Het zijn ook in 2025 nog altijd uitdagende tijden voor de mobiliteitssector, want hoewel er nog altijd volop nieuwe initiatieven worden ontwikkeld, weten we sinds de teloorgang van Lightyear en XBus dat het ontzettend moeilijk is om van nieuwe ideeën echt een succes te maken. Zeker wanneer het op elektrisch rijden aankomt. Een door de staat gesubsidieerde wildgroei aan EV’s vanuit China en de door de Verenigde Staten ingevoerde importtarieven op auto’s en staal maken dit momenteel alleen maar lastiger.
April is Mobiliteitsmaand
De wereld van zakelijke mobiliteit verandert continu. Hoe ga je daar mee om als ondernemer? Denk aan elektrificering, kopen of leasen, mobiliteitsbudget, deelvervoer en natuurlijk zero-emissiezones. Van tips en advies tot duiding: heel april maken wij elke dinsdag kijkradio tijdens de Mobiliteitsmaand. Kijk mee via onze homepage of luister mee via New Business Radio tussen 11.00 en 12.00 uur.
Toch is er in ons land minstens één ondernemer in de sector die, zoals het Gallische dorp in de strips van Asterix en Obelix, dapper weerstand biedt tegen de overheersing. Zijn naam? Ronald Schoonrok, de man achter mobiliteitsstartup YKSI. Hij is vastbesloten om van zijn eenpersoons elektrische auto een succes te maken.
Lees ook: Elektrische Fords onrendabel door stijgende grondstofkosten
YKSI: het éénpersoons alternatief voor de dagelijkse snelwegkilometers
YKSI – één in het Fins – is volgens de makers zoveel meer dan wéér een nieuwe elektrische auto. ,,Of eigenlijk, zoveel minder’’, aldus Schoonrok. ,,We hebben onderzoek gedaan naar hoeveel wij in een auto rijden en hoe we dit precies doen, en het blijkt dat we in Nederland tijdens 90 procent van de ritten in ons eentje rijden. Terwijl we dat doen in auto’s die steeds groter worden, zoals de bekende SUV’s. Wij zijn vastbesloten om met YKSI een eenpersoons alternatief te bieden voor met name die dagelijkse woon-werkverkeerritten. Het is nadrukkelijk geen stadsauto; die zijn er al genoeg, maar een compacter ontwerp dat de echte kilometervreters op de snelweg kan vervangen. En dat dan ook nog eens op een niveau dat je er echt mee gezien wilt worden.”
YKSI is geen stadsauto, maar een alternatief voor de echte kilometervreters op de snelweg. En dat op een niveau dat je er ook echt mee wil worden gezien
Ronald Schoonrok YKSI
YKSI Solo EV: Luxe, duurzaamheid en prestaties in een compact formaat
Waar zeker stadsauto’s het doorgaans niet van luxe of prestaties moeten hebben en zich vooral richten op betaalbaarheid, is bij YKSI echt gedacht aan de autoliefhebber. Een goede comfortabele stoel, alles gemaakt van hoogwaardige materialen en stil. Eigenlijk alles wat je van een grotere auto gewend bent, maar dan in een compacter formaat. De verwachtingen rond het nieuwe ontwerp dat deze week gepresenteerd is, de YKSI Solo EV, zijn dan ook hooggespannen. Hoewel de wagen wellicht toch oogt als een stadsauto, mag je met deze wagen, dankzij de topsnelheid van 130 kilometer per uur, straks gewoon de snelweg op.
Dankzij een elektrische actieradius tot zo’n 350 kilometer is de Solo EV niet alleen geschikt voor korte ritten, maar kun je er vanuit Amsterdam ook rustig mee naar Brabant rijden en weer terug naar huis. Schoonrok: ,,We zijn op dit moment allemaal bezig met duurzaamheid, en lang is gedacht dat we met het vervangen van de verbrandingsmotor door een accu de juiste stap zetten. Het is een stap in de goede richting, maar als we verreweg de meeste ritten alleen rijden, dan is een groot deel van de auto die je nu rijdt, zoals de achterbank, in de praktijk meestal overbodig. Dat is dan weer niet heel duurzaam. De Solo EV is een duurzaam alternatief voor die ritten, waardoor we de grotere auto’s meer als deelwagens kunnen inzetten voor de momenten dat we die ruimte wel echt nodig hebben.’’
De overgang van de verbrandingsmotor naar een accu is een begin
Ronald Schoonrok YKSI
Van concept naar realiteit: de uitdaging om de YKSI Solo EV op de weg te krijgen
De YKSI Solo EV is op dit moment nog altijd een concept dat inmiddels digitaal wel tot leven is gewekt, maar nog geen rijdend exemplaar kent. Dankzij een recente subsidie van de RVO en een samenwerking met een tweetal Nederlandse organisaties op het gebied van design en engineering wordt daar nu wel naartoe gewerkt. Op dit moment ligt de focus vooral op het realiseren van het onderstel, dat onder een hoek tot zo’n twintig graden kantelt en zoals een motorfiets leunend een bocht instuurt voor maximale efficiëntie. In de zomer moet de eerste versie van dat onderstel van de band rollen en daarna gaat het vizier op het realiseren van het eerste demomodel. Daar zoekt het bedrijf wel nog de nodige financiële ondersteuning voor, want een nieuwe auto op de markt brengen is niet goedkoop.
Er is al een miljoen geïnvesteerd in de YKSI Solo EV, maar er is nog zo'n vijftig miljoen nodig om het project te realiseren. Ronald benadrukt het belang van een goed stappenplan, veiligheidstests en financiële ondersteuning. Partners zijn essentieel om sneller op te schalen, en focus op efficiëntie blijft cruciaal voor zowel het bedrijf als de auto.
Lees ook: Nederlandse automerk Burton in Franse handen