Nieuws Marketing

Ootmarsums bedrijf regelt mammoettransport in VS

Robin van der Stigchel draait zijn hand niet om voor reusachtige gevaarten. Zijn bedrijf in Oud-Ootmarsum is gespecialiseerd in bijzondere mammoettransporten Wereldwijd, meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Alphons Weierink | Foto: Frans Nikkels 16 februari 2017

Stigchel ootmarsum frans nikkels

Zijn bedrijf Van der Stigchel Cargo Service (SCS) was verantwoordelijk voor dit mammoettransport. Zelfs voor Amerikaanse begrippen was dit zo'n beetje de limiet.

Hij is net terug uit Amerika, maar de adrenaline zit bij Van der Stigchel (47) nog in het bloed. "Want het was spannend en spectaculair. Hoezeer je ook alles tot in detail voorbereidt , er kan natuurlijk altijd wat mis gaan.”Maar Van der Stigchel kon er in Amerika gerust een op drinken want het ging perfect. De pers staat op zijn plek en de directeur van SCS is allang weer met andere klussen bezig. In maart wacht opnieuw in Amerika een nieuwe uitdaging: 2 persen van in totaal 800 ton in delen vervoeren over een afstand 50 mijl. En tijdens het gesprek komt opnieuw een mega-order binnen: voor weer een pers die van Spanje naar South-Carolina in Amerika moet worden vervoerd.

Antonov uit Moskou

“De zaken gaan goed”, lacht Van der Stigchel in zijn kantoor in Oud-Ootmarsum. Daar, aan de Laagsestraat, worden alle mammoettransporten minutieus voorbereid. Wat er ook waar ter wereld getransporteerd moet worden, Van der Stigchel draait er met zijn medewerkers van SCS Heavy Lifts and Transports zijn hand niet voor om. De bijzondere lading wordt over de weg vervoerd, verscheept of met een transportvliegtuig.Is er een Antonov (het grootste transportvliegtuigd ter wereld-red.) voor nodig, geen probleem. “We bellen even met Moskou en de Antonov wordt ingevlogen. Zo’n charter kostte me de laatste keer 350.000 dollar en in middels 6 á 7 ton, maar als het nodig is, moet het.”

120 wielen

Neem het bijzondere vervoer van de pers uit Zuid-Duitsland naar Georgia. Al in september begon de voorbereiding en medio december kwam het transport op gang via Heilbronn met een binnenvaartschip naar Zeebrugge. Vandaar met een mega-carrier over de Atlantische Oceaan naar Georgia. Vanaf het schip werd de vracht met een transportvoertuig uit Floria van bijna 100 meter lang en 7 meter breed met in totaal 120 wielen en een totaalgewicht van 300 ton na een reis van al met al 2 maanden naar de fabriek vervoerd. Met een zware truck ervoor om te trekken en een er achter om te duwen.

Risico's

Hoe spannend de laatste etappe ook was, Robin van der Stighchel genoot met volle teugen. Bij dit soort mammoetklussen is hij in zijn element. “Je weet niet wat er allemaal komt kijken voor zo’n transport. De voorbereiding alleen al is 80 procent; de uitvoering slechts 20 procent.” De totale kosten van het transport naar Amerika waren 4 ton, waarvan alleen al 160.000 dollar voor Amerika.De financiële risico’s, beseft Van der Stigchel, zijn groot. “Als er 3 extra kranen nodig zijn, kost dat wel 17.000 dollar extra. En dat is voor mij hè. Want ik neem zo’n klus aan voor een afgesproken prijs. Je kunt er goed op verdienen maar ook flink op verliezen. Gelukkig is dat laatste mij nog nooit overkomen.”

Transportfamilie

Ruim 16 jaar zit Van der Stigchel met SCS ‘in het vak’ van buitengewone transporten. De affiniteit met transport heeft hij niet van een vreemde. Want zijn vader was ooit directeur van Scansped, het huidige Schenker. Hij specialiseerde zich in bijzondere transporten. Het eerste was het vervoeren van een lading eieren met een bladgeveerde oplegger. “Dat ging goed.” Direct daarna kwam er een Amerikaanse opdrachtgever die tonnenzware lading in kisten van Parijs naar Zeebrugge wilde vervoeren. “Dat waren 55 transporten in één keer. Ik wist het: dat moet ik gelijk goed doen. En dat lukte”

Harde business

In Twente is hij met SCS Heavy Lifts and Transports de enige in zijn soort. Maar ook elders in Nederland - het transportbedrijf Mammoet is met 5.000 medewerkers de grootste - en daarbuiten is het een klein wereldje waarin de concurrentie qua aantal bedrijven niet groot is maar wel qua orders. “Het is een harde business, we onderhandelen met het mes op de keel.”Maar Van der Stigchel houdt zich prima staande. “Ik pak alles aan, ook al lijkt het onmogelijk. Dat is juist mijn uitdaging. Op de grens werken en toch succesvol kunnen zijn. Dat bezorgt ons een goede naam en dan hebben de opdrachtgevers ook vertrouwen in ons. Want vertrouwen, daar draait het om. Er gaat wel eens wat mis. Dat is niet erg. Maar het gaat erom hoe je het oplost.”

'Niet de grootste...'

Van der Stigchel heeft momenteel 10 medewerkers in dienst voor het zware werk en het ‘gewone’ logistieke werk. Maar zijn ambitie is om de komende 10 jaar te groeien naar 25 medewerkers. Met een glimlach op zijn gezicht: ”Dat is te doen. Ik hoef niet de grootste te zijn maar wel de beste.”