Nieuws Mobiliteit

E-deelscooteraanbieder Check wil na Rotterdam ook Amsterdam veroveren

De snelgroeiende startup Check gaat 350 elektrische deelscooters in Amsterdam aanbieden. Ook verdubbelt de concurrent van Felyx haar vloot in Rotterdam en start het later deze maand in Den Haag en Breda.

Van onze redactie 10 september 2020

Check deelscooter oprichters

Marco Knitel (links) en Paul van Merrienboer, de ondernemers achter Check. Foto's: Check

Amsterdam zet al jaren in op minder autoverkeer in de binnenstad. Het inzetten van elektrische deelscooters draagt hier uitstekend aan bij: als meer mensen gebruikmaken van deelscooters, is er minder autoverkeer in de stad en zijn er minder parkeerplekken nodig, bevestigt Marco Knitel (voormalig General Manager bij Uber en medeoprichter van Check) vanuit de ervaring van e-deelscooterbedrijf Check in Rotterdam.

Knitel: ,,Als de beschikbaarheid goed genoeg is, zien we dat mensen op termijn afstand durven te doen van hun eigen vervoermiddel. We hebben in Rotterdam een grote groep klanten die onze e-scooters meerdere malen per week gebruikt en de deelscooter echt heeft omarmd als alternatief.”

Check wil einde aan onnodige verkeersdrukte Amsterdam

De startup wil de makkelijkste weg door de stad aanbieden. Met name voor autobezitters valt er volgens Check veel te winnen: met de auto een rit maken in Amsterdam is namelijk geen pretje. Op dit moment staan er maar liefst 1.400 auto’s per vierkante kilometer in de regio, 37 procent van alle autoritten korter is dan twee kilometer en in de stad zelf blijft. De verkeersverstopping is op dit moment zo groot dat je in de avondspits gemiddeld zeventien minuten per half uur langer over een autorit doet, zo blijkt uit de TomTom Index 2019.

Het is de ambitie van nieuwe aanbieder Check om de transitie van autobezit naar (e-)deelscooter verder te versnellen. ,,Mensen vragen snel naar vermeende concurrentie met andere deelmobiliteit aanbieders, maar het gaat juist om samenwerken. Hoe groter het aanbod, hoe groter de vraag”, aldus Paul van Merrienboer, voormalig manager bij Greenwheels en medeoprichter.

Lees ook: Deelscooteraanbieder Check helpt Rotterdamse ondernemers bij vervoer klanten

Uitbreiding deelscooteraanbieder in andere steden

Naast de lancering in Amsterdam heeft Check afgelopen week ook 200 e-scooters toegevoegd aan haar vloot in Rotterdam. Dit is een verdubbeling van de 200 e-scooters waar Check afgelopen februari mee begon in de Maasstad. De operatie van Check in Den Haag gaat ook vanaf volgende week van start en Breda volgt daarna.

''We zien dat onze elektrische deelscooters juist aan populariteit hebben gewonnen gedurende de coronacrisis''

Paul van Merrienboer, medeoprichter Check

Deelmobiliteit populair vanwege corona

Corona beïnvloedt de mobiliteitskeuze van mensen behoorlijk, blijkt uit eerdere cijfers van CBS. Zo is het ov-gebruik nog steeds tientallen procenten onder het normale niveau en schaffen Nederlanders massaal (gebruikte) auto’s aan. Om ervoor te zorgen dat we niet een aantal stappen achteruit zetten heeft de gemeente Check gevraagd om de uitrol te versnellen.

,,We zien dat onze elektrische deelscooters juist aan populariteit hebben gewonnen gedurende de coronacrisis. Dat komt omdat we feitelijk ‘social distancing’ ingebouwd hebben in ons product. Gecombineerd met het feit dat sommige scooters tot wel 30 mensen per dag vervoeren is het niet alleen een heel veilig maar ook een zeer efficiënte manier van vervoer,” aldus Van Merrienboer.

Lees ook: Nieuwe regels fiets van de zaak leiden tot stijgende verkoop snelle e-bikes

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.