Nieuws Mobiliteit

19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022: 'Mooie mix voor veiliger, duurzamer, bereikbaarder Nederland'

Uit 41 aanmeldingen zijn negentien startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven en overheden hun oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsproblemen te testen. Mobility Lab, hét startup-programma op het gebied van mobiliteit, koppelt de geselecteerde startups onder het motto ‘Niet lullen maar testen!’ aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk.

Van onze redactie 12 juli 2022

Mobility lab startups duurzaam elektrisch rijden vervoer innovatie

Foto: Shutterstock

Startups uit binnen-en buitenland hebben zich aangemeld voor editie 6 van Mobility Lab. Voor het negen maanden durende programma zijn uiteindelijk negentien nationale en internationale startups geselecteerd. Hiervan komen tien startups uit Nederland. De overige deelnemers zijn afkomstig uit België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Singapore en Amerika. De startups gaan hun innovatieve oplossing testen in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant, Limburg of Utrecht.

,,Wederom zijn we verrast door de creativiteit van de startups", zegt Hans Stevens van de gemeente Rotterdam, die Mobility Lab in 2017 oprichtte. ,,Praktische toepassingen en oplossingen die het leven van Nederlanders gezonder en leefbaarder kunnen maken."

Duurzame mobiliteit

Bij de diverse inzendingen van dit jaar staat naast slimme mobiliteit duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt er onder meer gewerkt aan 100 procent fossielvrije, off-grid oplaadhubs voor elektrische auto's en vrachtwagens en aan revolutionaire hogedruk luchtmotoren voor de voortstuwing van alle voer- en vaartuigen die nu op diesel, benzine of gas rijden of varen. Verder is een startup geselecteerd die energie overal toegankelijk wil maken door middel van een slim inzetbaar en makkelijk te vervoeren zonnepaneel.

Veilig versturen van data

Op het gebied van veiligheid is eveneens een aantal deelnemers actief. Er is bijvoorbeeld een startup geselecteerd die een veiliger proces van aanmeren biedt bij een kade of sluis door middel van een sensoroplossing. Ook neemt een startup deel die zorgt dat data op een betrouwbare en veilige manier tussen machines en infrastructuur verstuurd wordt; iets wat ook in de mobiliteitswereld een steeds belangrijkere rol speelt. Daarnaast wordt een innovatie gepresenteerd die rijervaringen aangenamer en vooral veiliger wil maken door de bestuurder bewust te maken van bijvoorbeeld vermoeidheid, agressie, angst en afleiding tijdens het rijden.

Lees ook: Startup lanceert flexibele reisapp als alternatief voor OV-chipkaart

Deelvervoer en reductie CO2-uitstoot

Ook deelvervoer komt dit jaar weer aan bod. Zo worden er buurtstallingen gevuld met deelvervoer aangeboden, maar ook bezorging van elektrische deelauto's op maat uit een postcodepool en een SAAS-platform voor het organiseren en optimaliseren van shuttle services voor werknemers. Dit systeem biedt tevens de mogelijkheid om CO2-uitstoot en reductie van het werknemerstransport nauwkeurig in kaart te brengen. Vanaf januari 2023 is dit tenslotte verplicht voor bedrijven met meer dan honderd werknemers.

Testen bij Ahoy Rotterdam, Achmea, Brabant Mobiliteitsnetwerk en Zuid-Limburg Bereikbaar

De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde startups door middel van speeddates aan zogenaamde launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie een oplossing kan zijn. Bij een ideale match tussen wordt er een innovatie pilot op maat ontwikkeld, waarna de mobiliteitsoplossing van de tekentafel in de praktijk wordt getest.

,,Mobility Lab gaat de startups de komende maanden introduceren bij meer dan 100 verschillende bedrijven en overheden", zegt Paul Bevers, Teamleider Innovatie en Ontwikkeling van het programma SmartwayZ.NL. ,,Zo doen onder andere Ahoy Rotterdam, Achmea, Brabant Mobiliteitsnetwerk en Zuid-Limburg Bereikbaar mee. Het is een mooie mix van organisaties die smart mobility toejuichen en de startups een flinke duw in de rug willen geven. De geselecteerde startups zullen zo op termijn bijdragen aan een slimmer mobiliteitssysteem en daarmee ook aan een veiliger, schoner, duurzamer en bereikbaarder Nederland.”

Lees ook: MyWheels-ceo: 'Deelauto’s ook voor zakelijk gebruikers steeds aantrekkelijker'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws