170 fietsen op het plein staan, in wit aangegeven op de tekening hiernaast. Deze stalling ligt zestig centimeter lager, zodat de rijwielen minder in het zicht staan.

Aan de zuidrand van het plein kunnen bijna 200 fietsen staan in langgerekte stallingen, zichtbaar in de rechter tekening.

De blauwe cirkels in de tekening hiernaast duiden de locaties aan van Rotisserie- Bar Spies (middenboven) en Scheer en Foppen (rechtsonder).

Jasper Aardenburg Rotisserie Spies : 'Uitgangspunt zou volgens mij moeten zijn dat het er beter van wordt. Niet dat je inlevert'