Aangeboden door ANWB
Branded Content Mobiliteit
Meer keuze, minder gedoe: daarom switcht dit bedrijf naar de mobiliteitskaart
Hoe weet je of jij en je bedrijf al klaar zijn voor de overstap naar een duurzame vorm van zakelijk reizen? Simpel: door het uit te proberen! Welke effecten heeft een moderne mobiliteitskaart bijvoorbeeld op je medewerkers en hun mobiliteit? Het Utrechtse digitaal designbureau Greenberry neemt, speciaal voor ons, de proef op de som.
Ja, je auto parkeren is ‘best een dingetje’ aan de Maliebaan in Utrecht, geeft managing partner Bas van Bokhorst van Greenberry meteen toe. ,,Voor de deur van ons kantoor mag je echt van geluk spreken als je meteen een plekje weet te vinden, en ook onze gedeelde parkeerplaats achter het pand is vaak vrij vol. Dat zorgt wel voor de nodige uitdagingen voor ons als directie, maar ook voor onze medewerkers.”
Duurzaam reizen
Van oudsher vormt de auto een belangrijk vervoersmiddel om de teams van Greenberry A naar B te krijgen. Maar, zo bevestigt Bas, de laatste tijd ziet het bedrijf dat steeds meer collega’s voor alternatieven kiezen. ,,We zien dat onze mensen in toenemende mate met de trein reizen bijvoorbeeld, of met andere vormen van openbaar vervoer. Duurzaam en verantwoord reizen staat bij onze collega’s echt wel op de agenda, en dat stimuleren wij ook actief vanuit ons bedrijf.”
Het pand van Greenberry in het hart van de Domstad is monumentaal, maar vanbinnen is het precies zo hip aangekleed als je verwacht bij een moderne ‘digital agency’. De muur vol kleurrijke Nerf-speelgoedgeweren is veelzeggend (‘voor de noodzakelijke ontspanning tussendoor’), net als de levensgrote bokszak in het midden van de ontvangsthal. Tussen talloze creatieve uitingen, goede koffie en vers fruit lopen bovendien veel jonge, opvallend fitte types rond.
Managing partner Bas van Bokhorst (midden) van digital agency Greenberry in Utrecht deed de Switch naar de mobiliteitskaart van de ANWB: 'Wat je ziet, is dat het heel eenvoudig is voor collega’s om flexibel te kiezen voor de manier van reizen die op dat moment bij hun wensen past.'
Lees ook: Van diesel- naar elektrobus: is botenbaas Jeff al klaar voor de Switch?
Talent aantrekken en houden
Volgens Bas vinden zijn pakweg dertig collega’s vooral twee zaken belangrijk waar het aankomt op zakelijk reizen: ,,Het gaat vooral om duurzaamheid en om vrijheid.” HR-expert Wouter van Groeningen van VIE People bevestigt dat een duurzaam en flexibel mobiliteitsbeleid een steeds belangrijker instrument vormt om nieuwe medewerkers aan te trekken, maar ook om huidige teams tevreden te stellen. ,,Ik zou Bas adviseren om vol gas door te gaan met het invoeren van een mobiliteitskaart, want het is een hele mooie manier om talent aan te trekken én vast te houden. We zien in de markt dat potentiële werknemers steeds vaker bezig zijn met randvoorwaarden zoals de mate waarin ondernemers duurzaam werken. Bij bestaande werknemers is die keuzevrijheid een belangrijke factor: medewerkers in alle leeftijdscategorieën vinden het prettig om flexibel te kunnen kiezen uit verschillende vervoersmiddelen.”
'Medewerkers in alle leeftijdscategorieën vinden het prettig om flexibel te kunnen kiezen uit verschillende vervoersmiddelen'
De uitdagingen: aanbod en administratie
Dat moderne meedenken met medewerkers is één van de redenen waarom Greenberry de ANWB Mobiliteitskaart overweegt voor haar werknemers, legt medeoprichter Bas uit: ,,We hebben in principe al geen leaseauto’s meer, maar maken zoveel mogelijk gebruik van deelauto’s, zoals de Volkswagen Up van Greenwheels die je in de video bij dit verhaal ziet.” Als goede werkgever wil je, zo zegt Bas, zoveel mogelijk mobiliteitsvormen aan kunnen bieden. ,,Maar daar zit meteen ook één van de grote uitdagingen. Want hoe kies je de juiste aanbieder, hoe bepaal je wat je precies aanbiedt en op welke manier houd je binnen je organisatie het overzicht?”
Efficiënter en inzichtelijker
HR-expert Wouter van Groeningen is daar duidelijk over: ,,Zoals bij elke verandering is het belangrijk om je teams mee te nemen in deze aanpassing. Vraag dus vooraf uit waar je medewerkers op zitten te wachten, en zorg dat je goed inspeelt op hun wensen en verwachtingen. Dan zal je zien dat modernisering van je manier van werken, zoals een ander mobiliteitsbeleid, goed zal worden opgepakt door de werknemers. En ook voor de werkgever zitten er voordelen aan zo’n kaart; het is juist een hele mooie manier om je (vervoers-) processen efficiënter en inzichtelijker te maken. Het zorgt zeker op een HR-afdeling of een Finance-afdeling voor gemakkelijkere processen – en dus op termijn voor een kostenbesparing.”
