Nieuws Marketing

Zo leeg is het in Land van Cuijk

Herman Wissink 29 januari 2016

Zoleegishetlandvancuijk1065

Het aantal winkelpanden in het Land van Cuijk dat leeg staat is in vijf jaar tijd gestegen van tachtig naar honderd. Dat blijkt uit de cijfers uit de detailhandelvisie Land van Cuijk van het bureau DTNP.

Lag in 2010 een kleine 15.000 vierkante meter winkeloppervlak er ongebruikt bij, vorig jaar was dat 19.000 vierkante meter, bijna 14 procent van het totale vloeroppervlak van 137.000 vierkante meter. "En het is waarschijnlijk dat er de komende jaren nog eens tien leegstaande winkels bijkomen", zegt Karel Trommelen van DTNP.

Het Land van Cuijk telt een kleine vijfhonderd winkelpanden. De centra van Boxmeer en Cuijk zijn goed voor de helft van de leegstand. Boxmeer-centrum telt 110 winkels en 20 lege panden. Het centrum van Cuijk heeft 80 winkels en 30 lege panden. Grave en Mill kennen nauwelijks leegstand in hun centrum. Sint Anthonis kent geen echt winkelhart. Verspreid zijn er 20 winkels.

Bijna 40 procent van de winkels staat niet in een van de centra. Ongeveer 30 panden buiten de centra waar een winkel in heeft gezeten of een winkel zou mogen vestigen, staat leeg. Volgens het bureau zullen de gemeenten in het Land van Cuijk zich vooral moeten concentreren op hun centra. Winkels daarbuiten zijn, volgens Trommelen, in de toekomst kansloos.

De diverse plaatsen zouden zich in de toekomst ook meer moeten richten op hun sterke kanten.

"Boxmeer traditioneel met de Steenstraat als echte winkelstraat, Cuijk met wat meer stedelijke allure, Mill als boodschappencentrum, Grave met zijn historische karakter en Sint Anthonis met de Brink als centrale plein in een echt plattelandsdorp", somt Trommelen op.

De detailhandelvisie die is opgesteld moet de komende maanden door de diverse gemeenteraden besproken worden.

PensioenvoorzieningPeter van Grinsven van de wijk- en dorpsraad Cuijk-Centrum maakt zich zorgen over de winkels die nu buiten het centrum liggen. "Als je zegt dat die daar niet meer kunnen zitten, kom je wel aan de pensioenvoorziening en het vermogen van de ondernemers."

Graafse ondernemers zijn verheugd over de visie. In het project Wisseveld in Grave, net buiten het centrum, wordt de mogelijkheid voor detailhandel open gehouden. Volgens Rolf Schouten van de Graafse HEMA kan de detailhandelvisie voorkomen dat er winkels in dat gebied komen.

De detailhandelvisie moet de komende maanden door de gemeenteraden besproken worden