Nieuws Marketing

Willem van oudste studentenkroeg San Remo in Enschede zwaait af

Het duurde even, maar Willem Gortemulder, beter bekend als Willem van San Remo, heeft een opvolger voor zijn café aan de Stadsgravenstraat. Vrijdag 22 juli is zijn laatste optreden in San Remo. De overname staat voor 1 augustus. "Ik wil eerst het studiejaar afmaken", aldus Willem van San Remo (67).

Van onze redactie 11 april 2016

Willem gortemulder kroegbaas lars smook

Zo'n twee jaar geleden begon het idee om te stoppen in te dalen bij de kroegbaas. "Ik was wat minder goed te pas, vandaar. Vorig jaar heb ik het aan de grote klok gehangen. Er waren veel geïnteresseerden, maar ze wisten niet dat ze meteen ook het pand moesten kopen en een zak geld meebrengen", zegt Willem. Het pand is van zijn broer.Oudste studentenkroegMei 1982 begon Willem bij San Remo. Daarvoor werkte hij bij De Kater en Cockney's en gaf hij rijles. "San Remo overkwam mij. Ik kreeg van Peter Ruseler en Fred Brinkhorst vanuit De Kater aangeboden om er bedrijfsleider te worden. Ik heb er mijn ziel en zaligheid in gelegd. De eerste zomermaanden dacht ik nog: waar zijn we aan begonnen? De studenten waren weg. Maar in september begon het te lopen. Het is de oudste studentenkroeg van de stad. Ik heb het wat gecultiveerd."

Entertainer“Ik heb altijd bewust meer personeel gehad dan werkuren. Prioriteit is studeren, vind ik. Als ze daar San Remo in kunnen passen, dan waardeer ik dat erg. Ik neem ook meestal studenten die niet meer zo jong zijn, omdat ze wel wat te melden moeten hebben. Ja, zelf heb ik ook wel wat te melden natuurlijk. Achter de bar ben je ook entertainer. 60 procent heb ik met lullen verdiend, zeg ik wel eens. Maar ik probeerde wel altijd mensen bij elkaar te brengen. Noem het het sociale. Dat is ook het verschil met vroeger. De studiedruk is toegenomen, de contacten zijn vluchtiger. Ze kijken meer op hun mobieltje dan naar elkaar. De beleving is anders. Je ziet veel kroegen met de muziek snoeihard aan. Mensen kunnen zichzelf niet meer vermaken."‘Dikke pret’Dat Willem er regelmatig met zijn personeel op uit trok, vindt hij logisch. Leuven, Dublin, Parijs, Edinburgh en Glasgow komen voorbij. "We zijn een keer in de Efteling geweest. Dikke pret. Maar we gingen ook op wintersport in Slovenië en met een platbodem over de Waddenzee. Ik vond het altijd belangrijk om samen wat te doen. Dat is goed voor de saamhorigheid. Die investering in het personeel zorgt ook voor leuke verhalen naar de gasten toe."GrootvaderDat Willem nog zo goed met de jonkies kan, verbaast hem zelf niet zo. "Ik ben stiekem 67 geworden, had hun grootvader kunnen zijn. Maar ik voel me in het hoofd geen 67 en ben dat qua gedrag zeker niet."

VertrouwenDe maanden tot augustus komt hij wel door. "Zit ik heerlijk buiten aan de terrastafel. Ik hoef niet eens achter de bar. De klanten tappen en strepen het zelf aan. De sociale controle is zodanig dat ze mijn vertrouwen niet beschamen. Dat je dat vertrouwen met elkaar hebt, is prachtig. Ik vind het een stukje reclame. Het vertrouwen dat je schenkt, krijg je terug."Paard op de gangBijzondere dingen? "Dat is toch wel het paard in de gang. Op donderdag en zaterdag had je altijd politie te paard in de stad en een van die agenten was Henk en die had een paard dat altijd bij de deur bleef staan. Het paard wilde altijd eerst twee suikerklontjes en ging dan verder. Op een dag ging het paard half naar binnen toe om rond te kijken waar de suikerklontjes bleven. Prachtig gezicht."

HagelsteendronkenDe alcohol? "Drank is mij nooit de baas geworden", zegt Willem. "Het gaat om verantwoord drankgebruik. Op zijn tijd mag iedereen hagelsteendronken worden, maar dan regel ik wel dat ze thuiskomen. Bij de jaarlijkse introductie van studenten kwam vorig jaar een groep eerstejaars binnen. Willem, twaalf bier, is het dan. Nou, dan ga ik steigeren. Laat je nou niet door de groepsdruk wegzetten. De zwakste schakels moet ik dan beschermen. Dan zeg ik van: overleg maar even. Je mag drinken, je moet het niet. En dan wordt het acht bier, twee cola en twee cassis."SlaapkuurWillem slaapt boven de kroeg. Na 34 jaar moet hij er nu uit. De nieuwe eigenaar Roan Pollmann gaat er wonen. "Of ik plannen heb? Een slaapkuur van veertien dagen. Ik heb altijd in de drukte gezeten. Ik hoef niet meer zo nodig. Ik zie wel wat op mijn pad komt. Reizen? Ik had een camper willen kopen, maar dan moet je wel gezond zijn. Ik heb mijn lichaam niet zo goed verzorgd. Maar achter de begonia's ga ik ook niet zitten. Ik heb echt nog geen idee. Ha, ik vind het heerlijk om te lezen."VeranderingenRoan Pollmann (39) maakte via Willem al kennis met de studentenclubjes die bij San Remo horen. De nieuwe kroegbaas werkte eerder bij de Hassebas, Jansen & Janssen, Kings And Queens, Sprakel en op Ibiza. "Het blijft San Remo, maar er komen wat lichte veranderingen, zoals een keukentje en wat extra wijnen en whisky's. Voor de vrijdag- en zaterdagmiddagborrel wil ik graag een andere doelgroep, zeg maar 25-plus, aantrekken."Mooie studententijd"Het is me overkomen en ik heb het met heel veel plezier gedaan", zegt Willem nog maar eens. "Als studenten later zeggen van wat heb ik een mooie studententijd gehad in Enschede en zich afvragen of San Remo nog bestaat, dan heb ik het goed gedaan."

Foto's: Lars Smook