'Voor steeds meer bedrijven is het gewenst of zelfs noodzakelijk om de CO2-voetafdruk van zakelijk gemaakte reizen in kaart te brengen'
Alle ‘modaliteiten' aan elkaar koppelen
Ook volgens onafhankelijk mobiliteitsadviseur Michael van Wijngaarden is een veelzijdige mobiliteitskaart, zoals die van de ANWB, een uitstekende oplossing om op een moderne manier zakelijk te reizen. ,,Het grote voordeel is dat je alle zogenoemde modaliteiten (ofwel de verschillende vervoersvormen, red.) aan elkaar kunt koppelen. Of je werknemers nou met de auto willen reizen, met de trein naar de zaak komen of op de OV-fiets naar hun werk gaan: het kan allemaal geregeld worden op één kaart en dat biedt precies de flexibiliteit waar Bas en zijn collega’s bij Greenberry om vragen.”
Volgens Van Wijngaarden helpt een mobiliteitskaart bovendien bij het inzichtelijk krijgen van de kosten van de verschillende vervoersbewegingen én de milieueffecten die zij met zich mee brengen. ,,Voor steeds meer bedrijven is het gewenst of zelfs noodzakelijk om de CO2-voetafdruk van zakelijk gemaakte reizen in kaart te brengen. Met een mobiliteitskaart krijg je precies inzicht in de bijbehorende data en kun je als ondernemer ook actief gaan sturen op duurzamere vormen van mobiliteit, bijvoorbeeld door milieuvriendelijke vormen van reizen te belonen.”
Lees ook: Van auto naar elektrobakfiets: dit leerde champagne-expert Marco van zijn Switch
Greenberry klaar voor De Switch?
Een uitgebreide test in de échte praktijk geeft de eerlijkste antwoorden. Daarom zijn de directie en medewerkers van Greenberry enkele weken op pad gegaan met de ANWB Mobiliteitskaart om te kijken hoe dat bevalt. Na afloop is managing partner Bas enthousiast: ,,Wat je ziet, is dat het heel eenvoudig is voor collega’s om flexibel te kiezen voor de manier van reizen die op dat moment bij hun wensen past. Dat bleek heel gebruiksvriendelijk, want feitelijk heb je altijd een passende oplossing. Zelf heb ik er voor gekozen om meer met de trein te reizen: daar ben ik al een voorstander van, maar met deze kaart heb je de optie om ook Eerste Klas te reizen en dat is me helemaal goed bevallen.”
Wel vraagt een mobiliteitskaart wat extra aandacht voordat je daadwerkelijk soepel en zorgeloos kunt reizen, merkten Bas en zijn teams tijdens de test. ,,Als de kaart eenmaal binnen is, heb je veel keuze uit verschillende aanbieders. Zo kun je met de ANWB Mobiliteitskaart gebruikmaken van de deelauto’s van MyWheels en Sixt; dat is heel handig, maar het bleek ook dat je je daarvoor apart moet aanmelden. Dat is soms wat onhandig bij de eerste keer en zou je als een verbeterpunt kunnen noemen, maar zodra alles correct in ingesteld werkt het uiteindelijk heel gestructureerd en hoef je daar niet meer bij stil te staan.”
'Door de inzichtelijkheid van een mobiliteitskaart behoren verloren kosten als niet gebruikte abonnementen tot het verleden'
‘Niet zozeer goedkoper, wel slimmer’
Het grootste voordeel van de mobiliteitskaart voor een organisatie, zo merkte Greenberry, is de overzichtelijkheid die een dergelijke kaart ‘aan de achterkant’ met zich meebrengt. Bas: ,,Zonder zo’n kaart is het vrij veel werk om in zicht te hebben welke vormen van vervoer je mensen gebruiken, hoe vaak die vorm gebruikt wordt en wat je daarvoor betaalt. Met zo’n kaart weet je dat juist wel, omdat het allemaal heel overzichtelijk uit te lezen is. Nu we de deze kaart een tijdje hebben gebruikt, zijn we precies op de hoogte en kunnen we nauwkeuriger investeren in reisvormen waar onze mensen daadwerkelijk blij van worden.”
Voorheen kwam het nog wel eens voor dat een Greenberry-collega een OV-abonnement had, terwijl die collega nauwelijks met het openbaar vervoer reisde. ,,Dat is dus zonde van het geld. Door de inzichtelijkheid van een mobiliteitskaart behoren dat soort verloren kosten tot het verleden. Wel zie ik nu – juist door die data – hoe groot de kostenpost ‘zakelijk reizen’ per definitie is. Het is niet heel voordelig om iedereen Eersteklas met de trein te laten rijden, zeg maar. Maar als het je mensen blijer maakt, is het een meer dan goede investering. Wat mij betreft is de ANWB Mobiliteitskaart erg goed bevallen; deze eerste kennismaking zorgt er voor dat wij zeker verder gaan onderzoeken wat het ons allemaal nog meer kan brengen in de toekomst.”
Ook interesse in de mogelijkheden van een mobiliteitskaart? Bekijk hier wat de ANWB Mobiliteitskaart voor jouw bedrijf kan betekenen!