Video Mobiliteit

Groter dan Picnic: waarom Crisp níet kiest voor piepkleine bezorgbusjes

Waar concurrent Picnic gelooft in zijn bekende compacte bestelwagentjes, rijden de bezorgers van supermarkt-app Crisp rond in ‘gewone’, grote bestelwagens. Wel elektrisch, natuurlijk. Co-founder Eric Klaassen legt de gedachte hierachter uit in de nieuwste editie van De Ondernemer Onderweg. ‘Wij moeten die kilometers kunnen maken.’

Roland Tameling 23 februari 2023

De Ondernemer Onderweg

Wekelijks te zien en te beluisteren als vast onderdeel in De Ondernemer Live is De Ondernemer Onderweg, over mobiliteit en innovatie. Te gast is Eric Klaassen, co-founder van Crisp. De Ondernemer Onderweg is hierboven terug te kijken, via deze YouTube-link zie je het overzicht van alle eerdere afleveringen.

De elektrische Fiat e-Ducato op de stoep voor de radiostudio in Hilversum laat er geen twijfel over bestaan: deze bont bestickerde bezorgbus hoort bij Crisp. De innovatieve en zeer succesvolle supermarkt-app voegde onlangs weer een hele lading elektrische busjes aan het wagenpark toe, vertelt medeoprichter en Chief Product & Data Officier Eric Klaassen aan presentator Roland Tameling. ,,Ons hele eigen wagenpark is volledig elektrisch. We hebben onder meer deze Fiat Ducato’s rijden, naast de e-Crafter van Volkswagen. En sinds kort hebben we ook de e-Deliver 9 van de Chinese fabrikant Maxus in de vloot.”

Efficiënte routes rijden voor bezorging

Dat Crisp heel bewust kiest voor grote bestelbussen, staat haaks op de aanpak van concurrent Picnic. Klaassen: ,,Voor ons is een zo groot mogelijke laadruimte heel belangrijk, naast een zo ruim mogelijke elektrische range. Dat is belangrijk omdat onze bezorgers echt veel meer kilometers moeten maken, ook buiten de Randstad. In tegenstelling tot Picnic hebben wij geen ‘hubs’ door het hele land, maar rijden we hele efficiënte routes vanuit twee locaties.

Lees ook: Crisp rondt overname Eetfabriek af en blijft doorgroeien in turbulente wereld van knettervers eten

De Fiat voor de studio haalt volgens co-host Klaassen ‘ongeveer 270 kilometer op één acculading’. Chauffeur Casper, die speciaal voor de gelegenheid naar het Mediapark is gereden, rijdt ‘zo’n 100 tot 150 kilometer per dienst’, dus die zijn goed te volbrengen met deze elektrische bestelbus. ,,Vanmorgen ben ik moeiteloos langs twintig klanten gereden, dus mijn dienst zit er op.”

Nog een opvallende keuze van Crisp: omdat het bedrijf de bestelde producten in speciale verpakkingen naar de klanten vervoert, hoeven de bussen niet te worden voorzien van speciale koelinstallaties of andere dure aanpassingen. ,,Door goed na te denken welke bussen je nodig hebt en hoe je ze optimaal kunt inzetten, kun je zo een hoop geld besparen”, besluit Eric Klaassen.

Eerdere afleveringen vanDe Ondernemer Onderweg bekijk je via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws