Nieuws Mobiliteit
Ceo BMW Nederland heeft Tesla op de korrel: ‘Wat mensen niet weten, is dat BMW’s duurzamer zijn’
Terwijl beneden in de showroom de nieuwe iX1, i7 en de spraakmakende XM de aandacht trekken, gaat het in de rustige directiekamer van de Nederlandse BMW-importeur over ‘échte duurzaamheid’. Hoe Anne Brons, de hoogste baas van het Duitse automerk in ons land, de Nederlandse autokoper aan het denken wil zetten.

Anne Brons is de hoogste baas van BMW in ons land. Foto's: BMW Nederland
Wie naar de brute, nogal indrukwekkende vormen van de nieuwe BMW XM kijkt, denkt niet snel aan termen als ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘bescheiden’. Dit beest van een SUV, speciaal gemaakt ter ere van het vijftigjarige bestaan van BMW’s Motorsport-divisie afgelopen jaar, heeft weliswaar een elektromotor maar is vooral de krachtigste BMW ooit – mede met dank aan een V8-motor op benzine. De basisversie, voor zover je daarvan kunt spreken, kost minimaal 175.000 euro en heeft al een motorvermogen van 653 paardenkrachten. Later dit jaar verschijnt er naar verluidt een nóg sterkere variant met een slordige 750 pk en maar liefst duizend (!) newtonmeter aan trekkracht, staat er in het AD te lezen.
De BMW XM is overdaad aan alle kanten: hij is te krijgen in bonte kleurstellingen, oogt lawaaiig en schreeuwt zijn aanwezigheid maar wat graag van de daken. Hij vormt bovendien nogal een contrast met de man die in Nederland aan het roer staat van het Duitse merk dat deze auto bedacht: ceo Anne Brons (1968) is een fitte verschijning, goed gekleed ook, maar komt verder vooral over als een rustige, intelligente man die vastberaden op zijn doel af gaat. Dat doel, zo blijkt al snel in een goed gesprek met onze autoredactie, heeft verrassend weinig met V8-motoren te maken.
''We scoren al jarenlang hoog in de Dow Jones Sustainability Index en dan zeker in het hoofdstuk milieu. Maar dat weet de gemiddelde consument niet''
U zegt dat het bij BMW tegenwoordig veel meer om ‘echte duurzaamheid’ draait. Wat bedoelt u daarmee?
,,Mijn belangrijkste doel in Nederland is om de elektrificatie van ons merk zo goed mogelijk vorm te geven en onze inspanningen rondom duurzaamheid beter te vertellen aan ons publiek. Dat een elektrische auto niet per se duurzaam is, maar dat je de hele levenscyclus moet verduurzamen, van productie tot recycling. Het duurzaamheidsrapport dat we jaarlijks uitbrengen, telt zomaar 350 pagina's. Dan zie je dat we als BMW Group echt voorop lopen: we scoren al jarenlang hoog in de Dow Jones Sustainability Index en dan zeker in het hoofdstuk milieu. Maar dat weet de gemiddelde consument niet.”
Hoe past een enorme, beresterke SUV met een V8 in dat verhaal dan?
,,Wat steeds meer consumentenmensen soms tegen me roepen is inderdaad: ‘Wanneer stoppen jullie nou met het maken van die veel te grote gevaartes met een dikke V8?’ Maar dat is veel te smal gedacht. Ten eerste maken we steeds meer elektrische modellen, maar zoals gezegd vinden we vooral dat je naar de hele productieketen moet kijken, te beginnen met onze twaalfduizend toeleveranciers. Die nemen we mee in de verduurzaming, onder meer door te eisen dat ze werken met energie uit hernieuwbare bronnen. Zo gebruiken we aluminium dat is geproduceerd met zonne-energie en we hebben overeenkomsten met leveranciers in zowel Europa als in China en de VS voor de levering van CO2-gereduceerd staal.”
De BMW XM.
Maar de productie van elektrische auto’s kost, mede vanwege de accupakketten, juist meer energie.
