Aangeboden door ANWB

Branded Content Mobiliteit

Business Mobility Week: zó ziet de toekomst van zakelijke mobiliteit er uit

Het tijdperk van diesel en benzine wordt minder en minder. De komende jaren stappen we over op elektrische aandrijving of e-fuel. Maar: daar zijn nog veel vragen over. Tijdens de Business Mobility Week krijg je álle antwoorden.

Van onze redactie 24 maart 2023

Mobiliteit business mobility week anwb

Foto: Milan Vermeulen/ANWB.

De hele week presenteren beslissers, experts en ondernemers ideeën en vergezichten in een speciale reeks (kijk)radio-uitzendingen op New Business Radio, YouTube, ANWB.nl en deze website. Technische innovaties, slimme combinaties van mobiliteitsoplossingen, uitgekiende financiering, verbluffende innovaties van aanstormende ondernemers: het komt allemaal voorbij.

De Ondernemer zet, in samenwerking met ANWB, alle actuele mogelijkheden en uitdagingen in de zakelijke mobiliteit op een rij in een tijdens de Business Mobility Week.

Hieronder kijk je naar het interview met Marjon Kaper van de ANWB. Tekst gaat verder onder de video.

Lees ook: Ook pechhulp steeds vaker elektrisch: ANWB breidt elektrische vloot uit

Presentatoren Roland Tameling en Frank Buma ontlokken ondernemers, beleidsmakers en belangenbehartigers hun toekomstvisies en hun twijfels. Verdwijnt de lease-auto? Is het mobiliteitsbudget de toekomst? Welke subsidies zijn er vanuit de overheid? Hoe kom ik daarvoor in aanmerking? En welke kansen moet ik vooral niet laten liggen?

'Bijdragen aan duurzaamheid is belangrijker en wórdt steeds belangrijker'

Dirk-Jan de Haan, ANWB's programmamanager MaaS (Mobility as a Service)

Nieuw ANWB-onderzoek over mobiliteit

Vooruitlopend op de Business Mobility Week zijn de ambities en zorgen van ondernemers de afgelopen weken gepeild. De ANWB heeft in een breed uitgevoerde enquête in beeld gebracht hoe ondernemers denken over mobiliteit, welke zorgen ze zich maken voor de toekomst en hoe zij aankijken tegen elektrisch rijden.

De uitslag van het onderzoek is in de eerste uitzending van de Business Mobility Week (maandag 27 maart) prijsgegeven. ANWB's Dirk-Jan de Haan, programmamanager MaaS (Mobility as a Service), wil dit er over zeggen: het grootste gedeelte van de ondervraagden wenst zeker een actieradius van minimaal 600 kilometer. In de video onderaan dit artikel zie je het hele resultaat.

'Vrees rondom elektrisch rijden moeten we snel meer nuance geven'

,,Het lijkt er op dat hier een gevoel van veiligheid, van vertrouwd-zijn-met-wat-je-hebt een rol speelt. Want dat is er, de benzine- of dieseltank voelt safe, je weet wat je hebt en hoever je komt. Deze uitslag binnen ons onderzoek duidt meer op emotie, dan op ratio", zegt Dirk-Jan de Haan. ,,Dat moeten we dus heel erg serieus nemen in de communicatie. Die vrees moeten we snel meer nuance gaan geven."

De Haan legt een link naar het sentiment dat eerder in de taxibranche heerste. ,,Maar toen taxiondernemers uiteindelijk overstapten naar elektrisch bleek ook daar per saldo dat het, ook kostentechnisch, efficiënter is en er bijvoorbeeld minder onderhoudskosten zijn." Zijn advies aan ondernemers: ontdek het, ervaar het. ,,Bijdragen aan duurzaamheid is belangrijk, wordt steeds belangrijker. De batterijtechnologie is volop in ontwikkeling, elektrisch rijden is en wordt kostentechnisch steeds interessanter.

Elektrisch rijden: hoe reageren werknemers en klanten? Wat betekent het voor de bedrijfsresultaten?

Mobiliteitsplannen binnen je ondernemersplan: hoe?

Hoe zorg je bijvoorbeeld dat al die mobiliteitsplannen passen in je totale ondernemersplan? Er ontstaat immers een compleet nieuw vakgebied. Kleine zelfstandigen kunnen de ontwikkelingen nog even aankijken, maar van grote en middelgrote ondernemingen wordt verwacht dat ze verder kijken dan het nieuwste aanbod van de leasemaatschappij. Er ontstaat een levendige markt in bijvoorbeeld mobiliteitsadvies, leaseconstructies voor auto's en fietsen en het ombouwen van bestaande voertuigen.

In de eerste (kijk)radio-uitzending van de Business Mobility Week vertelden ondernemers over onder meer hun ervaringen, autofabrikanten en innovatieve ondernemers laten zien wat er anno 2023 al mogelijk is. Hoe verloopt die transitie? Hoe reageren werknemers en klanten? Wat betekent het voor de bedrijfsresultaten? En vanzelfsprekend ook: hoe toekomstvast zijn de investeringen? Co-host Dirk-Jan de Haan deelt onder meer de uitkomsten van het nieuwe ANWB-onderzoek onder zzp'ers en andere ondernemers.

Frank Buma

Mobiliteitsspecialist Frank Buma van de ANWB is een van de vaste presentatoren van de dagelijkse (kijk)radio-uitzending tijdens de Business Mobility Week, tot en met vrijdag 31 maart van 12.00 tot 14.00 uur. Zijn collega-presentator is Roland Tameling, ook bekend als Huge Car Guy en vaste host van De Ondernemer Live.

Kansen en uitdagingen in zakelijke mobiliteit

Rond de transitie heerst nog veel onzekerheid en onduidelijkheid. Ondernemersorganisaties, brancheorganisaties en ANWB bundelen daarom hun krachten. Zo helpen ze politiek en overheid met het aanscherpen van hun visie, zodat de randvoorwaarden voor zowel consumenten als ondernemingen helder en ondubbelzinnig worden. Tijdens de Business Mobility Week maken de belangrijkste gesprekspartners duidelijk hoe de toekomst van zakelijke mobiliteit eruit zal zien.

De Ondernemer en ANWB: Business Mobility Week 2023

De Business Mobility Week is een initiatief van De Ondernemer (DPG Media), in samenwerking met ANWB.

De ANWB is met vijf miljoen leden niet alleen een van de grootste belangenbehartigers van ons land, maar vanouds ook een pionier in mobiliteitsdiensten. Zo kent iedereen de Wegenwacht ® en de verkeersinformatie. De ANWB speelt een leidende rol op het gebied van duurzaamheid en innovatie, bijvoorbeeld door het stimuleren van elektrisch rijden en het ontwikkelen van nieuwe mobiliteitsoplossingen. Niet in de laatste plaats is ANWB een gezaghebbende gesprekspartner voor politiek en overheid.

De eerste dag van de Business Mobility Week kun je hieronder terugkijken en luisteren.

ANWB Zakelijk

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws en praktische tips omtrent zakelijke mobiliteit? Schrijf je hier in voor de ANWB Zakelijk nieuwsbrief: https://digitaal.anwb.nl/

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel