Nieuws Mobiliteit

Mogelijk doorstart voor failliet Lightyear

Curator Reinoud van Oeijen van Lightyear is hoopvol over een mogelijke doorstart voor de ontwikkeling van de Helmondse zonneauto. Hij zegt daarover met een aantal partijen in gesprek te zijn.

Peter Scholtes (ED) 3 februari 2023

Lightyear One Mountain drive

Het onderdeel van Lightyear dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en productie van de auto werd een week geleden failliet verklaard. De ruim 600 medewerkers zijn hun baan kwijt. Ze werken wel door. Hun salaris wordt gedurende zes weken doorbetaald door het UWV. ,,We zijn druk bezig om de mogelijkheden voor een doorstart te onderzoeken”, laat curator Reinoud van Oeijen aan het ED weten. ,,Ik heb goede hoop. We willen snel duidelijkheid geven aan de medewerkers.”

Lees ook: Expert Roland Tameling over faillissement Lightyear 0: 'Vooral mooie beloftes’

De curator lijkt gericht aan de slag te zijn met enkele partijen die gezamenlijk voor een doorstart kunnen zorgen. ,,We kijken hoe we het kunnen oplossen. Iedereen is bezig zijn huiswerk te maken", is het weinige dat hij op dit moment kwijt wil. In het failliete onderdeel zit zowel de productie van de exclusieve Lightyear 0 als de ontwikkeling van gezinsauto Lightyear 2. In hoeverre op een complete doorstart wordt gemikt, is niet duidelijk.

Lees ook: ‘Minstens 1 miljard euro nodig om Lightyear 2 te laten slagen’, stelt voormalig CFO Laurens Weers

'Personeel kan niet zomaar overstappen naar een ander bedrijf'

In kringen rond Lightyear klinkt het dat de nodige medewerkers van het bedrijf al solliciteren bij andere kandidaatwerkgevers. Van Oeijen kent de geluiden ook, zegt hij. Volgens hem kan personeel niet zomaar overstappen naar een ander bedrijf. ,,Op dit moment zijn de medewerkers nog in dienst en hebben ze een opzegtermijn.”

De curator hoopt dat de gedreven medewerkers achter de zonneauto hun ‘geloof in de missie en het eindproduct’ behouden en beschikbaar blijven voor een doorstart. Hij beseft dat haast is geboden. ,,Het moet snel gaan.”

Terug naar 2019: Time Magazine kiest Brabantse Lightyear One als 'een van de beste uitvindingen'

FNV en CNV helpen met begeleiding naar ander werk

Uitkeringsinstantie UWV verzorgde woensdag en donderdag in Helmond voorlichtingsbijeenkomsten voor personeel van Lightyear. Volgens de curator wachten sommige medewerkers met smart op betaling van hun salaris omdat ze anders de huur van hun woning niet kunnen betalen.

De vakbonden FNV en CNV staan klaar om medewerkers die dat nodig hebben te helpen met begeleiding naar ander werk, zo zeggen ze. De bonden participeren in het zogenoemde regionale mobiliteitsteam. Daarin werken onder meer ook UWV, gemeenten en werkgeversorganisaties samen om de overstap van werklozen naar nieuw werk zo goed mogelijk te begeleiden.

Faillissement Lightyear kwam onverwacht

Het faillissement van Lightyear kwam onverwacht. Twee maanden geleden nog maar vierde het Helmondse bedrijf de start van de productie van de Lightyear 0 waarvan er zo’n 150 zouden worden gemaakt. De lancering van gezinsauto Lightyear 2 stond voor eind 2025 gepland.

Volgens ingewijden ligt het afhaken van een nieuwe financier ten grondslag aan de acute geldnood. De kosten van het bedrijf waren fors opgelopen. Het verdubbelde in een jaar tijd zijn personeelsbestand tot meer dan 650 medewerkers.

Terug naar januari 2019. Roland Tameling, die de ontwikkeling van Lightyear nauwlettend gevolgd heeft en recent bij de introductie van de Lightyear 0 in Finland aanwezig was, maakte destijds deze video voor de serie Werkverkeer. Zijn gast: Lex Hoefsloot, ceo van Lightyear. Interessant om terug te kijken, met de kennis van nu.

&t=263s

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws