Nieuws Marketing
Werkpakt-certificaat uitgereikt aan 13 Enschedese bedrijven
Confidencus is beloond met het keurmerk sociaal ondernemerschap. Bedrijf investeert fors in mensen met arbeidsbeperking.

Het bedrijf Confidencus neemt pas sinds een halfjaar mensen met een arbeidsbeperking in dienst, maar nu al kan het daarvoor een certificaat in de zak steken. Gisteravond kregen de directieleden Barry Siero en Wim Pruijn het Werkpakt-certificaat van de gemeente Enschede overhandigd. Dat is een keurmerk, die de gemeente jaarlijks uitreikt aan werkgevers die zich onderscheiden door sociaal ondernemerschap. Bij Confidencus vertaalt zich dat in een personeelsbestand dat voor 85 procent bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking.
Passend productiewerkConfidencus zorgt voor passend productiewerk en begeleidt zijn werknemers met de intentie om ze na een tijdelijk contract in vaste dienst te nemen. Een soort sociale werkvoorziening, maar dan wel met winstoogmerk en zonder overheidsbemoeienis.Het idee voor de oprichting van een sociale bedrijfstak van Confidencus (de kerntaak is consultancy) werd gevoed door de werkervaring die Siero en Pruijn hebben opgedaan binnen re-integratiebedrijven. De wijze waarop mensen werden begeleid naar werk kon anders, vonden ze. "Daar zijn dingen gebeurd, die tegen onze normen ingingen", zegt Pruijn. "Binnen Confidencus doen we het op de manier zoals wij het graag zien. We creëren banen voor mensen met een arbeidsbeperking en bieden hen een eerlijke kans." Pruijn is ervan overtuigd dat veel mensen binnen die doelgroep nooit een eerlijke kans hebben gehad. "Er is hen altijd een worst voor gehouden. Na een jaar van verwachtingen staan ze met lege handen weer buiten. Onze intentie is juist om werknemers een vast contract te bieden."
VoordelenDat heeft volgens Siero niet alleen voordelen voor de werknemer, maar ook voor het bedrijf zelf. "Het komt de kwaliteit van het bedrijf ten goede. De motivatie van iemand met een vast contract is groter dan van iemand die in een flexibele schil werkt.
Doorstromen Waarom zou je ergens in investeren als je na een paar maanden toch weer weg moet?"Tien werknemers met een arbeidsbeperking heeft het bedrijf nu in dienst, waarvan drie met een vast contract. Confidencus krijgt de meeste namen door via het Werkplein van de gemeente en het Wijkgilde, een platform voor werkgevers en werkzoekenden. Binnen Confidencus doen ze arbeidsritme op in een beschermde omgeving. In sommige gevallen stromen werknemers door naar het reguliere bedrijfsleven.
Get on TrackPraktische ondersteuning krijgen de medewerkers via de stichting Get on Track, waar Confidencus ambassadeur van is. "We denken mee met onze medewerkers. Dan kan het gaan om problematische kwesties als schuldsanering", legt Siero uit.
Minimumloon Anders dan bij een re-integratiebedrijf hoeven werknemers van Confidencus niet meer van een uitkering te leven, maar krijgen ze maandelijks minimumloon. Het effect is volgens Pruijn tweeledig: "Je lost armoede niet op door het verstrekken van bijstandsuitkeringen, wel door het geven van loon. Bovendien maakt het mensen trots dat ze hun eigen geld verdienen."
Foto: Annina Romita