Nieuws Mobiliteit
Overheid steekt miljoenen in zonneauto Brabantse Lightyear
Lightyear, de Helmondse startup die werkt aan personenauto’s met zonnepanelen, haalt in een nieuwe financieringsronde 81 miljoen euro op. Daar zitten onder meer investeringen bij van de provincie Noord-Brabant én het nationale investeringsfonds Invest-NL. Dat maakt Lightyear dinsdag bekend.

Foto: Lightyear.
Lees ook: Zonneauto Lightyear One (eindelijk) op weg naar klanten
Lightyear, opgericht in 2016, is één van de bekendste startups van Nederland. Het bedrijf ontwikkelt al enkele jaren een auto met een elektrisch zonnedak, die daardoor zichzelf oplaadt. De eerste 150 handgemaakte modellen worden intussen afgeleverd. Vanaf het najaar worden in Finland de eerste duizend fabrieksauto’s gebouwd.
Ook De Vegetarische Slager en SHV stapten in
Lightyear, voortgekomen uit de TU Eindhoven, haalde al eerder tientallen miljoenen euro’s op bij onder meer familieconcern SHV. Ook Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, en Rob van Gansewinkel (afvalbedrijf) stapten in. Zij zien een toekomst voor het bedrijf, ondanks de notoir hoge barrières voor toetreding tot de automarkt: veel start-ups worstelen met opschalen.
Lees ook: Onbegrensd denken en handelen: is Lightyear op de juiste weg?
Over Lightyear
Op missie om schone mobiliteit naar iedereen en overal te brengen
Door het energiezuinige ontwerp en de geïntegreerde zonnecellen wil Lightyear de twee grootste zorgen voor elektrische auto's wegnemen - opladen en actieradius. Hierdoor kunnen automobilisten tot 11.000 kilometer per jaar rijden met de kracht van de zon, afhankelijk van het klimaat. Het snelgroeiende bedrijf werd opgericht in 2016 en heeft momenteel meer dan 500 mensen in dienst.
In 2019 lanceerde Lightyear zijn eerste rijdende prototype, en in juni 2022 onthulde het bedrijf zijn bedoelde voertuig, de Lightyear 0, die gepland is om in de herfst van 2022 in beperkte productie te gaan. De daaropvolgende serie met grote aantallen, de Lightyear 2, moet in 2024/2025 op de weg verschijnen.