Nieuws Marketing

Zo trots als een Paauwe

Wat begon met een rolletje Jabo-tapijt dat Jo en Koos Paauwe zestig jaar geleden verkochten in hun kruidenierswinkel, is uitgegroeid tot een van de grootste meubelzaken in de regio schrijft PZC vrijdag.

Wendy Wagenmakers 11 maart 2016

Maar wie een paar maanden geleden de winkel in Zonnemaire bezocht, zag alleen een kale hal. Wanden weg, plafonds eruit, vloeren verdwenen. De hele benedenverdieping is op de schop gegaan. Het oranje tapijt is vervangen door een gewaxte betonvloer, de verplichte looproute heeft plaats gemaakt voor een interieurwereld om door te verdwalen.

Moodboard

Want beleving, daar draait het allemaal om tegenwoordig. En als je huis nog niet is verbouwd, dan projecteert Paauwe de nieuwe inrichting op een scherm zodat je digitaal al door je nieuwe aanbouw kunt wandelen. Je hoeft in de winkel alleen maar aan te wijzen wat je wilt. "Eigenlijk hebben we een soort moodboard op de winkel gelegd", vertelt verkoper Steven Marteijn. "Mensen lopen tegenwoordig met Pinterest de winkel binnen. Ze zijn goed voorbereid, weten precies wat ze willen. Onze winkel is daarop aangesloten."

Beleving

En dus zijn er stijlkamers aangekleed met beton-behang van Piet Boon, oma's oude koekblikjes en een koekoeksklok van de kringloopwinkel. Elke kamer is anders. "Zodat klanten zich altijd wel ergens thuisvoelen. We combineren ook allerlei stijlen, zoals mensen dat thuis zelf ook doen. Dat is wel gedurfd, in deze branche."

Opvallen

Maar in een provincie met zo veel vierkante meters aan meubelzaken, moet je als ondernemer iets doen om op te vallen. Paauwe doet alles om mensen binnen te halen. Marteijn: "Zo waren wij een van de eerste fietscafés. Iedereen is welkom in ons kleurenlab en er zijn regelmatig kookworkshops in de buitenkeukens."

Kleine wereld

Al die mensen, is de gedachte, komen later terug als ze een nieuwe bank of kast nodig hebben. "De wereld is zo klein geworden", mijmert Marteijn. "Toeristen fietsen hier toevallig voorbij en op de dag nadat zij van vakantie terugkeren in, ik noem maar wat, Utrecht, installeren wij er een nieuwe zithoek. Voor mensen die oorspronkelijk van GoereeOverflakkee komen, hebben we onlangs nog een appartement ingericht in Hong Kong."

Gered

Het gaat goed met Paauwe. Ook al heeft het bedrijf tijdens de economische crisis best wat tikken op de vingers gehad. "We hebben wel twee, drie jaar met verlies gedraaid", geeft Johan Paauwe, de huidige eigenaar, toe. "We zagen concurrenten over de kop gaan, of voor weinig geld in ketens opgaan. Maar zelf hebben we het gered. Met onze twintig werknemers. Tijdens de crisis hebben we van niemand afscheid hoeven nemen, gelukkig. En we hebben nu zelfs alweer een vacature uitgeschreven omdat we handen en voeten tekort komen."

Derde generatie

Langzaam schuift Johan Paauwe, die de zestig nadert, zijn dochter Jeanine naar voren om het bedrijf op te volgen. De derde generatie alweer. "En mijn moeder, 82 is ze nu, komt hier ook nog. Elke dag zelfs. Ze vindt het soms te veel hoor, al die nieuwigheden. Typmachines aan de muur, zegt ze dan, wie doet dat nou? Maar uiteindelijk is ze heel trots op wat wij ervan hebben gemaakt."