Nieuws Mobiliteit

Jan Peter Balkenende: 'Innovatie duurzame mobiliteit belangrijker dan ooit'

PowerD en Ebusco 3.0 zijn de winnaars van de Automotive Innovation Award 2021. Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende prijst niet alleen de winnaars, maar nadrukkelijk alle inzendingen, want juist in deze turbulente tijd is innoveren op het gebied van duurzame mobiliteit volgens de oud-premier belangrijker dan ooit.

Van onze redactie 21 september 2021

Balkenende Power D Ebusco

Jan Peter Balkenende tussen winnaars Oscar Westerhof (PowerD, links) en Peter Bijvelds (Ebusco 3.0).

PowerD, een slimme laadoplossing voor wagenparkbeheerders, won de categorie services en Ebusco 3.0, een elektrisch aangedreven bus met een gewicht dat 33 procent lager is, liet de overige inzendingen in de categorie Technology achter zich. Het is de vierde keer dat de prestigieuze Automotive Innovation Award wordt uitgereikt. Het is een tweejaarlijks eerbetoon aan de innovatiekracht van de automotivesector in Nederland, geïnitieerd door een aantal vooraanstaande organisaties.

Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende: ,,Juist in deze tijd, waarin duurzame, vernieuwende mobiliteit een vlucht neemt, maken Nederlandse innovaties het verschil. Nationaal, maar vooral ook internationaal. De kwaliteit van de inzendingen was hoog en dat maakte het voor de jury een moeilijke opgave de winnaars te selecteren. Daarom geef ik graag, namens de gehele jury, een welgemeend compliment aan alle inzendingen.”

''Juist in deze tijd, waarin duurzame, vernieuwende mobiliteit een vlucht neemt, maken Nederlandse innovaties het verschil. Nationaal, maar vooral ook internationaal''

Jan Peter Balkenende, juryvoorzitter Automotive Innovation Award

PowerD garandeert laadenergie van duurzame bronnen voor berijders en wagenparkbeheerders

De inzendingen zijn in 2021 verdeeld in twee categorieën. In de categorie Services werd PowerD winnaar en liet daarmee ALD Move van ALD Automotive en Hazard Warnings van TomTom achter zich. De vakjury over PowerD: ,,PowerD is een slimme laadoplossing voor wagenparkbeheerders. Door allerlei aspecten te koppelen garandeert PowerD honderd procent laadenergie van duurzame bronnen en ontzorgt de service berijders en wagenparkbeheerders. Het levert niet alleen een lagere energierekening op voor de klant, maar zorgt ook voor een gelijkmatigere belasting van het elektriciteitsnet. Kortom, PowerD is een service die voordelen biedt voor de gebruiker én zorgt voor schoner en slimmer energiegebruik. Een terechte winnaar volgens ons.”

Oscar Westerhof van PowerD: ,,Dat de vakjury PowerD heeft uitgeroepen tot winnaar is een kroon op ons werk, het gaat ons helpen om deuren voor geopend te krijgen. Wij zijn een jong bedrijf, bestaan pas anderhalf jaar. Dat we nu winnen, onderstreept dat we op de goed weg zijn. Wij proberen elke elektrisch gereden kilometer duurzaam te maken. Eerst in Nederland en zo meteen ook internationaal. België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk; wij komen eraan. Ook daar gaan ze ervaren dat PowerD de logisch volgende stap is om nóg duurzamer onderweg te zijn.”

''Nu nog is 1 op de 5 bussen elektrisch, wij gaan de transitie versnellen, want uiteindelijk is onze bus goedkoper. En dat is belangrijk''

Peter Bijvelds, directeur Ebusco

Noord-Brabantse Ebusco sinds 2010 onderweg om openbaar vervoer te verduurzamen

In de categorie Technology werd Ebusco 3.0 winnaar. De vakjury over deze keuze: ,,Ebusco kennen we, de Ebusco 3.0 is geheel nieuw. Deze elektrisch aangedreven bus is door het gebruik van composietmaterialen 33 procent lichter dan een conventionele bus. Dat zorgt voor een lager energieverbruik en een grotere actieradius. Elektrische bussen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het openbaar vervoer in vooral stedelijke gebieden, dus als vakjury zijn we verheugd te zien dat er op dit vlak volop geïnnoveerd wordt door Nederlandse bedrijven. Openbaar vervoer is immers duurzaam, duurzaam openbaar vervoer is de volgende stap. Ebusco 3.0 laat zien dat Nederland op dit gebied vooroploopt.”

Peter Bijvelds van Ebusco: ,,Ebusco is al sinds 2010 onderweg om openbaar vervoer te verduurzamen. De 3.0 is het resultaat van ervaring en het bijeenbrengen van kennis uit verschillende disciplines. Het is de meest innovatieve bus ter wereld. Uit Nederland. En hij draagt bij aan een betere leefomgeving. Nu nog is 1 op de 5 bussen elektrisch, wij gaan de transitie versnellen, want uiteindelijk is onze bus goedkoper. En dat is belangrijk, want ‘Green is nice, as long as it does not affect the price’.”

Lees ook: Europese Commissie: in 2035 alleen nog nieuwe elektrische auto te koop

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws