Nieuws Mobiliteit

Meeste leaserijders vinden elektrische auto's te duur

Drie kwart van de Nederlandse leaserijders kiest voorlopig niet voor een volledig elektrische auto. Veel mensen overwegen de volgende keer een hybride leaseauto of een traditionele brandstofauto te nemen. Dat komt vooral door de kosten.

Noémi van de Pol (NU.nl) 17 april 2023

Lease rijders elektrisch mobiliteit

Vooral leaserijders met relatief lage inkomens verwachten in de toekomst geen elektrische wagen te kunnen kiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

Volgens VNA-voorzitter Renate Hemerik zorgen stimuleringsmaatregelen van de overheid er nu nog voor dat meer leaserijders dan anders een elektrische auto kiezen. Een van die maatregelen is de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. Maar deze stimuleringsmaatregelen vervallen in 2025.

Lees ook: Zakelijke rijders: ‘Verbod op zakelijke brandstofauto’s in 2025 niet haalbaar’

,,Een abrupt einde van deze voordelen in 2025 kan de positieve trend tenietdoen", zegt Hemerik. ,,De kans is groot dat mensen dan kiezen voor een minder milieuvriendelijke tweedehands benzine- of dieselauto."

,,De verwachting was dat elektrisch rijden snel goedkoper zou worden", vertelt de voorzitter. Maar elektrische auto's zijn nog altijd relatief duur. Zo was de gemiddelde prijs van een volledig elektrische auto in 2022 ruim 53.000 euro, tegenover bijna 40.000 euro voor een brandstofauto.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws