Nieuws Radio

Charlotte Melkert (Equalture): 'Krapte op arbeidsmarkt zit vooral in het hoofd'

Krapte op de arbeidsmarkt. Overal personeelstekort. Is het een hype of een serieus probleem? Als je het aan Charlotte Melkert van Equalture vraagt, is er niet zo zeer sprake van krapte op de arbeidsmarkt, maar krapte in de mindset van ondernemers. 'Gooi de focus op het cv overboord'.

Rodrick de Munnik 10 juni 2022

Charlotte melkert equalture radio

Charlotte Melkert van Equalture was co-host bij Met de kennis van nu, in de studio van New Business Radio bij presentator Ron Vergouwen.

Charlotte Melkert, mede-oprichter van de tech scale-up Equalture die zich specialiseert in het verbinden van de juiste mensen aan de juiste banen, legt uit in ons radioprogramma Met de kennis van nu wat ze daarmee bedoelt. ,,Wat je ziet is dat bedrijven ouderwets blijven zoeken naar kandidaten op basis van een CV. Maar je kunt aan de hand van een CV niet voorspellen of een persoon succesvol gaat zijn binnen je bedrijf. Laat je dat CV los en ga je op zoek naar kandidaten die passen bij de taken die je wilt vervullen, dan is het potentieel aan kandidaten ineens een stuk groter,” zegt Charlotte in het radioprogramma Met de kennis van nu.

Bij veel bedrijven is het CV nog steeds leidend bij het aannemen van personeel. Heb je niet de juiste achternaam, dan ben je weg. Heb je geen vijftien jaar ervaring in die functie, dan voldoe je niet aan de eisen. ,,Maar wat zegt dat dan? Er zijn veel grote bedrijven waar je vijftien jaar onder de radar op een functie kunt zitten, zonder dat je de benodigde kwaliteiten hebt.”

Bekijk 'De Ondernemer in gesprek met Charlotte Melkert' hieronder.


"Klassieke assessments zijn tegenwoordig goed trainbaar, waardoor ook daar weer haken en ogen aan zitten"

Lees ook: Strijd tegen discriminatie op arbeidsmarkt: Equalture komt met certificaten

'Geen krapte op arbeidsmarkt, wel krapper'

Vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat CV's achterhaald zijn. Het gaat om een heel ander scala aan vaardigheden die voorspellen of je succesvol bent in een rol. Pik je snel dingen op? Ben je flexibel? Pas je wel bij het bedrijf? ,,Dan ga je in de richting van de klassieke assessments, dat klopt. Alleen zijn die tegenwoordig goed trainbaar, waardoor ook daar weer haken en ogen aan zitten.”

Het is het terrein waar Equalture, het bedrijf van Charlotte en tweelingzus Fleur furore maken. Met allerlei gaming-technieken brengen zij de kwaliteiten van iedere sollicitant in kaart, onderwijl het gevoel en de oordelen van de sollicitatiecommissie uitschakelend. ,,De oude arbeidsmarkt was niet eerlijk. Nog steeds zien we dat mensen verkeerd beoordeeld worden. Of je wel op de juiste universiteit hebt gezeten, bijvoorbeeld. Maar wetenschappelijk is aangetoond dat er geen verband zit tussen intelligentie en opleiding. Door data-analyse op basis van gaming-technieken halen we die vooroordelen uit het proces.”

'Gooi de focus op het cv overboord'

Het gouden ei voor het personeelstekort heeft Melkert niet in huis. ,,Ik zie ook wel dat het wat langer duurt voor we een ideale kandidaat op een functie hebben. Er is geen krapte op de arbeidsmarkt, maar het is wel krapper geworden. Toch blijf ik erbij: die krapte zit bij ondernemers vooral in het hoofd. Gooi de focus op het CV overboord en je personeelstekort is opgelost.”

Luister de gehele radio-uitzending met onder meer co-host Charlotte Melkert hieronder terug.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws