Nieuws Radio
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: hoe staat het mkb er voor?
Bijna acht op de tien mkb-ondernemers zijn bezig zijn met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Ongeveer de helft van de de mkb-ondernemers vindt dat investeren in MVO goed is voor hun bedrijfsreputatie. Ook daarom: een De Ondernemer Live geheel in het teken van MVO.

Foto: Shutterstock.
De KVK heeft in haar ondernemerspanel uitgebreid onderzoek gedaan naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De conclusies in de intro van dit artikel komen uit het onderzoek en met Rodrique Engering van de Raad van Bestuur van de KVK als co-host, wordt in De Ondernemer Live ingegaan op deze en andere conclusies, en zijn er adviezen hoe je als ondernemer MVO binnen je bedrijf kunt toepassen.
In een thema-uitzending over MVO, over ook duurzaam ondernemen, mag natuurlijk MVO Nederland niet ontbreken. Dit enorme netwerk van intussen zo'n 2000 bedrijven gelooft in een economie die aangepast is aan de grenzen van die natuur en maatschappij. Voor een duurzame economie moet het huidige systeem op de schop, vindt MVO Nederland. Ook daarover gaan we in gesprek met hun interim-directeur, Wouter Scheepens.
Bijna acht op de tien mkb-ondernemers bezig zijn met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zij houden dan rekening met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij.
En, voor wie dat gemist mocht hebben, dinsdag 16 mei is de Internationale Dag van het Licht. Anne-Jaap Deinum is directeur van Fedet (Federatie Elektrotechniek), de initiator van het initiatief 'met LED kan het' om energiebesparing in het bedrijfsleven te bevorderen. Hoe kan LED daarbij helpen?
Ook Fedet heeft recent onderzoek gedaan, en dat onder ruim 1000 mensen in loondienst. Meer dan de helft daarvan vindt dat de overheid faalt in de verduurzaming van ons land. En volgens 63 procent moet de overheid meer doen om de energietransitie naar duurzame energie binnen het bedrijfsleven te bevorderen. Dat zijn stevige conclusies. Andere belangrijke conclusie uit het onderzoek: nog geen twee op de vijf bedrijven is bezig met energiebesparing. En dan komt 1 juli heel dichtbij. Dan gaat de energiebesparingsplicht in voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent) gebruiken.
MKB-ondernemers die niet weten waar ze moeten beginnen met MVO, missen meestal informatie, tijd en geld om hier mee te starten (12 procent).
Nog meer duurzaamheid in deze De Ondernemer Live, met duurzaam camperverhuurder Goboony in de serie De Ondernemer Onderweg en natuurlijk, onze vaste radiocolumnist Job van den Berg schuift aan in de studio, en hij koppelt ditmaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan zijn expertise, AI.
Wie financieel ruimte moet maken om te kunnen investeren in bijvoorbeeld duurzaamheid, en dat in onzekere financiële tijden, kan met minimale investering een kostenbesparing of omzetverhoging realiseren met software en andere oplossingen. Jeroen van Glabbeek, de CEO van CM.com, is bij ons op het Media Park in Hilversum en geeft advies.
De Ondernemer Live-presentatoren Remy Gieling en Roland Tameling (rechts).
Eén op de zes mkb-ondernemers stelt zegt dat hun focus ergens anders ligt dan bij MVO, dat het niet past binnen de bedrijfsvoering of dat ze geen toegevoegde waarde zien.
De Ondernemer Live van 11.00 tot... 14.00 uur
Wekelijks op de dinsdag is De Ondernemer Live twee uur lang - van 11.00 tot 13.00 uur - te beluisteren op New Business Radio en te zien op YouTube en via de homepage van De Ondernemer.
Op dinsdag 16 mei gaan we echter door tot 14.00 uur. In het kader van de Rabobank Kennismakers Campagne praat Jonathan van Noord met experts Ronald Edel en Klaas Rijpsma over onder meer het Pensioenakkoord, de AOV, maar ook over inkomensverzekeringen, bijvoorbeeld als je bedrijf geraakt wordt door cybercrime.