,,Precies. Daardoor gaat de totale CO2-uitstoot van de productie flink omhoog. Zonder actie bij de toeleveranciers zou de uitstoot in dat deel van de keten zo’n veertig procent stijgen in 2030 ten opzichte van 2019. Maar we gaan nu naar min twintig procent door alle maatregelen. Onze eigen productie in de 30 fabrieken wereldwijd maakt ook deel uit van de waardeketen, dus wij leggen onszelf ook strenge, meetbare doelen op om de uitstoot te verminderen. Het overall doel is om in 2030, per auto, 40 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2019.”
Duurzaam en circulair produceren staat dus hoog op de agenda, zegt u.
,,Zeker. Elke BMW bevat nu al ongeveer 30 procent gerecyclede of hergebruikte materialen. In de volgende generatie modellen (die BMW de ‘Neue Klasse’ noemt, red.) per 2025, groeit dat percentage al richting de 50%. En de accu's bijvoorbeeld, die nemen wij zelf terug en geven we een tweede leven als elektriciteitsbuffer bij sommige van onze fabrieken. En pas als ze daar niet meer functioneren, gaan we ze recyclen. Dat doen we allemaal op eigen kosten, terwijl de wetgever ons daar niet toe dwingt. Die verantwoordelijkheid pakken we zelf.”
''Er zullen nu mensen zijn die een Tesla kiezen omdat ze dat de meest schone autofabrikant vinden. Maar dat is helemaal niet zo''
Wat mogen we verwachten van BMW op de langere termijn?
,,De gedachte voor de lange termijn is dat we een auto kunnen bouwen waarbij er geen materiaal meer uit de aarde hoeft te worden gehaald. Dat je altijd hergebruikte materialen gebruikt alsof ze nieuw zijn, dat noemen we ‘secondary first’. Dat is onze ambitie voor 2040 en dat spreekt mij persoonlijk heel erg aan. En ik hoop onze klanten ook. Ik hoop dat zij BMW niet langer gaan zien als een onderdeel van de old skool, vervuilende auto-industrie.”
Wat hebben wij als autokopers aan deze informatie?
,,Door de juiste details inzichtelijk te maken, hoop ik dat we de consument de ogen kunnen openen. Het zou goed zijn als je als klant niet alleen weet hoeveel BPM je betaalt en wat het vermogen en het koppel van de auto is, maar ook dat de auto bestaat voor 46 procent bestaat uit gerecycled materiaal en voor 99,3 procent recyclebaar is.”
Die informatie moet de consument aan het denken zetten?
,,Dat zou mooi zijn. Je hoopt dan natuurlijk dat autokopers denken ‘ik neem liever de BMW, want die hebben hun zaken beter voor elkaar dan ik dacht’. Er zullen nu mensen zijn die een Tesla kiezen omdat ze dat de meest schone autofabrikant vinden. Maar dat is helemaal niet zo. Ze bouwen goede auto's, niks mis mee, maar ik denk niet dat ze de groenste fabrikant zijn als je naar het totaalplaatje kijkt. Daar zie je de meerwaarde van BMW als premium automaker, en daar zit ons voordeel ten opzichte van onze concurrentie.”
Op de ontwikkelingsafdeling in München zag ik technici ook heel druk bezig met vooruitstrevende materialen. Wat kunnen we daar verwachten?
,,Het leuke is, daar zie je dat duurzaam niet saai is. Als wij het hebben over een écht duurzaam geproduceerde auto, hebben we het ook over nieuwe bekledingsstoffen, zoals ‘veganza’. Een bekleding die niet bestaat uit dierlijk leer, maar wél dezelfde eigenschappen heeft en zo aanvoelt; dat zie je nu al in de nieuwe i7. Het is een fantastisch materiaal dat past bij een luxe ervaring terwijl de totale uitstoot die met de productie van veganza gepaard gaat 80 procent lager ligt dan bij leer.”
Lees ook: Is dit het moment om over te stappen op elektrisch rijden?
BMW heeft eerder gesnuffeld aan deelautoconcepten, maar het aandeel in deelautobedrijf Share Now is verkocht. Deelauto’s zijn niet jullie toekomst?
