Nieuws Mobiliteit

Vereniging Zakelijke Rijders: 'Voorgestelde CO2-uitstootmaatregelen werken averechts'

Het voorgestelde plan om de brandstof duurder te maken en BPM te verdubbelen werkt averechts aldus Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). Hierdoor moeten miljoenen werkenden meer gaan betalen voor het woon-werkverkeer en veroudert het wagenpark nog verder. Dit rijdt juist de beoogde duurzaamheid in de wielen.

Van onze redactie 21 april 2023

Rob Jetten minister Klimaat Energie

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, in de Tweede Kamer. Foto: ANP

VZR is ervan overtuigd dat naast de landbouw en industrie ook het verkeer een bijdrage moet leveren aan het duurzamer maken van de Nederlandse- en wereldeconomie. Echter, dit moet volgens de vereniging niet bereikt worden door te bestraffen, zoals de beoogde maatregelen van minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie nu weergeven, maar door juist in positieve zin te stimuleren door te faciliteren in de vorm van subsidies en fiscale regelingen.

Verdubbeling BPM leidt volgens VZR tot averechtse werking

Er wordt gesproken over een verdubbeling van de BPM in 2025. Hierdoor schieten zelfs de compacte auto’s in prijs omhoog. VZR neemt als voorbeeld een standaard Hyundai i10. ,,Met deze maatregel stijgt de prijs van 17.595 naar 20.238 euro. Het duurder maken van de BPM zorgt er juist voor dat werkenden langer in hun bestaande, vervuilende, auto’s blijven rijden. Het werkt ook de import van gebruikte auto’s in de hand. Het aantal gebruikte auto’s dat geïmporteerd wordt naar Nederland is nu al exponentieel in de afgelopen jaren toegenomen. Oudere vervuilende auto’s worden zo naar Nederland gehaald terwijl de nieuwe schone auto’s in de showrooms zullen blijven staan.''

VZR-Voorzitter Jan van Delft: ,,Nederland is op het gebied van BPM uniek in Europa, maar Nederland is geen eiland. Hoe hoger de BPM, hoe groter het internationale handelsverkeer van auto’s. Dit gaat dus niet werken. De BPM voor elektrische voertuigen moet juist omlaag om zoveel mogelijk van deze auto’s op de Nederlandse wegen te krijgen.”

''Met deze lastenverhogende maatregelen worden modaal verdienende hardwerkende gezinnen het hardst geraakt. Dit kan toch niet de bedoeling zijn''

Jan van Delft, voorzitter VZR

VZR: Hogere brandstofkosten zijn oneerlijk

Een andere voorgestelde maatregel is per 2024 een verplichting op het mengen van biobrandstof met gewone brandstoffen. Hierdoor wordt een liter brandstof tot wel 10 cent duurder. Met de toch al tekortschietende onbelaste reiskostenvergoeding van 0,21 eurocent per gereden zakelijke kilometer, wordt het tanken voor de meer dan 4,3 miljoen werkende Nederlanders die met hun privéauto voor de baas regelmatig onderweg zijn onbetaalbaar en een veel te grote aanslag op het gezinsbudget.

Van Delft: ,,VZR vindt dit meer dan onwenselijk. De keuze in mobiliteit moet vrij zijn en mag de gemiddelde Nederlander niet beperken door het ondoordacht en daarmee onverstandig duur te maken. Volgens VZR-onderzoek is de auto voor ruim 70 procent van de werkenden een noodzaak om werkzaamheden uit te voeren. Met deze lastenverhogende maatregelen worden modaal verdienende hardwerkende gezinnen het hardst geraakt. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.”

Lees ook: Zakelijke rijders: ‘Verbod op zakelijke brandstofauto’s in 2025 niet haalbaar’

Het alternatief: de variabele bijtelling

Een volgens de vereniging goed alternatief waar VZR al tijden op aandringt is de variabele bijtelling. Bijtelling wordt betaald door de berijders van zakelijke auto’s, dat zijn er circa 1,3 miljoen op dit moment. Dit zijn ook de veel-rijders met gemiddeld het dubbele aantal jaarlijkse gereden kilometers ten opzichte van de privéauto’s. Het volledig overstappen naar een variabele bijtelling geeft een besparing van 1,2 miljard privékilometers met de auto van de zaak en tevens een potentiële bruto CO2-winst van bijna 200 miljoen kilogram. De inkomsten uit bijtelling gaan in dit scenario met 142 miljoen euro omhoog

De resultaten uit de in 2021 gehouden pilot in opdracht van het Ministerie van I&W zijn op al deze punten positief te waarderen, aldus VZR. Van Delft adviseert het kabinet om deze mogelijkheid in overweging te nemen. Deze maatregel, in combinatie met de hiervoor gemaakte opmerkingen, zorgen voor een positieve benadering van de klimaatdoelen die we als maatschappij moeten realiseren.

Lees ook: Zakelijk Elektrisch Rijden Monitor: waarom rijd jij zakelijk (niet) elektrisch?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws