Nieuws Marketing

Ondernemer: minder nadenken, meer doen

Je moet als ondernemer geboren worden om succesvol te zijn. Onzin, aldus Linda Spaanbroek, marketingcoach en schrijver van het boek ‘Ondernemershout bestaat niet’. Spaanbroek zal als nieuwste blogger voor De Ondernemer ingaan op de juiste mindset die nodig is voor succesvol en vooral moeiteloos ondernemerschap.

Aurora Peters 14 november 2016

Linda 1065

“Volgens mij zijn de stappen die je moet zetten om een bedrijf te starten wel bekend”, legt Linda Spaanbroek uit. “Maar we willen het wiel zelf uitvinden. We pakken er geen handleiding bij en gebruiken hapsnap tips die uit onze omgeving komen.”

Worstelen

In haar nieuwste boek ‘Ondernemershout bestaat niet’ beschrijft Spaanbroek de stappen naar succesvol ondernemerschap, maar met alleen deze handleiding ben je er nog niet. “Iets weten en daarover nadenken is namelijk iets anders dan het gewoon doen,” benadrukt Spaanbroek. “In zijn algemeenheid: veel ondernemers die worstelen, denken te veel na en geloven vervolgens wat ze denken. Mensen geloven dat ze te verlegen zijn, of te introvert, of dat ze actief op Facebook moeten zijn terwijl ze niet van Facebook houden.”

Magic

Spaanbroek vindt het jammer dat ondernemers het zichzelf zo moeilijk maken. “Mensen volgen lessen en investeren duizenden euro’s in hun vak, of hun ‘magic’ zoals ik dat noem, maar ondernemerschap bestaat niet alleen uit je magic”, stelt ze. “Dat wordt dan cheap cheap gedaan. Mijn beste beslissing ooit was om een cursus tot ondernemerschap te volgen.”Mindset

In haar blogs voor De Ondernemer zal Spaanbroek met name focussen op de mindset die nodig is voor zorgelozer ondernemen. “Je kunt nog zoveel doen aan marketing, als je mindset niet goed is, werkt het niet”, verklaart ze. “Je bent zelf het grootste obstakel.”

Urgentie

Spaanbroek onderscheidt drie groepen ondernemers die worstelen met hun gedachten: ondernemers die zichzelf remmen uit onzekerheid, ondernemers die door te veel na te denken stress veroorzaken en ondernemers die geloven dat ze alles zelf moeten doen. Vervolgens uit dat worstelen zich op verschillende manieren: de zaken stagneren, de ondernemers proberen te veel ballen tegelijk in de lucht te houden of ze rennen zichzelf voorbij uit enthousiasme en een gevoel van urgentie.

“Het probleem is dat we onze gedachten zelf gaan geloven. Je denkt te veel na, de gemoedstoestand gaat omlaag, wordt negatief en daardoor ook minder creatief”, legt Spaanbroek uit. “Het is logisch, iedereen doet het. Ik was het grootste deel van mijn leven ook zo.”

Masterclass

Om de worstelaars en denkers alvast op weg te helpen, heeft Spaanbroek een serie gratis mp3’s gelanceerd. “We noemen het de Mini Mindset Masterclasses, een korte gratis training over verborgen obstakels. Je hoeft maar een klein beetje anders te denken om een grote verandering te maken.”

Beluister hier de eerste aflevering van de Mini Mindset Masterclasses over ‘het belang van die ene actie’: hoe ga je om met uitgestelde of te veel to-do’s?