Nieuws Marketing

Winkeliers kwaad om Amsterdams folderverbod

MKB-Nederland protesteert fel tegen het plan van de gemeente Amsterdam om huis-aan-huisreclame te laten verdwijnen. Dat bericht het AD.

Mark Zaremba 14 april 2016

Reclamefolders

Alleen bewoners die een ja/ja-sticker op hun deur plakken, krijgen volgens dat plan vanaf 2017 nog folders in de bus. Nu werkt het nog andersom: wie geen reclame wil, moet een nee/nee-sticker hebben.

Johnas van Lammeren van de Amsterdamse Partij voor de Dieren is initiatiefnemer van het plan. Volgens hem gaat zijn voorstel verspilling van papier tegen, wat beter voor het milieu is. "Dertig tot veertig procent van alle folders verdwijnt direct in de prullenbak. Daar wil ik iets aan doen." Het plan lijkt in de gemeenteraad op een meerderheid te kunnen rekenen.

Zwaar genoegHet belangrijkste bezwaar van tegenstanders is dat ondernemers het al zwaar genoeg hebben. "Dat je uitgerekend nu met zo'n voorstel komt, terwijl de ene winkel na de andere uit het straatbeeld verdwijnt, dat vind ik onbestaanbaar", zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. "Ondernemers die vechten voor hun bestaan, moet je niet beknotten in hun mogelijkheden om commerciële informatie te verspreiden."

Maar volgens Van Lammeren profiteren winkeliers juist van zijn plan omdat ze minder folders hoeven in te kopen terwijl ze hun klant beter bereiken: "Als je vooraf al weet dat dertig procent van je folders weggegooid wordt, waarom zou je dat percentage dan niet willen verbeteren? Bij een ja/ja-sticker bereik je alleen de mensen die uit zichzelf aangeven interesse te hebben in jouw folders. De marketingbranche moet echt veranderen."

Gerecycled papierMKB-Nederland schrijft tevreden te zijn over de effecitiviteit van de huidige reclamemethode en stelt dat de milieuwinst van het nieuwe voorstel klein is. "Folders worden in veruit de meeste gevallen gemaakt van gerecycled papier en na gebruik opnieuw verwerkt tot nieuw papier of karton."

Die vlieger gaat niet op, zegt Van Lammeren. Hij wijst erop dat Amsterdam slecht scoort op het gebied van recycling. "De meeste hoofdstedelingen gooien alles gewoon in de prullenbak, ook papieren folders. Die worden dan dus niet gerecycled."

DistributeursHet PvdD-raadslid denkt dat vooral de distributeurs van folders tegenstander zijn van het folderverbod. Zij hebben namelijk belang bij grote orders voor het rondbrengen van veel folders.

In het huidige systeem lijkt de vraag naar folders mogelijk hoger dan die werkelijk is omdat mensen die de folders niet lezen de moeite niet nemen een nee/nee-sticker te plakken. De distributeurs zijn mogelijk bang dat mensen dus ook niet de moeite nemen met een sticker duidelijk te maken dat ze wel folders willen krijgen.

KostenEen van de discussiepunten op 20 april in de gemeenteraad is de vraag wie de kosten van de ja/ja-stickers gaat betalen. De PvdA wil garanties dat de gemeente de rekening niet krijgt. Van Lammeren vindt dat de winkeliers en distribiteurs van folders de stickers best kunnen betalen. "Ik zie nu al op diverse plaatsen in de stad folders liggen tegen het voorstel, dan kunnen ze in plaats daarvan dus ook ja/ja-stickers neerleggen."

Momenteel kan iedereen die dat wil gratis nee/nee-stickers ophalen bij de gemeente. Die mogelijkheid verdwijnt wellicht in het nieuwe plan.