Nieuws Marketing
Fire Defender: nieuwe manier om branden te bestrijden
De door een bedrijf in Gilze ontwikkelde muur van water om branden te bestrijden wordt steeds breder gebruikt. "Het is veel zuiniger in gebruik van water", jubelen de bedenkers in BN/De Stem.

Zeven Veiligheidsregio’s, waaronder die van Midden- en West-Brabant, werken inmiddels met Fire Defender. Ook in België en Duitsland is men al met dit brandbestrijdingssysteem bekend. Fire Defender is ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf in Gilze en wordt daar ook geproduceerd. Fire Defender is vier jaar geleden bedacht door eigenaar Jurgen Peijs en Jan-Willem van den Heuvel.
Muur van water"Het betreft een mobiele constructie van buizen met daarin speciale ‘nozzles’. Als je bijvoorbeeld 50 meter aan Fire Defender uitlegt, dan kun je over een lengte van 50 meter en 10 meter hoog een muur van water creëren. Dat slaat dan bovenaan neer tegen de gevel waardoor er een dun filmpje water via de gevel naar beneden stroomt. Dat heeft twee effecten: het koelt de stralingswarmte die opgenomen wordt door de gevel en weerkaatst de straling van de warmte waaraan het pand wordt blootgesteld", aldus de 33-jarige Van den Heuvel.
Inmiddels is het systeem zo ver doorontwikkeld dat het sinds anderhalf jaar in de praktijk gebruikt wordt. Fire Defender is buiten goed toepasbaar om panden defensief af te schermen om zo te voorkomen dat de brand overslaat naar belendende panden. Fire Defender kan ook worden geïnstalleerd in (industrie)panden om er zo voor te zorgen dat bijvoorbeeld niet voldoende brandwerende muren toch zodanig gekoeld worden dat ze aan de gestelde tijdsduur voldoen én om rook neer te slaan.
Toren"In Antwerpen hebben we onlangs een dergelijk systeem aangebracht in een toren waarin met chemische stoffen wordt gewerkt. Dat moest heel snel gebeuren, anders mocht die toren niet in gebruik worden genomen. Wij hadden op maandag een afspraak, op woensdag kregen we de opdracht en op vrijdag hadden we geleverd", aldus Ruud Peijs (42), die bij Fire Defender actief is als consultant. Peijs adviseert bedrijven, instanties en (brandweer)organisaties op het gebied van onder meer de brandveiligheid van gebouwen, brandmeld- en sprinklerinstallaties, preventieve voorzieningen en systemen zoals Fire Defender.
Bij het later ontwikkelde Wild Fire Defender wordt het systeem vast op een watertank gemonteerd. Het wordt ingezet bij natuurbrandbestrijding om een zogeheten ‘stoplijn’ te creëren zodat het vuur een halt wordt toegeroepen. Van den Heuvel licht twee belangrijke voordelen van Fire Defender toe: "Het is veel zuiniger in watergebruik. Een normaal straalwaterkanon verbruikt 2.000 liter per minuut. Met Fire Defender is dat 1.000 liter: een besparing van 60.000 liter per uur. Dat is qua besparing en ook milieutechnisch, als het gaat om verontreinigd bluswater, heel interessant natuurlijk."
SuccesnummerPeijs vult aan: "Er is door ons veel onderzoek gedaan naar defensieve buiteninzet en het gebruik van waternevelschermen met de Fire Defender. Dat de ouderwetse manier van dikke stralen en veel water erop niet zo effectief was, wisten wij al lang. Maar de brandweer is een traditionele organisatie. Het kost dus veel tijd om mensen te overtuigen dat iets nieuws beter is en dan ook nog om daar echt mee aan de slag te gaan. Gelukkig lukt dat met de Fire Defender goed. Het is voor ons echt een succesnummer. Ook omdat het product zichzelf keer op keer bewijst in de praktijk."