Nieuws Mobiliteit

Curatoren failliet VanMoof weigeren bod Amerikaans bedrijf

Het bod dat het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com heeft uitgebracht op het failliete fietsenmerk VanMoof is geweigerd door de curatoren. Dat stelt ceo van het bedrijf Salvatore Palella op X, voorheen Twitter.

Jesper Roele (AD) 9 augustus 2023

403003 Van Moof 01 Plantage 0330 150 DPI 391cbe large 1632905659

VanMoof-oprichters Taco en Ties Calier. Beeld: VanMoof

Micromobility.com bracht vorige week maandag een zogenoemd ‘niet bindend’ bod uit op VanMoof, waarmee het liet weten geïnteresseerd te zijn. Het bedrag dat het bedrijf wilde neertellen voor het failliete VanMoof werd niet bekendgemaakt, schrijft het AD.

Nu blijkt dat curatoren Jan Padberg en Robin de Wit het bod van het bedrijf naast zich neer hebben gelegd. Palella steekt op het sociale medium zijn ongenoegen daarover niet onder stoelen of banken. ‘Helaas werd ons bod op VanMoof, dat consumentenbescherming en behoud van banen hoog in het vaandel had staan, niet aanvaard door de curatoren,’ schrijft hij. ‘Ze hebben ervoor gekozen met een andere partij te onderhandelen. Mijn gevoel zegt me dat financiële cijfers voorrang hebben op consumentenbescherming.’ Ook wenst hij de ‘VanMoof-gemeenschap respect en snelle antwoorden’ toe.

'Mijn gevoel zegt me dat financiële cijfers voorrang hebben op consumentenbescherming.’

Salvatore Palella, ceo Micromobility.com

‘Opwindende stap’

Het in 2015 opgerichte Micromobility.com, dat een beursnotering in New York heeft, is actief in de Verenigde Staten en Europa. Palella, noemde de mogelijke overname ‘een opwindende stap. De sterke merkreputatie van VanMoof, de innovatieve e-biketechnologie en het unieke abonnementsmodel sluiten perfect aan bij onze visie op de toekomst van het stadsvervoer,’ schreef hij eerder in een persbericht.

Of het bod van het bedrijf serieus was en voldoende, is niet bekend. Micromobility, dat elektrische fietsen en steps verkoopt, lijdt zelf ook grote verliezen. Van een beurskoers van 496 dollar in 2022 is nu nog slechts 0,08 dollar over.

Meerdere biedingen

VanMoof werd op 18 juli failliet verklaard. Haperende e-bikes werden te vroeg de markt opgestuurd om investeerders tevreden te houden. Uiteindelijk werden de verliezen van het bedrijf zo groot dat het zelf faillissement aanvroeg.

Afgelopen vrijdag lieten de curatoren weten meerdere biedingen te hebben ontvangen voor het fietsenmerk. Ook vertelden ze dat ze ernaar streefden om deze week tot een overeenkomst te komen met een partij voor een doorstart.

Lees ook: Oud-medewerkers over VanMoof: ‘Klanten kwamen paar uur na reparatie terug met volgend probleem’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws