Aangeboden door Kia

Branded Content Mobiliteit

Nienke en Alissa ontwerpen anti-burn-outbehang en futuristische zonwering: ‘De mens staat centraal’

Een knuffelmuur op de werkvloer of futuristische zonwering in de vergaderzaal: het interieur van de toekomst prikkelt alle zintuigen. Nienke Bongers en Alissa van Asseldonk, oprichters van research & design-studio Alissa+Nienke (A+N) geloven heilig in het belang van de zintuiglijke beleving van design voor woningen, kantoren én auto’s.

Femmetje de Wind 17 oktober 2022

Nienke Bongers en Alissa van Asseldonk kia

Alissa van Asseldonk (links) en Nienke Bongers. Foto: Lukas Göbel.

Kia streeft naar een beweging voorwaarts in alles wat ze doet en gelooft dat je de toekomst samen moet vormgeven. Daarom geeft zij visionaire ondernemers de ruimte om hun verhaal te vertellen in een serie artikelen die ingaan op de nieuwste ontwikkelingen op gebied van design, elektrificatie en circulariteit. Deze keer is het woord aan designers A+N. Zij ontwerpen bijzondere stoffen en unieke interieurinstallaties waarbij de mens in de ruimte centraal staat.

Futuristische zonwering

Nienke: ,,Een mooi voorbeeld daarvan is de zonwering die we hebben ontworpen voor de Minister van Cultuur en Wetenschap. De minister zit altijd op een vaste plek aan de vergadertafel en kijkt uit op een grote raampartij. Haar gesprekspartner die tegenover haar zit, wordt daardoor een silhouet. Ze vroeg ons hoe wij dit zouden kunnen oplossen. We hebben toen met Textiellab een stof ontwikkeld die zowel een bepaalde stijfheid als transparantie bezat. Daarnaast hebben we een technologiebedrijf geraadpleegd omdat we wilden dat de stof open en dicht ging al naar gelang de weersomstandigheden, net als een bloem in de natuur. Als de zon schijnt verandert het materiaal naar een dichtere structuur. Zo heeft de minister geen tegenlicht meer.”

Foto: Lukas Göbel.

Knuffelmuur

Uit onderzoek is gebleken dat verrijkte omgevingen positief zijn voor het welzijn van de individuen die erin bewegen, wonen of werken. Alissa: ,,Daarom werken we ook graag voor zorginstellingen. Wij hebben laatst een wand in een ziekenhuis ontworpen. Het ging om een gang die naar een intensive care leidde. Aan het eind van die gang was een muur. Zo’n muur is het laatste wat een patiënt ziet voordat hij de intensive care wordt opgereden, maar ook bezoekers lopen langs die wand. Bezoekers die gespannen of verdrietig zijn. We hebben een heel zachte wand ontworpen, van een specifiek materiaal dat uitnodigt tot aanraken. Het brengt veiligheid, troost en verbinding.”

Foto: Lukas Göbel.

Anti-burn-outbehang

Hoe kijkt A+N naar de toekomst van design? Alissa: ,,Wij geloven dat zintuiglijke beleving van een ruimte steeds belangrijker wordt. In nieuwbouw is alles glad en plat en zijn er geen akoestische effecten meer. En door de corona crisis is er steeds meer fysieke afstand ontstaan tussen mensen. Dat heeft effect op hoe je je voelt in een ruimte.”

Nienke: ,,We zijn nu bezig met hulp van onder andere de TU Eindhoven om een wand te ontwerpen die stress kan reduceren en burn-out kan tegengaan. Als je er voor gaat zitten, neemt de wand jouw ademhaling over en brengt deze je geleidelijk naar een rustgevende ademhaling. Als je dat een paar keer per dag doet, beleef je je werkomgeving gegarandeerd anders.”

"Een auto is steeds meer een verblijfsruimte geworden, zeker als je straks zelf niet meer hoeft te sturen, dan wordt het een verlengstuk van je werkplek"

Alissa van Asseldonk

Glimlach

A+N werkte tot nu toe altijd met ruimtes in gebouwen. Toch zouden zij ook wel eens het interieur van een auto onder handen willen nemen. Alissa: ,,Een auto is steeds meer een verblijfsruimte geworden, zeker als je straks zelf niet meer hoeft te sturen, dan wordt het een verlengstuk van je werkplek. Het lijkt ons heel interessant om onze methode in zo’n kleine cocon toe te passen.”

Nienke: “Maar wat of waar we ook ontwerpen, we hebben altijd dezelfde missie en dat is dat we iedere dag iemand ter wereld willen laten glimlachen. Als iedereen dat zou doen… wat zou de wereld er dan mooi uit zien.”

Relaxstoelen

Kia stelt, net als Alissa en Nienke, de mens steeds centraler in haar design. Ze denkt bijvoorbeeld na over de wijze waarop we de auto anders gaan gebruiken in het elektrificatie-tijdperk. Nu we het ouderwetse tanken steeds vaker verruilen voor het meer tijd intensieve opladen, heeft Kia de cockpit van de nieuwe Kia EV6 zo ontworpen dat je er, naast alert navigeren ook volledig in kan relaxen. De stoelen vormen zich naar je lichaam en gaan, indien gewenst, bijna geheel horizontaal. Zo laad je je batterij wel heel efficiënt op en na twintig minuutjes ben je zelf ook weer helemaal bijgetankt. Design dus om het leven aangenamer te maken.

Foto: Lukas Göbel.

Eucalyptushout

Nieuwe technologie biedt ook andere creatieve designoplossingen. Zo zit er in het interieur van de Kia Niro gerecycled behang en eucalyptushout en is de bekleding van de EV6 gemaakt van 100 gerecyclede PET flessen. Daar merk je als rijder niets van, maar het moderne design draagt wel bij aan een betere wereld. Kia kan hierdoor het gebruik van dierlijke materialen uitfaseren. Dat zit toch net wat lekkerder.

Wil je meer weten over de creatieve oplossingen van Kia? Ga naar de website voor meer informatie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kia.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws