Nieuws Mobiliteit

‘Onze bestelwagens maken elektrisch rijden aantrekkelijk voor – bijna – alle ondernemers’

Ondernemers die elektrisch willen gaan rijden, hebben bij Mercedes-Benz bovengemiddeld veel keuze. Met de eVito, eVito Tourer Long Range, eSprinter en de luxe EQV is er voor vrijwel elk bedrijf een passende oplossing. René Achinger, de Managing Director van Mercedes-Benz Vans Benelux, legt uit waarom één soort bestelbus op batterijen niet genoeg is.

Van onze redactie 21 oktober 2020

Elektrische bus mercedes benz

Dat de elektrische bestelwagen aan een duidelijke opmars bezig is, mag geen nieuws heten. Waar sommige automerken voorzichtig beginnen met één emissievrij model en andere aanbieders nog altijd de kat uit de boom kijken, biedt de bestelwagentak van Mercedes-Benz al vier verschillende batterijbussen aan. Naast de elektrische versie van de grote Sprinter bestaat de compactere Vito inmiddels ook in twee e-smaken en is de V-Klasse elektrisch als EQV beschikbaar. Voor volgend jaar staat ook een elektrische Citan op de rol.

De afgelopen jaren werkte het Duitse merk bewust aan een breed palet elektrische bestelwagens, legt Managing Director René Achinger van Mercedes-Benz Vans Benelux uit in gesprek met De Ondernemer. ,,Al vroeg in het ontwikkelingsproces van de auto’s werkt onze moederorganisatie Daimler actief samen met klanten. Dat begint bij het stellen van vragen: waar hebben ondernemers hun bestelwagen voor nodig, wat gaan zij er precies mee doen en welke eisen stellen ze aan hun gereedschap? Want dat is zo’n voertuig auto feitelijk voor onze klanten.”

Om de inzetbaarheid van elektrische bestelwagens te testen, werkt Mercedes-Benz tijdens het ontwikkelen al samen met bedrijven die de modellen inzetten in de dagelijkse praktijk. ,,Maaltijdbezorger HelloFresh rijdt op dit moment in België met zeven eVito’s voorzien van een koelinstallatie. De koeling gebruikt veel energie, zeker bij een laadruimte die vaak geopend wordt: welke gevolgen heeft dat tijdens een werkdag, waar loopt een dergelijke klant tegenaan in de praktijk? Ook voor de recent geïntroduceerde eSprinter is er in een heel vroeg stadium, zo’n twee jaar geleden al, samengewerkt met een koeriersbedrijf in Duitsland: met een dergelijk pilotproject doen we ervaringen op die de auto’s uiteindelijk beter inzetbaar maken.”

Diverse doelgroepen

Uit de klantenanalyse en het testwerk kwam naar voren dat er behoefte is aan verschillende soorten elektrische bestelwagens, vertelt Achinger. ,,Zo weten we dat een specifiek deel van onze klanten doorgaans niet meer dan 70 à 80 kilometer per dag rijdt. Voor hen is het niet zozeer belangrijk dat een elektrisch voertuig een grote afstand haalt op één acculading, terwijl ze juist wel waarde hechten aan een goede laadruimte, een prettige zitpositie of een bruikbaar laadvermogen. Voor die klanten zijn onze gesloten bestelwagens, de eVito en eSprinter, al zeer inzetbaar.”

De praktijktesten brachten aan het licht dat een kleinere accu volstaat voor die gesloten bestelwagens, die vooral gebruikt worden voor pakketdiensten en de zogenoemde last mile delivery. Op een volgeladen accupakket komen deze twee modellen zo’n 150 kilometer ver. Voldoende, meent René Achinger: ,,Voor koeriers en stedelijk gebruik volstaat dat, maar klanten wilden wel een snellaadfunctie omdat gebruikers heel soms toch een extra rit moeten rijden. Dus kan de eSprinter snelladen.”

Bovendien, blikt Achinger terug, bleek er wel degelijk behoefte aan versies met een grotere actieradius en dat feit leidde uiteindelijk tot de eVito Tourer met grotere actieradius en de EQV. ,,De eerste is een Vito met een sterkere elektromotor en een groter accupakket waardoor een groter rijbereik tot wel 360 kilometer mogelijk wordt. Ideaal voor ondernemers in het personenvervoer of mensen die meer kilometers rijden. De EQV (zogezegd de elektrische V-klasse) is daar de luxere personenwagenvariant van, uitermate geschikt voor vip-vervoer of voor zelfstandigen die een ruime elektrische gezinswagen zoeken. Beide voertuigen kunnen, net als de V-Klasse, omgebouwd worden tot dubbele cabine.”

Niet voor iedereen

Het aanbod van elektrische bestelwagens is dus aantrekkelijker dan ooit, maar elektrisch rijden is nog altijd niet geschikt voor alle ondernemers. Dat erkent ook de realistische René Achinger, zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder: ,,Kijk, in een ideale wereld kan een elektrische bus én 600 kilometer ver komen op een acculading, én 1000 kilo gewicht laden én 11 kuub aan spullen meenemen. Buiten het feit dat zo’n bus onbetaalbaar zou worden, moeten we realistische keuzes maken: voor een bereik van 600 kilometer zouden we veel accu’s nodig hebben en die zijn zwaar, waardoor de auto minder laadvermogen aan kan om niet over de toegestane massa van 3.500 kilo te gaan.”

,,Vandaag, en waarschijnlijk ook nog in de wereld van morgen, moeten we accepteren dat we niet alle ondernemers in dezelfde auto kunnen krijgen. Daarom moeten we serieus met de klant praten en ook heel duidelijk zijn wat er wel kan, maar zeker ook eerlijk zijn over wat er nog niet mogelijk is. Daar zijn ons dealernetwerk en de verkoopadviseurs heel belangrijk voor. Zij moeten door goede gesprekken met de klant een soort 360-gradenbeeld maken van de mogelijkheden, overzicht bieden en gedegen advies geven. ”

Dat gaat over de auto’s, maar ook over de laadoplossingen die Mercedes-Benz Vans biedt in samenwerking met energiemaatschappij Engie. ,,Eén enkele wallbox voor een zelfstandige is nog wel te doen, maar wat doe je voor een wagenpark van dertig, veertig of zelfs meer voertuigen? Stap je dan in kleinere stappen over, wat betekent dat voor je infrastructuur, welke gevolgen heeft het voor de algehele energiehuishouding van je bedrijf en je panden? Dat zijn allemaal overwegingen waarin we meedenken.”

Van ProCenters

Om klanten zo goed mogelijk te bedienen, introduceerde Mercedes-Benz jaren geleden het VanPro-label. ,,Ons toegewijde dealernetwerk is een groot voordeel voor klanten, omdat onze dealers gespecialiseerd zijn op het gebied van bestelwagens. Ik vergelijk het graag met een restaurant: als je ergens vijftig verschillende gerechten op de menukaart ziet, zijn er vaak een paar écht goed. De rest is gemiddeld, ‘gewoon’ eten. Ga je echter naar een restaurant dat zich heeft gespecialiseerd in één bepaald soort voedsel, kun je er donder op zeggen dat alle tien gerechten op de kaart zijn gemaakt door iemand die echt weet wat hij doet. Dat geldt voor een dealerbedrijf ook, waar de werkplaats en de monteurs goed zijn uitgerust, waar de verkopers de juiste vragen stellen en waar de correcte service wordt geleverd. 100% focus op bestelwagens is daarin volgens ons cruciaal.”

Wat doet een dealer bijvoorbeeld als je pech hebt? Achinger: ,,Daar denk je liever niet aan, maar het is wel belangrijk. Er wordt in bedrijfswagenland altijd gesproken over de Cost of Running (de gebruikskosten, red.), maar wat je écht wilt voorkomen is de Cost of Not Running en daar maken onze Van ProCenters zich elke dag hard voor. Er staat maar één ding voorop en dat is de soepele samenwerking tussen de klant, de dealer en ons als merk, ook in de nieuwe tijd vol elektrische voertuigen.”