Nieuws Marketing

Dopper-oprichter wil wereld veranderen met 'social enterprise'

Dopper ging vier jaar geleden van start met twee doelen: het verminderen van plastic afval en overal toegang tot schoon drinkwater. "We willen wereldwijde impact", vertelt Dopper-oprichter Merijn Everaarts. De waterflessenmaker grijpt de Olympische Spelen aan om aandacht te vragen voor de problematiek rond plastic afval en daarom wordt woensdag, tijdens World Oceans Day, een enorme 'plastic Madonna' onthuld op het strand van Botafogo in Rio de Janeiro.

Sjan Verhoeven | Foto's: Don Wijns en Eliseu Fiuza 3 juni 2016

Madonnastrand

De plastic Madonna is een twaalf meter lang kunstwerk van een moeder die haar kind borstvoeding geeft. De Madonna bestaat uit vier- tot vijfduizend petflessen en er is met een team van vijftien man een maand aan gewerkt. "Het idee erachter is: als we op de huidige manier doorgaan met het vervuilen van de voedselketen met plastic, zal het kindje nooit uitgroeien tot de grote Cristo Redentor, het 38 meter hoge Jezusbeeld in Rio de Janeiro", aldus Everaarts. De petflesjes werden verzameld tijdens zogenoemde beach cleanups.(tekst loopt verder na foto)Social enterprise Dopper noemt zichzelf een social enterprise: een organisatie die dezelfde doelstellingen kent als een goed doel, maar functioneert als een bedrijf in de private sector. "Nee, die twee componenten botsen niet", zegt Everaarts. "Onze missie staat voorop: het reduceren van het aantal petflessen. En de omzet volgt vanzelf vanuit de oplossing: de Dopper. Wij doen het vanaf het begin met vijf procent minder, omdat vijf procent van de netto-omzet naar de Dopper Foundation gaat.InternationaalIn Nederland werden vorig jaar 1,3 miljoen Doppers verkocht (een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor) en ook in het buitenland wordt hard aan de weg getimmerd. "We zijn actief in onder meer België, Duitsland, Amerika, Azïe - met name Japan en Zuid-Korea - en proberen voet aan de grond te krijgen in Australië."PlasticDoppers zijn honderd procent recyclebaar ('als je 'm zat bent, kun je 'm opsturen en dan maken we er een nieuw exemplaar van') en in het materiaal van de drinkflessen zitten geen giftige of verboden stoffen. "We zijn dagelijks bezig met de ontwikkeling van de flessen. We kijken nu bijvoorbeeld naar biomateriaal, zoals producten met maïs en algen."Ideaalbeeld"Maar ons ideaalbeeld is: drink thuis water uit een glas en drink op je werk water uit een glas", gaat Everaarts verder. "In de tijd dat je van huis naar je werk gaat, drink je uit de Dopper. Op die manier moeten we uiteindelijk toe naar een andere manier van denken, meer op duurzaamheid gericht."

"En nee, misschien is de Dopper uiteindelijk niet meer nodig. Maar op dit moment is de milieu-impact van single-use plastic vele malen groter dan het gebruik van een Dopper."