Nieuws Marketing

Zwols balletjeshuis gekozen tot Open Monument van Februari

Een grote eer valt Zwolse Balletjeshuis te beurt: de winkel is gekozen tot Open Monument van Februari.

Anton van Noorel 7 februari 2016

Snoepwinkelzwolle frans paalman

Wie het Zwolse Balletjeshuis binnenstapt, waant zich meteen terug in de tijd. Dat heeft volgens Ilona de Rijke te maken met de authentieke winkelbel die zich laat horen zodra iemand het pand betreedt.

De eigenaar is trots op haar snoepwinkel, zeker nu het Zwolse Balletjeshuis door Stichting Open Monumentendag is gekozen als 'Open Monument van de Maand Februari'. De titel moet monumenten meer zichtbaarheid en aandacht geven. Vanwege de uitverkiezing is de stekenbakkerij van het Balletjeshuis, waar het suikersnoep wordt gemaakt, 20 februari opengesteld voor publiek.

Sfeer"We zijn er blij mee. Het sluit mooi aan op de carnaval", zegt Wies Dull van Zwolle Info & Gifts, de winkel naast het Balletjeshuis. Sinds vorig jaar werken Dull en De Rijke samen. Met succes, zeggen ze zelf: "We versterken elkaar."

Het stel krijgt vaak van bezoekers te horen dat het pittoreske pand en de sfeer hen doet denken aan vroeger. Binnen draait alles om de productie en de verkoop van het bekende Zwolse balletje. "Vooral de geur en de inrichting van de winkel geven een nostalgisch gevoel", zegt Dull.

AuthentiekDat is ook niet voor niks, want bijna alles in de winkel is authentiek. Het interieur stamt bijvoorbeeld uit 1688, toen de eerste kruidenierswinkel zich vestigde in het pand aan het Grote Kerkplein. "De kleurstelling is nog origineel, met veel groen en blauw. Het zijn kleuren waar insecten niet dol op zijn", weet De Rijke.

Tegen een muur hangt een grote koperen weegschaal, ook oud. "Toen ik hier begon, heb ik het apparaat gebruikt. Maar het geeft het gewicht niet exact genoeg aan." Even verderop staat een nostalgisch ogende koffiemolen van Peugeot, op een wel erg lage verkoopbalie. "Er waren toen geen richtlijnen en er werd niet over de hoogte nagedacht. De mensen waren toen ook kleiner." Recent vond De Rijke ook nog een oude snijmachine op zolder.

NadelenDat de winkel één en al monument is, heeft ook wel een aantal nadelen. "Mensen verwachten bijvoorbeeld niet dat je hier kunt pinnen, maar dat is wel het geval."

Het pand, dat van binnen en van buiten monumentaal is, staat de komende maand extra in de spotlights. "Ik begrijp dat ook wel. We willen dat authentieke juist behouden. We horen daardoor ook veel verhalen van vroeger. Iedereen waant zich hier even terug in de tijd", zegt De Rijke.

Nieuwe machineHet is een lang gekoesterde wens van eigenaresse Ilona de Rijke: de verplaatsing van de stekenbakkerij, waarmee de bekende snoepjes worden gemaakt, van de kelder naar de begane grond.

Een aantal werktuigbouwkunde-studenten van Windesheim viel in de prijzen met het project dat draaide om een nieuwe stekenbakker voor het Balletjeshuis. De plannen worden binnenkort gepresenteerd aan de Stichting tot behoud van het Zwolse Balletjeshuis. Dan wordt ook bekeken wat de mogelijkheden zijn voor financiering van een nieuwe machine. "Een nieuwe stekenbakker zou geweldig zijn. Daarnaast is het noodzaak. De huidige machine heeft er al flink wat dienstjaren op zitten", weet Wies Dull.

'De geur en inrichting van de winkel geven nostalgisch gevoel'

Foto: Frans Paalman