Nieuws Marketing

Zo word je succesvol ondernemer

Ondernemers zijn er genoeg, maar lang niet allemaal zijn ze succesvol. Hoe doe je dat eigenlijk, succesvol ondernemen? Welke stappen moet je zetten en welke vooral niet? Marielle van der Vlies begon haar bedrijf in 2014 uit het niets en bouwde het uit tot een business waar honderden ondernemers leren hoe ze succesvol kunnen worden. Om anderen te helpen schreef ze Succes met je bedrijf, een 'praktisch handboek voor startende ondernemers'. Een voorpublicatie.

De Ondernemer 21 december 2016

Afbeelding De Ondernemer2

Wat is succes?

Het ultieme succes voor mij is leven in vrijheid om te doen wat ik het allerliefste doe, elke dag weer. Vrijheid om mijn passie te volgen en te leven in liefde. Ik hoef nergens bang voor te zijn, ik hoef nergens onzeker over te zijn en ik ben de vrouw die ik wil zijn. Dat is succes. Succes met mijn bedrijf betekent dat ik mijn passie kan delen met jou, zodat jij er ook van groeit en daardoor mijn bedrijf groeit. Ik heb namelijk een overvloed aan passie; ik ben mijn belangrijkste bron. Dat geldt ook voor jou: jij hebt veel te geven. Wanneer je dat voelt, kun je groeien en daardoor je bedrijf laten groeien. Dat is succes met je bedrijf. Ik heb hiervoor een persoonlijke methode ontwikkeld, gebaseerd op mijn lessen en ervaringen. Die methode heb ik de afgelopen jaren geïmplementeerd in mijn eigen bedrijf. Nu deel ik die graag met jou.

Waarom deze methode?

Een methode is een manier van werken die je keer op keer kan toepassen. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden, omdat de methode altijd werkt. Dit geeft duidelijkheid. En duidelijkheid geeft rust, energie en focus. Het maakt je leven als ondernemer makkelijk, het is efficiënt en het bespaart je tijd. Bij alle vraagstukken die je hebt over de groei van je resultaten, kun je de SUCCES-methode toepassen. Die heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen bij mijn bedrijf en bij mijn klanten.

Wat is het resultaat van de SUCCES-methode?

Tijdens mijn carrière en toen ik begon als ondernemer was ik vooral op zoek naar een goed salaris, een groot huis, mooie spullen, een dikke auto onder mijn kont en een positie hoog in de boom. Nu weet ik dat dit niet meer dan het resultaat is van mijn succes. Wanneer je geld wil verdienen als ondernemer, moet je eerst een aantal andere dingen op orde krijgen. Je moet eerst succes hebben om geld te verdienen. Het geld is het resultaat van werken met de SUCCES-methode.

Het resultaat van succes is trouwens nog veel groter dan dat. Want niet alleen jij verdient geld aan je succes, maar ook je klanten. Want als jij succes hebt, hebben je klanten dat ook, en de klanten van je klanten. Dat maakt de wereld een stuk mooier en daar zit je potentie.

Wat is het voordeel van de SUCCES-methode?

De SUCCES-methode is een handvat. Een universele werkwijze die je iedere dag helpt in je ondernemerschap. Het geeft je rust in onzekere tijden en duidelijkheid over je groei. Het is een systeem dat je er iedere keer weer bij kan pakken.

Het verkrijgen van succes met je bedrijf bestaat uit 6 stappen: S-U-C-C-E-S

1 Specificeren – keuzes maken: wat ga ik doen en voor wie?

2 Uitvragen – inventarisatie: wat zijn de wensen en behoeften?

3 Cadeaus geven – gratis producten creëren

4 Continueren – vertrouwen opbouwen

5 Excelleren – ontwikkelen, uitbouwen, groeien en positioneren

6 Sales realiseren – verkopen

Als je bijvoorbeeld coach bent en meer klanten en meer rust wil, kun je de methode op deze manier toepassen:

• Om meer klanten te krijgen moet je eerst weten wie je als klant wil hebben. Je moet kiezen wie je doelgroep is en wat je voor hen gaat doen. Daarmee is niet gezegd dat je anderen niet kan helpen, maar door het kiezen van een doelgroep heb je duidelijkheid. Bovendien heb je toch geen tijd om iedereen te helpen.

• Vervolgens ga je bij de doelgroep inventariseren wat ze van je nodig hebben; waar liggen de wensen en behoeften van je doelgroep?

• Op basis van deze inventarisatie ga je producten en diensten ontwikkelen die je gratis weg kan geven.

• Hierdoor bouw je vertrouwen op bij je doelgroep en ontdek je verder of dit inderdaad is wat de doelgroep nodig heeft. Ook kun je hierdoor je doelgroep nog specifieker maken, want door te geven ontvang je ook informatie van je doelgroep. Hierdoor kun jij je producten en diensten verder ontwikkelen, op je website zetten en je marketing gaan inrichten. Dit is een continu proces.

• Door deze duidelijkheid groei jij en je klanten groeien ondertussen ook. Je krijgt zelfvertrouwen en rust. Je stijgt boven jezelf uit en excelleert als persoon en als ondernemer. Je ontwikkelt authenticiteit en je SUCCES vloeit door je bedrijf. Je positioneert jezelf als de expert en er ontstaat een magnetische werking.

• Je klanten komen als vanzelf naar je toe en verkopen wordt heel eenvoudig.

Maak het specifiek

De belangrijkste reden voor ondernemers om ondernemer te worden, is dat ze meer voldoening willen en kunnen doen wat ze het allerliefste doen op momenten dat zij het willen. Je hebt geen baas meer die je vertelt wat je moet doen tussen _ en _. Maar niet veel later verlang je naar de baas die je vertelt wat je moet doen en vooral maandelijks geld op je rekening stort. Want onderdeel van ondernemen is dat je geld moet verdienen en dat kan alleen als je heel specifiek maakt:

• waaruit je meer voldoening haalt

• wat je het liefst de hele dag doet

• aan wie je dit vervolgens wil verkopen

Hoe specifieker je dat kan maken, hoe makkelijker het is om resultaten te behalen. Het betekent dus dat je keuzes moet maken. Wat doe je wel en wat niet? Je moet echt voor deze keuzes gaan. Je moet de discipline opbrengen om hier iedere dag mee bezig te zijn en er niet van af te wijken. Het uitgangspunt is je talent, passie, kennis en expertise; wat je het allerliefste doet. Vervolgens bepaal je aan wie jij je bijdrage wil leveren. Dat is je doelgroep. Het is de persoon waar jij het allerliefst mee werkt, omdat je die persoon leuk vindt, er energie van krijgt en omdat je die graag wil helpen. De keuze van je doelgroep is dus alleen in jezelf te vinden. Externe factoren zoals de behoefte aan meer geld, meer klanten, meer vrije tijd of meer status zijn helemaal niet belangrijk bij deze keuze. Die zijn het gevolg van de juiste keuze.

Keuzes maak je met je hart. Voelt het niet goed, dan is het niet de juiste keuze. Daarna bepaal je met je hoofd of het verstandig is deze keuze te maken. Het kan dat je het liefst de bijstandsmoeders helpt omdat je zo begaan met hen bent. Of ontslagen medewerkers die in een uitkering zitten, omdat je zelf weet hoe dat is. Je hart gaat uit naar deze mensen. Maar is het verstandig voor je bedrijf? Of is het beter deze mensen te helpen als vrijwilliger náást je bedrijf? Dit antwoord is alleen in jezelf te vinden.

Wanneer je keuzes maakt heb je focus en rust in je hoofd. Dat is de beste basis voor succesvol ondernemerschap. Heb je geen focus, dan heb je nog niet de juiste keuze kunnen maken en ben je nog niet klaar met het deze stap.

Uitvragen

Als je je doelgroep hebt gespecificeerd, vraag je hun wat hun wensen en behoeften zijn. Wat hebben ze van je nodig? Vraag hun waar ze ’s nachts wakker van liggen, waar ze ontevreden over zijn, wat ze willen verbeteren in hun leven en waar ze zich niet goed over voelen. Want jij kunt hen helpen dit op te lossen. Natuurlijk kun jij je doelgroep alleen maar helpen met die problemen op te lossen die je voor jezelf ook heb opgelost. Je kunt ze bijvoorbeeld niet helpen af te vallen als je zelf elke dag met je gewicht worstelt.

Je kunt hun ook vragen naar de ambities die ze willen realiseren en de dromen die ze waar willen maken. Waar willen ze naartoe in hun leven? Welke stappen willen ze zetten om dat te bereiken? Jij kunt hen begeleiden op hun weg, mits je zelf ook bereid bent aan je eigen ambities te werken. Zo is je ondernemerschap ook je eigen groeipad.

Misschien ben je zelf heel goed in staat om geweldige producten en diensten te ontwikkelen, maar de kans is groot dat deze net niet helemaal aansluiten op de wensen en behoeften van je doelgroep. Lever alleen wat je doelgroep van je nodig heeft, dat maakt je leven een stuk makkelijker. Je hoeft het dan zelf niet meer te bedenken en je producten en diensten verkopen veel beter. Het komt steeds weer terug als ik met mijn klanten bezig ben met de ontwikkeling van hun producten en diensten. Wat jij wil is niet relevant, het gaat erom wat je doelgroep nodig heeft.

Cadeau

Niemand gaat zomaar iets van je kopen. Zelfs je familie en je beste vrienden niet. Jij doet dat ook niet. Je koopt alleen bij mensen die je kent, leuk vindt én vertrouwt. Als jij echt fan bent van iemand, verwijs je al je familie en vrienden daar ook naar. Dat is de reden waarom je cadeaus weggeeft in de vorm van je blog en gratis e-boeken, video’s, training en coaching. Je bouwt vertrouwen op bij je doelgroep. Bedenk wel: dit is een eerste stap, zodat je doelgroep weet dat jij degene bent die hen kan helpen. Ik hoor vaak van ondernemers: “Maar dan heb ik niets meer om te verkopen.”

De producten die je verkoopt, zijn de volgende stap. Je geeft gratis producten om je doelgroep te helpen een eerste stap te zetten. Dat is voor veel mensen al moeilijk genoeg. De ontwikkeling van gratis informatie geeft je inzicht in jezelf en je mogelijkheden, kennis en talenten. Dat geeft zelfvertrouwen; dat straal je uit naar je doelgroep en daardoor wordt de magnetische werking alleen maar sterker. Het geeft je ongelofelijk veel voldoening. Zo is deze stap ook belangrijk voor je eigen groei.

Continuïteit

Je doelgroep krijgt belangstelling voor wat je gratis weggeeft. Ze willen meer van je weten. Daarvoor mail je hen regelmatig met waardevolle informatie. Met het opbouwen van je mailinglijst leg je een lijst aan van potentiële klanten. Deze potentiële klanten kun je keer op keer je waardevolle informatie en aanbiedingen sturen, zodat hun vertrouwen groeit.

Nu komt het erop aan, nu moet je volhouden. Continuïteit aanbrengen in je bedrijf betekent dat je er zelf tijd en energie in moet steken om ervoor te zorgen dat je ook op de lange termijn continuïteit kan blijven leveren. Het mag niet zo zijn dat de hele zaak instort zodra je ermee stopt. Dat betekent dat je al je kennis en expertise op papier moet zien te krijgen. Jouw kennis die in je hoofd zit is alleen waardevol voor jou. Maar als je in staat bent dit op papier te zetten, wordt het ook waardevol voor je klanten en je bedrijf. Hiermee kun je verschillende producten en diensten ontwikkelen, waar jij en je doelgroep jarenlang profijt van hebben.

Excelleren

Jij bent de expert op je vakgebied. Laat jezelf ook zien als expert. Geloof in jezelf als expert. Ook al zijn er anderen die hetzelfde doen als jij, er is er maar één zoals jij. Maak het ook echt van jou, door jezelf te laten zien, door je open te stellen en kwetsbaar te zijn. Wees authentiek, eerlijk en oprecht. Dat maakt je mooi en aantrekkelijk voor jezelf en voor je doelgroep. Door hier iedere keer weer stappen in te zetten groei je iedere dag. Je excelleert. Deel je successen en resultaten, want ook dat is wat jou expert maakt. Vraag anderen om je aanbevelingen te geven en hun succesverhalen te delen. Laat ze vertellen wat zij hebben bereikt met jouw hulp. Deze aanbevelingen laat je zien op je LinkedIn-profiel, je Facebookpagina en je website. Vraag ook feedback aan je klanten. Wat heeft je product of dienst voor hen betekend? Wat zijn de inzichten die ze eruit hebben gehaald? Wat zijn de acties die ze hebben genomen? Wat was goed, wat kan beter? Hierdoor kun jij je producten en diensten weer verder ontwikkelen en zorgen dat ze nog beter aansluiten op de wensen en behoeften van je klant.

Laat jezelf zien als expert op je website en deel je expertise in je blog. Zo kan je doelgroep op basis van je blog iedere keer weer een stapje zetten en ervaren hoe waardevol je expertise voor hen is. Je ontdekt hierdoor ook steeds beter welke expertise waardevol is voor je doelgroep. Hierdoor groeit het wederzijds vertrouwen.

Sales

Verkopen is niet eng of te commercieel of weet ik veel wat voor excuses ik zo vaak hoor. Als ik mensen in mijn trainingen krijg die het vervelend vinden dat ik ga verkopen, weet ik al genoeg. Dit zijn ondernemers zonder klanten. Als jij het vervelend vindt dat anderen hun producten aan jou verkopen, zal jij dat ook nooit aan anderen doen. Jij koopt toch ook producten die je verder helpen en die je graag wil hebben? Wanneer je niet verkoopt, heb je geen klanten. Vind je dat te kort door de bocht? Kijk maar naar je bankrekening; is deze gegroeid het afgelopen jaar? Daar is je antwoord te vinden. Jij bent het aan jezelf en aan je doelgroep verplicht te verkopen. Doe je dat niet, dan doe je jezelf en je doelgroep tekort. Door je producten en diensten te verkopen aan je doelgroep, geef je hun de kans zich verder te ontwikkelen op hun pad. Ze kunnen hun problemen en uitdagingen beetpakken en de resultaten te halen die ze willen halen. Dat kan alleen als ze jou betalen. Dus door je producten en diensten te kopen investeren ze in zichzelf. Het is aan hen om die keuze te maken. Maar als jij het nooit aanbiedt, zullen ze het nooit van je afnemen, maar blijven ploeteren. Of naar een ander gaan. Daarbij: je hebt geld nodig om van te leven. Zo is het leven nou eenmaal. Jij bepaalt hoeveel je nodig hebt en hoeveel geld jij wil verdienen. Jij bepaalt ook hoeveel geld je vraagt voor je producten en diensten. Doe je klanten altijd een mooi aanbod, waar ze gewoon geen nee tegen kunnen zeggen. Omdat het hen verder helpt in hun ontwikkeling, omdat het speciaal voor die ene klant is en omdat de prijs aantrekkelijk is. Verkopen is iedere keer weer actie ondernemen.

Samenvatting

De SUCCES-methode is een handvat om die stappen te zetten die nodig zijn om succes te hebben met je bedrijf. De methode is universeel, altijd toepasbaar en bedoeld om jou te laten groeien. Hierdoor ervaar je meer rust en zelfvertrouwen, groei je als persoon en als ondernemer en groeien ook je klanten. Het resultaat hiervan is dat je bedrijf groeit en uiteindelijk je bankrekening. In de komende hoofdstukken zal ik mijn methode per stap verder uitleggen.