Aangeboden door SMA Transport & Logistics

Branded Content Mobiliteit

SMA Transport & Logistics: 'Betrouwbaar zijn is leidend'

Het is de landelijke pakketbezorging die de handel vormt, maar bij SMA Transport & Logistics draait het toch vooral om het menselijke aspect. De logistieke dienstverlener doet er werkelijk alles aan om betrouwbaarheid richting zowel opdrachtgevers als medewerkers uit te stralen.

Robbert Daalder 29 juli 2022

Sma transport 4

Wie voornemend is om zaken te doen met SMA Transport & Logistics, zal de term ‘the last (s)mile’ meer dan eens tegenkomen. Het symboliseert de emotie die het bedrijf uit Deventer namens zijn opdrachtgever bij de uiteindelijk ontvanger teweeg wil brengen.

SMA als het gezicht van de opdrachtgever

Dat klinkt als een logische doelstelling, maar volgens directeur Mark Averdijk is het niet zo vanzelfsprekend dat pakketdiensten altijd klantvriendelijk opereren. Neem als voorbeeld de bezorgers die goederen klakkeloos voor de deur neergooien. ,,Wij zijn vooral verantwoordelijk voor het laatste stukje van de distributieketen”, verklaart hij. ,,The last mile. En op het moment dat we bij de klant op de stoep staan, zijn we het gezicht van onze opdrachtgever. Vriendelijkheid - en dus een smile - is geboden.”

,,Daar onderscheiden we ons mee en op de langere termijn levert het ons ook iets op. Natuurlijk, dat benadrukken we ook zodra we met nieuwe partijen in zee gaan.” Averdijk haast zich te zeggen dat hij potentiële klanten graag eerst in levende lijve ontmoet. ,,Wij willen weten wat voor bedrijf het is, wat ze verkopen en vooral wat hun behoeftes zijn. Alleen op die manier kunnen we samen een plan opzetten waar ze écht mee geholpen worden.”

Keurmerk Paychecked in Transport als waardevol bezit

Om zijn klanten, maar ook zijn eigen personeel volledige transparantie rond zijn werkwijze te bieden, verwijst Averdijk maar wat graag naar het keurmerk Paychecked in Transport. Ondernemersvereniging evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zitten achter het keurmerk dat medewerkers ervan verzekert dat onder meer de CAO netjes wordt nageleefd. ,,Je hebt hier met mensen te maken. En die bouwen op SMA. Met dit keurmerk kan ik laten zien dat ze dit ook écht kunnen doen. Wij zijn een fijne en vooral betrouwbare werkgever.”

Dat fijne werkgeverschap uit zich in flexibiliteit en vooral ook ruimte voor ambitie. SMA biedt nieuwe medewerkers een opleidingstraject voordat ze de weg op gaan. Doorgroeien tot chauffeur of teamleider? De mogelijkheden zijn er. En als het gaat om flexibiliteit, dan hamert Averdijk op een gezonde werk/privé-balans.

“Opdrachtgevers én hun klanten weten dat goederen bij ons in goede handen zijn”

Mark Averdijk, Directeur SMA Transport & Logistics

,,In deze transportwereld (waarin SMA met tachtig mensen en zo’n zestig wagens actief is, red.) zijn met name de chauffeurs veel van huis. En omdat er onderweg of bij de klant altijd iets kan gebeuren waardoor er vertraging optreedt, staat een eindtijd nooit vast. Ik vind het logisch dat we onze mensen daar op andere momenten weer in compenseren. Het is een wisselwerking.”

,,En inderdaad, voor onze opdrachtgevers vormt het Paychecked in Transport-keurmerk ook een baken van vertrouwen”, vervolgt de ondernemer. ,,Helaas zijn er nog altijd veel bedrijven in de sector die de risico’s rond ketenaansprakelijkheid en schijnconstructies overeind houden. Met dit keurmerk in ons bezit weten opdrachtgevers én hun klanten dat goederen bij ons in goede handen zijn.”

Inspelen op het cruciale duurzaamheidsaspect

Dat is het geval tijdens het bezorgproces, maar zeker ook als het gaat om opslag. SMA Transport & Logistics, dat opereert in de Benelux, Frankrijk en Duitsland, beschikt naast een kantoor voor planning en administratie namelijk ook over een opslaghub. De Overijsselse onderneming werkt vanuit twee zelfstandig opererende ondernemingen en speelt daarmee in op het cruciale duurzaamheidsaspect. ,,Sommige klanten doen één verzending per maand, maar er zijn er ook die wel tweehonderd bestellingen per dag door het hele land versturen.”

,,In die laatste situatie is het gewoon veel duurzamer om een voorraad in onze hub te hebben. Zodra wij onderweg zijn voor leveringen, verzamelen we tegelijkertijd de producten voor opslag. Waar mogelijk doen we dat met elektrische wagens. In de binnenstad van Enschede is dat het geval, voor een deel van Deventer geldt hetzelfde en in Amsterdam zijn we de mogelijkheden ook aan het verkennen. Daarnaast rijden we vooral op HVO-diesel, dat is de meest duurzame dieselbrandstof van dit moment. Vervoer op waterstof is een optie die we aan het onderzoeken zijn. Dit is ondernemen met een groene pet op.”

SMA Transport & Logistics werkt zowel b2b als b2c. Ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Kijk dan op www.smatransport.nl of neem dan contact op via info@smatransport.nl. Bellen kan ook: 088-6520020.