Nieuws Radio

Van duurzaamheid en financiering naar mobiliteit: De Ondernemer Live

Vier uur lang De Ondernemer op New Business Radio en YouTube, op dinsdag 6 juni. Actualiteit, achtergrond en verdieping, met presentatoren Remy Gieling, Jonathan van Noord, Roland Tameling en Robert van den Ham.

Van onze redactie 6 juni 2023

Studio radio dag van de zzp 2023

Een van de eerdere live uitzendingen van De Ondernemer.

10.00 - 14.00 uur live: De Ondernemer op New Business Radio en YouTube

Luister en/of kijk mee naar De Ondernemer Live en De Ondernemer Onderweg op New Business Radio(.nl), YouTube en de homepage van De Ondernemer. Dinsdag 6 juni is er van 10.00 tot 14.00 uur live uitzending.

10.00 - 11.00 uur: duurzaamheid, financieren en Young Business Award

Presentator: Robert van den Ham

Duurzaam ondernemen - waar begin je? Waar haal je de kennis vandaan? Welke besparing aan zakelijke energiekosten kan het opleveren? Ondernemer Jesper Weiland, oprichter van Exonet, is al een flinke tijd bezig zijn bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken. Over het hoe en waarom komt hij vertellen in De Ondernemer Live. Jamie Stempher is accountmanager en duurzaamheidsexpert bij Vattenfall. Jamie heeft veel contact met ondernemers, deelt de verhalen uit de praktijk en natuurlijk, komt in deze uitzending met zeker ook adviezen.

Van en voor ondernemers met vastgoed in het DNA. Met De Ondernemershypotheek, De Verhuurhypotheek en financieringen op Bonaire en Curaçao is Mogelijk uitgegroeid tot dé vastgoedfinancier van ondernemend Nederland. Algemeen Directeur Folkert Eggink van Mogelijk is onze studiogast.

In de jaarlijkse scale-up competitie Young Business Award strijden veelbelovende jonge ondernemingen tegen elkaar. De winst? De kroning tot de ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland‘. Bovendien krijg je professionele ondersteuning om groeikapitaal op te halen bij de meer dan 20 aangesloten venture capital fondsen. De investeerders hebben samen 1 miljard aan fondsen beschikbaar. In De Ondernemer Live founder Niels Palmers en juryvoorzitter Bas van der Veldt, ceo van naamgever AFAS.

Lees ook: Verwarmde kussens op het terras: slim en energiebesparend!

11.00 - 12.00 uur: arbeidsmarkt (1)

Presentatoren: Remy Gieling en Jonathan van Noord

Nederland loopt vast door een groot tekort aan vakmensen. Van de 400.000 openstaande vacatures staat bijna de helft open in de categorie praktische beroepen. Dat blijkt uit onderzoek van Randstad. Zij concluderen onder meer dat de vraag naar medewerkers in praktische beroepen groeit, omdat deze werkzaamheden nog onvervangbaar zijn door technologie. Over het onderzoek van Randstad en dus ook over de problemen op de arbeidsmarkt, gaat het in deze uitzending volop, en dat onder meer met onze co-host, Alex Groeneveld, directeur staffing bij Randstad.

En dus past het goed om het ook te gaan hebben over om- en bijscholing voor volwassenen, om hen mogelijk beter uitzicht te geven op die arbeidsmarkt waar de vraag zo groot is. Hannie Vlug, directievoorzitter van SBB, schuift aan in de studio. En SBB is de Samenwerkingsorganisatie Beroepsorganisatie Bedrijfsleven. Zij werken samen met onder meer Eye Wish, de opticien-keten, en Hanny van der Weerdt, zij is manager people experience, is ook een van onze studiogasten.

AI-expert Job van den Berg is er voor een nieuwe versie van zijn wekelijkse radiocolumn: over artificial intelligence en de arbeidsmarkt.

Lees ook: Waarom AFAS en ASR geen moeite hebben om personeel te vinden en te behouden

12.00 - 13.00 uur: arbeidsmarkt (2)

Presentatoren: Remy Gieling en Jonathan van Noord

In het derde uur van De Ondernemer Live praten we met onze co-host, Alex Groeneveld, directeur staffing bij Randstad, verder over de arbeidsmarkt. Aangeschoven in de studio is dan ook Marijke Vuik, de nieuwe voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Zij volgde in maart Robèr Willemsen op, die na zeven jaar de maximale zittingsduur als voorzitter had bereikt. Marijke begon al op haar 22e haar eerste horecabedrijf en nu, zeventien jaar later, is zij de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van KHN. Hoe waren haar wittebroodsmaanden?

Het personeelstekort is al jaren een probleem in de horeca. Ook voor de coronacrisis kwam de sector duizenden werknemers tekort. Maar na de pandemie ging het echt mis. Ongeveer drie kwart van het horecapersoneel ging niet terug naar zijn oude baan. Tegelijkertijd bleef de nieuwe generatie werknemers ook weg. Hoe kan dat, waar ligt dat aan? Dat, en ook over de KHN-campagne Werken in de horeca, bespreken met Marijke Vuik.

Presentatoren Jonathan van Noord en Remy Gieling, in de New Business Radio-studio op het Media Park in Hilversum.

Lees ook: Een fiets van de zaak? Deze kansen laat je (waarschijnlijk) liggen

13.00 uur - 14.00 uur: De Ondernemer Onderweg

Presentator: Roland Tameling

Waar een auto van de zaak een bekend fenomeen is, lijkt menig ondernemer kansen te laten liggen bij het inzetten van zakelijke fietsen. Welke voordelen bieden die tweewielers en hoe pas je ze slim toe? Je hoort én ziet het in De Ondernemer Onderweg, ons wekelijkse kijkradio-programma over zakelijke mobiliteit. In de studio op het Media Park in Hilversum sluit Christian den Heijer van Fietslease Holland aan als co-host; als expert weet hij alles over het nut en de noodzaak van fietsen als onderdeel van je mobiliteitsbeleid.

Presentator Roland Tameling 'ontsnapt' ook even uit de studio om - letterlijk - op de stoep stil te staan bij de vijfenzeventigste verjaardag van de Solex. Rick van Mil van De Tuinderij organiseert toertochten met die iconische gemotoriseerde fietsjes vlakbij het Westland en komt in Hilversum uitleggen waarom de Solex een regelrechte hit is tijdens zijn bekroonde bedrijfsuitjes.

En waar de Solex tientallen jaren geleden furore maakte, neemt Solid EV Rides de tweewieler van de toekomst mee naar het Media Park. Ondernemer Harm Besseling van NXT Motors zet zijn nieuwste creatie, de Solid MX, in de spotlights. Met deze elektrische brommer, ontwikkeld en gebouwd in het Friese Marssum, wil het bedrijf een eigenzinnig elektrisch alternatief bieden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws