Nieuws Marketing

Zo scoort Exact met Max Verstappen

Wat werkt, wat niet? Het is een cruciale vraag in marketing en reclame. Softwarebedrijf Exact heeft Max Verstappen sinds 2015 als boegbeeld en dat resulteert in 26.000 serieuze leads per jaar. En natuurlijk, in oktober is hij weer te gast bij Exact Live.

Noël Ummels | Foto: Floris Heuer 7 mei 2019

Laatste update: 24 september 2019 00:00

Max verstappen exact live barbara beukering rico verhoeven

'Laat je inspireren en word een Cijferheld'. De duidelijkheid achter de boodschap voor het jaarlijkse event Exact Live laat niets te wensen over. Tijdens Exact Live krijgen 'cijferhelden' - van CFO tot logistiek professional, van ondernemer tot boekhouder - inspiratie, praktische tips en zijn er tools die succes naar het volgende niveau brengen. Met ruim 100 inspiratie- en verdiepingssessies én topsprekers on stage. En natuurlijk ook dit jaar: Max Verstappen.

'Exact profileert zich als high level brand en daarvoor is de associatie met Verstappen heel effectief', stelt marketing officer John Dillon van Exact. Dat geldt voor Max Verstappen, maar eerder ook voor zijn vader Jos, die in zijn Formule 1-tijd ook support van Exact kreeg. Er is de link van hightech, innovatieve techniek om je doel te bereiken, de wil om de beste te zijn. Verschil tussen vader en zoon is dat die laatste races wint, als eerste Nederlander in de Formule 1. Dat straalt natuurlijk ook prettig af op Exact, dat met hem in zee ging in 2015, zijn debuutjaar in de Formule 1.

,,Al deze ingrediënten zitten ook in onze documercials, die we uitzenden rond het Formule 1-programma van Ziggo’’, vertelt Dillon. Ze tonen Verstappen in zijn hoogtechnologische en extreem competitieve omgeving, gefixeerd op cijfers die zijn werk als coureur domineren. ,,Het gaat allemaal om data, getallen, net als bij ons."

,,Toen we Max contracteerden waren we in juichstemming. Nu gaan we hem overal voor gebruiken, dachten we. Maar dat werkt dus niet.’’ Aan het woord is Mark Appel, marketing director bij Exact. We spreken hem en John Dillon op het hoofdkantoor van het internationale softwarebedrijf in Delft over de sponsoring van Max Verstappen, wat dus meer behelst dan 'even een sticker op zijn helm plakken'. Verstappen doet het uitstekend als gezicht van Exact, maar ergens is er een grens.

,,Bij een serieuze lead moet je niet meer met hem aankomen. Zo iemand wil gewoon zakendoen en komt niet bij ons voor een petje. Hoe en wanneer Max te gebruiken moesten we in het begin testen."

Zo heeft Max Verstappen een rol in de Exact reclames:

Lees ook: Red Bull Max moet het met Red Bull Racing laten zien op de Red Bull Ring

Verstappen is net zo gek op cijfers als Exact, heet het, en wordt zelfs als cijfergoeroe gepresenteerd. Een logisch verband, wat essentieel is voor geloofwaardige marketing, en hij lepelt het in de Exact-video’s ook nog eens heel naturel op: de snelste pitstop, het gewicht van zijn helm, het aantal volgasbochten in Brazilië.

,,Als je hem een script geeft wordt het geforceerd’’, vertelt Dillon. ,,Je moet Max gewoon zijn gang laten gaan, zodat hij zich op z’n gemak voelt.’’ Stel de juiste vragen en je krijgt de juist antwoorden: dat blijkt.

De klant begrijpen

,,Als fabrikant van software voor MKB-ondernemers en hun accountants is Exact een business-to-businessbedrijf. Anderzijds telt Nederland meer dan een miljoen bedrijven en zeker in de benadering van kleinere bedrijven kun je het vergelijken met een business-to-consumeraanpak’’, vervolgt Dillon. ,,Daarom kiezen wij ervoor veel te investeren in marketingtechnologie. Ik heb bij de nodige bedrijven in de wereld gewerkt, maar Exact is hier heel ver in. Misschien wel het verst van alle bedrijven in Nederland.’’

Net als de sensoren op Verstappens Red Bull is het gericht op data-analyse, waarbij de gegevens afkomstig zijn van partijen als Google Analytics, Facebook en Salesforce, aanbieder van software voor klantrelatiebeheer. Appel: ,,De data van al deze bronnen combineren en analyseren we zelf. Zo kunnen we het gedrag van onze bezoekers in kaart brengen en erop inspelen. De klant begrijpen en weten hoe je hem of haar kunt helpen.’’

Leads

Belangrijke tip voor ondernemers: ,,Tuurlijk, er zijn genoeg bedrijven waar je dit werk aan kunt uitbesteden, maar onze ervaring is dat je uiteindelijk goedkoper uit bent als je het in eigen hand houdt’’, vertelt Dillon. ,,Bovendien krijg je zo het meest complete inzicht in de belangstelling voor je bedrijf en je producten.’’ Wat het concreet oplevert wil Appel best delen: ,,26.000 serieuze leads per jaar. Dat zijn mensen die de aanschaf van onze producten overwegen.’’

Niet alle potentiële klanten moet je als vanzelfsprekend aan Verstappen willen koppelen. Dillon: ,,Het moet relevant zijn voor de bezoeker. Maar zodra iemand eenmaal klant ís, dán kan Max weer van pas komen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld de Grand Prix van België bezocht met goede klanten als gast.’’

Exact Grand Prix

Verstappen is het boegbeeld van het bedrijf. Niet voor niets prijkt zijn beeltenis megagroot op de façade van het Exact-hoofdkantoor die uitkijkt op de A13. Hij heet je ook welkom als je op een tablet incheckt als bezoeker van het pand. Zijn populariteit blijkt niet alleen effectief richting die miljoen-plus bedrijven. ,,We merken ook dat de associatie tussen Max en Exact aantrekkingskracht heeft op nieuwe werknemers’’, vertelt Dillon. ,,Ze zien het meteen als een serieus bedrijf.’’ Da's een groot voordeel in de krappe markt van IT’ers, waar bedrijven dingen om de gunsten van softwaretalent.

,,Daarnaast heeft hij onze medewerkers ook wat extra’s te bieden. Een mooi voorbeeld is dat we rond het hoofdkantoor een virtueel circuit hadden gecreëerd voor de Exact Dutch Grand Prix. Kon iedereen tegen hem simracen.’’ Of hij de snelste was? ,,Met afstand!’’

Over Exact

In de jaren 80 van de twintigste eeuw kwamen er computers op de markt die betaalbaar waren voor het midden- en kleinbedrijf. Zes studenten zagen welke mogelijkheden dat bracht op automatiseringsgebied. In 1984 richtten zij in Delft het bedrijf Exact op en zetten de eerste stappen in de digitaliseringsslag van de bedrijfsboekhouding. Nu, 35 jaar later, is Exact de marktleider in financiële en bedrijfssoftware. Internationaal opererende organisaties en lokale bedrijven zijn er op hun plek. Met 1.400 specialisten helpt Exact meer dan 400.000 ondernemers en accountants met innovatieve softwareoplossingen. Daarmee sturen ze op cijfers en runnen succesvol hun dagelijkse bedrijfsvoering.

Exact is sinds 2015 sponsor van Max Verstappen, maar het begon met zijn vader Jos, in 1996. Ook toen was Exact sponsor in de Formule 1.