,,Nou, we blijven betrokken bij diverse initiatieven op dat vlak. Zo leveren we onze producten aan bedrijven zoals Amber en Sixt. Alleen het aanbieden van deelauto’s verdient een eigen aanpak en business model. Wij hebben andere initiatieven die uiteindelijk moeten leiden tot een beter milieu, minder uitstoot of het slimmer inzetten van auto's.”
,,We hebben bijvoorbeeld al sinds 2018 een partnerschap met de stad Rotterdam om samen te werken aan een meer leefbare stad die tot in ieder geval 2026 loopt. Samen met stad en de Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelen we pilots om de veiligheid en duurzaamheid te vergroten. Denk aan ‘Safe Drive Zones’ waarbij onze auto’s hun bestuurder automatisch waarschuwen om alert te zijn specifieke plekken, bijvoorbeeld in 30 kilometerzones of bij scholen. Of ‘Smart City Travel’ waarmee we onderzoeken op welke manieren automobilisten kunnen worden verleid om hun auto op een P+R aan de rand van de stad te parkeren en het laatste stuk van hun reis met het openbaar vervoer of deelvervoer te vervolgen.”
''Inmiddels hebben we zo'n grote mix van auto's, met in elk segment een elektrisch model, dat er altijd wel een auto voor een klant te vinden is. Ook als hij of zij toch een V8 wil''
Uw collega’s maken zich zorgen om de betaalbaarheid en de haalbaarheid van elektrisch rijden voor de gemiddelde autokoper. Hoe ziet u dat vanuit BMW?
,,De komende jaren ga je natuurlijk zien dat er steeds meer gebruikte elektrische auto’s beschikbaar komen. Ik snap heel goed dat onze nieuwe auto's voor een bepaalde doelgroep zijn, die modellen vind je nog beperkt als jong gebruikt. Maar ik denk dat er steeds meer jong gebruikte auto’s op de markt komen die voor grotere groepen autokopers betaalbaar zijn.”
,,Dat wil niet zeggen dat alle autokopers bij ons merk zullen passen. De iX1 die je beneden in de showroom hebt gezien, is beschikbaar vanaf 57.000 euro en er zullen meer producten aan de onderkant van ons gamma bijkomen. Maar een elektrische BMW is iets anders dan – pak ‘m beet – een elektrische Dacia. Begrijp me niet verkeerd: wij vinden alle klanten belangrijk en natuurlijk willen we zoveel mogelijk mensen aantrekken tot ons merk, maar ze moeten het wel kunnen of willen betalen.”
Lees ook: Elektrisch rijden in de camperbranche: waarom deze ondernemer nog niet overstag is
Er zijn ook mensen die zeggen dat het controversiële uiterlijk van huidige BMW-modellen kopers afschrikt…
,,Ja, dat zou kunnen. Smaken verschillen, maar ik denk dat het goed is dat onze ontwerpers lef tonen en dat ze de modellen allemaal een eigen gezicht durven te geven. Dat is een bewuste keuze, want er is toch een aanzienlijke groep kopers die wel van een uitgesproken auto houden, mensen waarvoor het meer gedurfd mag zijn. Ik denk dat ze dat op de designafdeling van BMW feilloos aanvoelen. De iX zal nu het meest vreemde model zijn voor de mensen die al jarenlang BMW rijden, maar toch verkoopt hij goed. De nieuwe 7-serie heeft een opvallend uiterlijk, maar is hartstikke populair. De XM? Doe er maar zoveel als de fabrieken er voor Nederland kunnen maken; we verkopen ze allemaal. Pas de problème!”
,,Vaak zien wij: hoe lelijker de reacties op de social media, hoe meer we ervan verkopen. Je ziet aan de andere kant ook twee stromingen in ons design natuurlijk, want de i4 is al een stuk minder provocatief. Daarmee houd je dus ook de meer conservatieve klanten aan boord, terwijl we aan de andere kant ook de wat meer avontuurlijke aanspreken. Ik vind dat wel een heel aantrekkelijke aanpak. Want inmiddels hebben we zo'n grote mix van auto's, met in elk segment een elektrisch model, dat er altijd wel een auto voor een klant te vinden is. Ook als hij of zij toch een V8 wil.”
De BMW i7 xDrive60.
Lees ook: Ook pechhulp steeds vaker elektrisch: ANWB breidt elektrische vloot uit