De Google Digitale Werkplaats is onderdeel van Google’s wereldwijde Grow with Google programma. Deze fysieke trainingslocaties zijn in meerdere Europese steden te vinden. Hier kun je als ondernemer terecht met vragen over je digitale aanpak. In workshops en 1-op-1 coachingsgesprekken deelt Google veel kennis over digitale marketing en de toepasbaarheid van hun producten. Zo ook in de workshop ‘Groei dankzij zoekmachineoptimalisatie (SEO)’.
Ook in Nederland is Google veruit de meest gebruikte zoekmachine en het belang om in Google goed te scoren is hoog. Zo blijkt het overgrote merendeel (92%) van de mensen in de zoekresultaten niet verder kijkt dan pagina één. En waar 31 procent de nummer 1-positie aanklikt, loopt dat bij de nummer twee en drie al flink terug naar respectievelijk veertien en acht procent.
Lees ook: 10 Tips hoe je hoger in Google kunt komen met je website
Twee pijlers
Zoekmachineoptimalisatie wordt veelal aangeduid met de term SEO (Search Engine Optimization) en berust zich op twee pijlers: On-page: HTML, structuur en content en Off-page: linkbuilding en social media. Door in beide pijlers actief verbeteringen door te voeren, zal je website beter gevonden worden. SEO wordt daarom gezien als effectief marketinginstrument dat ingezet kan worden voor branding en het verhogen van je conversie.
HTML
Bij on-page verbeteringen kun je in eerste instantie denken aan de optimalisatie op het gebied van html. Geef je site een goede titel en duidelijke omschrijving (meta description). Dit is de informatie die in de zoekresultaten wordt getoond en bezoekers naar je site moet trekken. Zorg vervolgens dat je site voldoet aan de verwachting die je met je titel en omschrijving wekt. De tijd die men al dan niet op je site doorbrengt heeft invloed op je positie.
Structuur
De structuur van je site is een tweede on-page element waar Google op let bij het positioneren van de zoekresultaten. Ook de laadsnelheid en de mobielvriendelijkheid van je site wordt hierin meegenomen. Zo hanteert Google sinds kort mobile-first indexing, waarbij de mobiele variant van websites leidend is voor het opstellen van de zoekresultaten. Hiermee speelt Google in op de toename van het gebruik van de zoekmachine op de mobiele telefoon.
Lees ook: Dit zijn de kenmerken van een goede website volgens Google
Content
Door steeds slimmere algoritmes draait het bij content om relevantie. De gouden regel is dan ook: schrijf voor je klant. Naast kwaliteit en relevantie is het belangrijk dat je content actueel en uniek is. Dat geldt overigens niet alleen voor je teksten, maar ook voor andere vormen van content zoals afbeeldingen en video’s.
Bij het vast te stellen van relevantie spelen zoekwoorden een belangrijke rol. Door te weten welke zoektermen mensen gebruiken, krijg je inzicht in het gedrag van je potentiële klanten. Een uitgebreide analyse, waarbij je ook kijkt naar je concurrentie is aan te raden. Er zijn verschillende programma’s die je hierbij kunnen helpen, zoals Google AdWords, Ubersuggest en Google Trends. Ook de zoekfunctie op je eigen website kan je op ideeën brengen. Vervolgens is het zaak om met je content in te spelen op deze zoekwoorden.
Linkbuilding
Naast on-page verbeteringen, kun je ook off-page verbeteringen doorvoeren, die ervoor zorgen dat je site beter geïndexeerd wordt. Het verzamelen van inkomende links naar je website (linkbuiling), is een van de mogelijkheden hiervoor. Ook hierbij geldt dat die inkomende links relevant moeten zijn. Gebruik hier dus geen geautomatiseerde programma’s voor, betaal niet voor links en voorkom spammen op fora. Wel is het goed om te linken naar relevante website met een hoge autoriteit en om mensen uit te nodigen om jouw producten te beoordelen. Ook kun je met interessante content ervoor zorgen dat mensen uit zichzelf naar jouw site willen linken.
Social media
Ook het gebruik van social media heeft invloed op je ranking in Google. Zo zijn deze kanalen geschikt voor direct contact met je achterban en het verzamelen van reviews. Zorg dat je content op je website plaatst die mensen graag delen via social media. Dus: weet waar je doelgroep communiceert en wees daar actief.